Otizmli çocuklarının eğitimi için evlerini sattılar
İlk 4 bebeklerini anne karnında kaybeden, 11 yıl sonra kavuştukları çocuklarına ise "otizm" teşhisi konulan aile, çocuklarının daha iyi eğitim alabilmesi için Antalya'ya yerleşti. Çocuklarının yalnız yaşayamayacağına dikkati çeken baba, en büyük kaygılarının kendilerine bir şey olduğunda çocuklarına kimin bakacağı olduğunu kaydetti.
Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan "otizm" rahatsızlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü kabul ediliyor ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Edirne'nin Keşan ilçesinde yaşayan Gönül-Yılmaz Yüksel çifti de 9 yılönce "otizm" ile tanışan bir aile. 4 defa hamile kalan ancak bebeklerini düşüren Gönül Yüksel, 11 yıl sonra 5'inci çocuğuna hamile kaldı.
Otizm hastalarının ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılar neler?
2 yaşında hiç konuşmamamaya başladı
Tolga Yüksel'in dünyaya gelmesiyle 11 yıldır özlem duydukları çocuk sevgisini yaşayan çiftin sevinci uzun sürmedi. Tolga'nın 1,5 yaşına kadar konuşmaması üzerine doktora giden aileye bazı çocukların geç konuşabileceği söylendi. Birkaç ay sonra 15 civarında kelime haznesine ulaşan Tolga, 2 yaşını doldurduktan sonra hiç konuşmamaya başladı. Tekrar doktora giden ve çocuklarının "otizm" hastası olduğunu öğrenen aile, tedavisi yöntemlerini araştırmaya başladı.
Eğitimin önemli bir unsur olduğunu, otizmli çocukların eğitilebildiğini öğrenen Yüksel çifti, Tolga'yı kazanmak için tüm imkanlarını seferber etme kararı aldı. Keşan'daki evlerini satıp 5 yıllık bir plan yapan aile, önce Muğla'nın Ortaca ilçesine, daha sonra Denizli'ye gitti. İmkanların daha iyi olduğu düşüncesiyle yaklaşık 4 yıl önce Antalya'ya yerleşen Yüksel çifti, 9 yaşındaki oğullarını Ramazan-Hatice Savaş Otistik Çocuklar Eğitim Merkezine göndermeye başladı.
"Kendisine neyin zarar verebileceğini bilmez"
AA muhabirine, eşi ve kendi için zorlu bir 9 yıl geçirdiklerini, zaman zaman etrafındaki insanlardan uzaklaşmak zorunda kaldıklarını söyleyen Yılmaz Yüksel, otizmli bir çocukla yaşamı şu şekilde anlattı: "Tolga'nın yüzde 80 ağır engelli raporu var. Tolga korku nedir bilmez, kendisine neyin zarar verebileceğini bilmez, kendisini ifade edemez, konuşamaz, hareketlerini kontrol edemez. Tolga ile yaşarken yapacağınız bir anlık dalgınlık telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Tolga'nın atlama, kaçma ihtimali üzerine hep birinci katlarda ve korkuluklu evlerde yaşadık."
Türkiye 'Doruk Güngör'ü konuşuyor
En büyük kaygıları Tolga'nın geleceği
Tolga'nın aldığı eğitimle daha iyi olduğunu ifade eden baba Yüksel, Tolga için eşiyle ömür boyu mücadele edeceklerini vurguladı. Tolga'nın yalnız yaşayamayacağına dikkati çeken Yüksel, en büyük kaygılarının kendilerine bir şey olduğunda çocuklarına kimin bakacağı olduğunu kaydetti. Yaklaşık 10 yıldır devletin engelli ve otistik çocukların eğitimine önemli katkılar sağladığını dile getiren Yılmaz Yüksel, "Otistik çocuklar içinbir yaşam merkezi oluşturulmalı. Bizlere bir şey olduğunda çocuklarımızı emanet edebileceğimiz bir yerlerin olduğunu bilmeliyiz" dedi. Yüksel, otizm hakkında hiç bilgisi olmayan insanların rahatsız edicibakışlarıyla karşılaştıklarını, bu durumun hem çocuklarını hem de kendileriniolumsuz etkilediğine işaret etti. Toplumun bu çocukları kabullenmesini isteyen baba Yüksel, "Hayat bizim için gerçekten çok zor ama bizi ve çocuklarımızı kabullenirseniz hayat bizim içindaha güzel olacak" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Kan donduran olay! Annesini yaraladı, eniştesinin boğazını kesti