Papa Francis Türkiye'ye geldi
Katolik aleminin lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis Türkiye'ye geldi. Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Papa daha sonra Cumhurbaşkanlı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Papa Francis, Cumhurbaşkanı Sarayı'nda ağırlanan ilk yabancı devlet başkanı oldu.
Papa Francis ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya Havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu. Papa Francis'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Yaveri Deniz Yarbay Noyan Özçelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu apronda uçağın merdivenlerinde karşıladı.
Papa'yı havalimanında karşılayanlar arasında, Türkiye ziyareti boyunca çevirmenliğini yapacak olan oyuncu Serra Yılmaz da yer aldı.
Papaların olay yaratan ziyaretleri
İnce belli bardakta Türk çayı
Daha sonra Papa Francis ile Bakan Çavuşoğlu, Şeref Salonu'na geçerek burada bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Papa'nın ince belli bardakta Türk çayı içtiği bildirildi.
Papa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda... Fotoğraflar için tıklayın
Anıtkabir’de dua
Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Françesko, mesafe uzun olduğu için Aslanlı Yol’dan yürümeden Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.
Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa Françesko, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:
"Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."
Papa Cumhurbaşkanlığı Sarayı
Papa Francis'in Anıtkabir'den sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Papa'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'ın kapısında karşıladı. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da bulundu. Atlı birlikler, Papa'nın aracına Saray'ın girişine kadar eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'i aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.
Papa'dan "merhaba asker"
Papa Francis, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francis, Saray'ın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Francis daha sonra baş başa görüşmeye geçti.
Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.
Ortak basın toplantısı
Görüşmenin ardından Papa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına açıklama yapmak üzere kameraların karşısına geçti.
Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan satır başları:
- Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan'a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan'dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vadediyor.
-Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur.
- Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobi son yıllarda ciddi bir artış gösteriyor. Müslüman ülkelerde yaşayanlara önyargının hızla arttığını görüyoruz. İnsanlar, kendilerinden başka dine mensup kişiler tarafından tutucu, gerici ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanıyor.
-Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye'nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. Aynı şekilde batıda yükselen tehditler,
doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye'nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz.
Suriye’deki "devlet terörü"ne vurgu
- Örneğin Batı dünyasında Müslümanların terörle özdeşleştirildiğini üzüntüyle müşahede ediyoruz. Yine Müslüman dünyasında Hristiyanlara şiddetle yaklaşan algıları esefle müşahede ediyoruz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki DEAŞ gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi örgütler uzun yıllar süren yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıştırılan, uzak tutulan, yalnız bırakılan insanlar bu örgütlerin açık hedefi haline getirilmişti.
- DEAŞ bütün dünyada her gün konuşuluyor, tedbirler alınıyor. Ancak Suriye’de 300 bin masum insanı öldüren, 7 milyon insanı ülke içinde veya ülkesinin dışında iltica etmesine neden olan durumu kimse ciddi manada konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Suriye’deki devlet terörünü estiren bir kişi var. “Acaba o giderse onun yerine kim gelir ki” şeklinde hiçbir altyapısı olmayan bir yaklaşım sergileniyor.
Diyanet İşleri Başkanı'yla görüştü
Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i ziyaret etti.
Görmez, Papa Francis'i Diyanet İşleri Başkanlığının kapısında karşıladı. Tokalaşarak gazetecilere poz veren Papa Francis ve Görmez, daha sonra makam odasına geçti. Görüşme öncesinde iki dini lider, basına bir süre görüntü verdi.
Görmez, görüşmedeki konuşmasında, Papa Francis'e, Türkiye ve Diyanet İşleri Başkanlığına yaptığı ziyaretten dolayı teşekkür ederek, memnuniyetlerini bildirdi.
Ziyaretin, insanlık barışına katkı sunmasının en büyük beklentileri ve duaları olduğunu ifade eden Görmez, yeni seçilmesinden dolayı Papa Francis'e hayırlı olsun dileklerini iletti.
Papa 16. Benediktus'un Diyanet İşleri Başkanlığını ziyaretinde başkan yardımcılığı görevini yürüttüğünü anımsatan Görmez, göreve gelmesinin ardından Papa Francis'in verdiği mesajları yakından takip ettiklerini söyledi.
"Verdiğiniz mesajlara gönülden katılıyorum"
Görmez, "Kudüs ziyaretinizde, Balkanlar'da ve Avrupa Birliği'nde verdiğiniz mesajlara gönülden katılıyorum" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığının tarihe süreklilik kazandıran bir kurum olduğunu dile getiren Görmez, sadece Türkiye'deki değil, bölgedeki ve bütün dünyadaki Müslümanlara hizmet sunan bir başkanlık olduğunu bildirdi.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının diğer din mensuplarıyla da sağlıklı ilişkiler kurduğunu, Türkiye'deki bütün dini, bölgedeki bütün Hristiyan toplumlarla tarihi ilişkileri bulunduğunu ve bu ilişkileri geliştirme gayretinde olduğunu kaydetti.
Tablo hediye edildi
Görmez, Papa Francis'e, Papa 10. Pius'un 2. Sultan Abdulhamit'e gönderdiği mektubun yer aldığı tabloyu hediye etti. Görmez, hediyeyi takdimi sırasında, "Seleflerimizi hayırla yad edelim ki ilişkilerimizi daha iyi noktalara götürelim" ifadesini kullandı.
Görmez, Papa Francis'in heyetindekilere de oltu taşından yapılmış tesbih ve kol düğmesi hediye etti.
Papa Francis de Görmez ve başkan yardımcılarına birer hediye verdi.
Resmi karşılamada yeni düzen
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Francis için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.
Basından yoğun ilgi
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarını ağırladı. Papa Francis'in ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde Saray'a geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı. Yerleşkenin 1 no'lu kapısında basın mensupları için ayrılan bölüm de ilk kez kullanıldı.
Vatikan Büyükelçiliğine geldi
Bu arada Papa Francis, bugünkü temaslarının ardından geceyi geçireceği Vatikan Büyükelçiliğine geldi.
Papa Francisc'in Vatikan Büyükelçiliğine gelişinde Filipinli bir grup, Papa'ya sevgi gösterisinde bulundu.
Papa, yarın sabah İstanbul'a gidecek.
İstanbul'da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi'ni gezecek Papa Francis, Şişli'deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'ndeki ayine katılacak.
Papa, aynı gün Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edecek ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak. Papa Francis ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi'nde dua edecek.
Papa Francis, ziyaretinin son günü 30 Kasım'da, tekrar Fener Rum Patrikhanesi'ne gidecek ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza atacak, birlikte öğle yemeği yiyecek.
İstanbul'daki temaslarının ardından Papa Franciscus, akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak.
Ehli Sünnet TV Taksim'de Papa'yı sordu
Papa: IŞİD'le diyalog kapısını kapatmayın