Özel hastanelere yeni düzenleme
Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi ile sağlık hizmeti sunucuları ve hastalar lehine yeni düzenlemeler getiriliyor. Sözleşmeye göre, hekimlere çalışma saatine göre muayene kotası getirilerek 1 saatte 6 hastadan fazla hastaya bakılamayacak.
SGK'dan alınan bilgiye göre, sözleşmeyle özel sağlık hizmeti sunucularının talepleri doğrultusunda, görevli hekim tarafından sözleşmede belirtilen bazı fiillerin kasten işlendiğinin tespit edilmesi halinde, söz konusu
hekimin kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusuna tebliğ tarihinden itibaren 6 ay süreyle yapacağı işlemlere ilişkin hizmetlerin fatura edilemeyeceği konusu düzenlendi.
Bazı özel durumlar hariç olmak üzere sağlık hizmeti sunucularına uygulanacak cezai şartlarda bir fatura döneminde alınabilecek toplam cezai şart tutarının sağlık hizmeti sunucusunun ilgili fatura döneminden önceki son bir yıllık fatura ortalamasının yüzde 20'sini geçemeyeceğine dair düzenleme yapıldı.
Sağlık hizmeti sunucusunun sözleşmeye istinaden uygulanacak bir yıl süreli fesih işlemleriyle 100 bin liranın üzerindeki cezai şarta ilişkin süre-tutar-fiiller konusunda oluşacak anlaşmazlıklar için itiraz süreçlerinin tamamlanmasının ardından tahkime başvurabileceği ve bu maddenin yürürlük tarihi ile diğer usul ve esaslarının belirlenmesinin kurumca yapılması konusu düzenlendi.
Cezai şartlar ve fesih hükümleri yeniden düzenlenerek fiiller yeniden tanımlandı. Fiillerin bir yıl içinde tekrar edilmesine bağlı hükümler kaldırılarak istisna haline getirildi. Cezalarda adaleti sağlayıcı düzenlemeler yapılarak sosyal hizmet sunucularının fiilleri ile ilgili savunmaya ilişkin hükümlere yer verildi. Ceza ve feshe itiraz düzenlemeleri yapıldı.
Bu sözleşmenin yürürlük tarihinden önceki işlemlere ait cezai şart veya feshe konu fiillerden tebliğ ve itiraz aşamaları tamamlanmamış olanlar için sosyal hizmet sunucuları tarafından talep edilmesi halinde bu sözleşmenin hükümlerinin uygulanması düzenlendi.
12 aya kadar taksitlendirme
Sözleşme kapsamında SGK tarafından sosyal hizmet sunucularından tahsil edilmesi gereken yersiz ödemeler ile cezai şart tutarlarının talep tarihinden önceki son bir yıllık fatura ortalamasının yüzde 25'inden az olmamak üzere 12 aya kadar taksitlendirilmesi sağlandı.
Sözleşme yapma tekniğine uygun olarak "mücbir sebep" ve "kasıt" tanımı yapıldı ve mücbir sebeplerin varlığı ile kasıt olmaksızın sehven yapılan işlemlerden dolayı uygulanan ağır ve orantısız cezalara maruz kalınması sonucu ortaya çıkan yoğun yakınma ve uyuşmazlıkların önüne geçildi.
Sosyal hizmet sunucularıyla şirketleri ve çalıştırılan personelleriyle ilgili istenen, vermekle yükümlü oldukları birçok belge kaldırılarak, uğraşmaları gereken bürokrasi azaltıldı.
Hastalar lehine getirilen bazı düzenlemeler
Sağlık hizmeti sunucularının kurum ile sözleşme yaptığı branşlarda görev yapan hekimlerin yüzde 80'i üzerinden hizmet vermesi düzenlendi.
Daha önce sağlık hizmet sunucularının bir branşta çalıştırdığı 5 hekimden sadece biriyle sigortalı hastalara hizmet vermesi yetiyordu. Sigortalı hastalar, diğer hekimlere muayene olduğunda tamamen ceplerinden ödeme yapmak durumunda kalabiliyordu. Bu düzenlemeyle bir branştaki hekimlerin en az yüzde 80'i ile sözleşme yapma zorunluluğu getirilerek, uygulamada gittikçe yaygınlaşan bu önemli sorunun önüne geçildiği belirtildi.
Tamamıyla sözleşme yapılmamasının gerekçesi ise kalan yüzde 20'lik hekimlerle, sağlık hizmeti sunucularının özel sigortalı hastalara, yabancılara ve kendi cebinden ödeme yaparak hizmet almak isteyen hastalara hizmet vermesi ve bunun sonucunda da sağlık hizmeti sunucularına kurum dışı kaynak sağlanması ve kurum giderlerinin artırılması olarak bildirildi.
1 saatte 6 hasta
Hekimlere çalışma saatine göre muayene kotası getirilerek bir saatte 6 hastadan fazla hastaya bakılamayacağı ve bir günde en fazla 60 hastaya bakılabileceği konuları düzenlendi. Bu sayede bir hastaya en az 10 dakika vakit ayrılması ile uluslararası tıbbi otoritelerce kabul edilen bir hasta için ayrılması gereken 20 dakikalık süreye yaklaşılması adına önemli bir adım atıldı.
Sağlık hizmeti sunucularının hastaya uygulanan işlemler ile alınan ilave ücretle ilgili olarak, 100 TL'nin üzerindeki işlemler için, kurumca belirlenecek bir belgeyi hastaya basılı olarak veya elektronik ortamda vermesi konusu ve buna ilişkin cezai şart düzenlendi. 100 TL'nin altındaki işlemlerde ise hastanın isteğinin bağlı olarak belge vermesi konusunda da ayrıca düzenlemeye gidildi.
Alınan yersiz ilave ücretin kişiye iade edilmesi halinde uygulanacak cezai şartta indirim uygulanması konusu düzenlendi. Ayrıca bu konuyla ilgili Sağlık Uygulama Tebliği'nde düzenleme yapıldı. Yersiz ilave ücret alınmasıyla ilgili yaptırımlar caydırıcı hale getirildi.
Hastaların sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, hekimler ile kendilerinden alınabilecek ücretler hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla kurumca hazırlanan web sayfası ve bunun kioks uygulamasının hastaların ulaşabileceği şekilde hastanelerde bulundurulması hükmü getirildi. Böylece hastaların daha iyi bilgilendirilerek doktor seçme ve diğer haklarını daha etkin kullanabilmeleri amaçlandı.
Diğer önemli düzenlemeler
Genel sağlık sigortası sisteminde önemli bir eksiklik olan kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra hastalara hizmet verilebilmesi için kurumca geliştirilen avuç içi damar izi kullanımını zorunlu hale getiren hüküm düzenlendi.
Buna ilişkin olarak "Sağlık hizmeti sunucuları, sağlık hizmetlerinin sunumu açısından MEDULA sisteminin gerektirdiği bilgi işlem altyapısını, hastaları bilgilendirmeye yönelik kurumca hazırlanacak yazılımları çalıştırmak üzere bünyesinde gerekli donanım altyapısını, hastaların kimlik tespitlerine ilişkin kurumca oluşturulacak sisteme uygun gerekli altyapıyı yine kurumca belirlenecek sürede, kendi bünyesinde oluşturmakla yükümlüdür" şeklinde düzenleme yapıldı.
Acar: "Mini bir revizyon olabilir"
Bu arada SGK Başkanı Fatih Acar, "Özel sağlık hizmeti sunucularıyla sözleşme imzalanmasının bugün son günü olmasına rağmen bazı sektör temsilcilerinin henüz imza atmamış olması nedeniyle 'bir miktar süre daha verilebilir mi?' talepleri üzerine sayın bakanımız, 6 Şubat'a kadar bir süre verilebileceğini ifade etti. Bu, sözleşmede yer alan hükümlerin değiştirileceği anlamına gelmiyor. Mini bir revizyon olabilir ama esasına ilişkin değişiklik öngörülmüyor" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü