hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Özel yetkili savcı sayısı yetmiyor"

    Özel yetkili savcı sayısı yetmiyor
    expand

    Türkiye neredeyse her hafta özel yetkili savcılıkların sürdürdüğü ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı çeşitli operasyonlara tanık oluyor. Bu durumun özel yetkili yargıda da iş yükünü artırdığı Malatya'dan gelen bir taleple görünür oldu. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, iş yükü nedeniyle HSYK'dan 2'si özel yetkili 6 savcı talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, iş yoğunluğu nedeniyle HSYK'dan 2'si özel yetkili 6 savcı talebinde bulundu. Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya Adliyesi'ndeki yoğunluğu azaltarak, "vatandaşın kısa sürede işlemlerini tamamlayabilmesi" için savcı sayısını 16'dan 20'ye yükseltmeyi planladıklarını söyledi.

    "Vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek için..."

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) yazı yazarak, 2'si CMK 250. maddeyle görevli Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği bünyesine olmak üzere, toplam 6 savcı talebinde bulunduklarını kaydetti. Sayın, bünyesinde 1 mahkeme, bir başsavcıvekili ve 4 özel yetkili savcı bulunan CMK 250. maddeyle görevli birimin iş yoğunluğunun fazla olduğunu belirtti.

    Malatya Adliyesi'nin daha hızlı bir şekilde "hizmet verebilmesi" için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sayın, "Adliyeye gelenlerin yaklaşık yüzde 60'ını bir şeyler sormak için gelenler oluşturuyor. Adliyenin zemin katını yeniden düzenleyerek, buraya nöbetçi müracaat savcısı, yazı işleri müdürü ve memur görevlendirerek, yoğunluğu adliyenin girişinde azaltmayı arzu ediyoruz. Hakim ve savcılarımızın gereksiz zaman kayıplarını ortadan kaldırmayı istiyoruz. Yeni düzenleme için ödenek talebinde de bulunduk" dedi.

    Malatya'da özel yetkili savcılar hangi soruşturmaları yürüttü?

    Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği'nin alanına giren bin 500 dosya arasında Zirve Yayınevi cinayetleri, Albay Kazım Çillioğlu, Muhsin Yazıcıoğlu ve yeniden açılan Sivas katliamı ile ABD'nin Kürecik'te kurduğu radar üssünü protesto edenlere yönelik dosyalar bulunuyor. Ayrıca bu dosyalar arasında, Taksim'deki 1 Mayıs mitingine katılıp, aşure dağıtmak ve parasız eğitim için yapılan basın açıklamaları nedeniyle suçlanarak 54 yıl ceza verilen öğrenciler de kamuoyuna yansıyanlardan. Soruşturması Malatya'da sürdürülen ve yargılaması yapılan bir diğer dosya da; yine 1 Mayıs mitingi ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinglerine katıldıkları ve Grup Yorum bileti satıp toplu mezarların açılması için düzenlenen basın açıklamasına katıldıkları için "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandasıyla" suçlanarak 13 yıla varan hapis cezası alan üniversiteliler ile ilgili olanı. Bu dava kapsamında özel yetkili savcılık, kızının fotoğrafını taşıyan bir annenin de cezalandırılmasını istemişti. Üniversitelilere ceza veren hakim ise "cezadan hoşnut değiliz" demişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow