ÖSYM DGS sınav giriş belgesi DGS sınav yerlerini yayınladı
21 Ağustos'ta yapılacak olan DGS sınav yerleri ve DGS sınav giriş belgesi ÖSYM tarafından açıklandı. Sınava az bir zaman kala öğrencilerin giriş belgesini alması zorunludur. Sınavda neler yapılmalı, neler yapılmamalı? Hangi sorularda nasıl bir taktik izlenmeli? Ayrıntılar ve kapsamlı bilgiler...
21 Ağustos'a az bir zaman kala, sınavları ileri bir tarihe alınan öğrencilerde heyecan ve stres tavan yapmış durumda. İki yıllık bölümleri bitiren öğrencilerin, dört yıllık bölümlere geçebilmeleri için en önemli bilgi: İnanmak.
İki yıllık üniversite biten öğrencilerin beklediği haber nihayet geldi. Dört yıllık üniversiteye geçiş yapmak için DGS sınavına girmek isteyenler yüzbinlerce öğrenci, sınav yerlerini öğrenebilme durumuna sahip. Aylardır çalışan öğrencilerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sınavlarının ertelenmesi, psikolojik açıdan etkiledi. Öğrencilere bu durumun sorulması üzerine, bazıları sınavın ertelenmesini olumlu olarak görürken, bazıları olumsuz olarak gördü. Olumlu görenlerin çoğu, sınava daha iyi hazırlanabildiklerini ve zamanın yettiği görüşünde. Olumsuz görenler ise stres ve psikolojik baskı meydana getirdiklerini dile getirdi.
SINAV BELGESİ VE SINAV YERLERİ İÇİN TIKLATINIZ
Kurum kendi sitesinden sınav yerleri ve giriş belgelerini açıkladıktan sonra ÖSYM'nin sitesine girmeye başladı. Zaman zaman sitede yavaşlama olabiliyor.
DGS için başvuru süresi 31 Mayıs'ta başlamıştı, 13 Haziran'da sona ermişti. Sınav, 21 Ağustos 2016'da saat 09:00'ta yapılacak.
Eğitimcilerden sınava girecek olanlara tavsiyeler
- Sınavın uzaması öğrenciler üzerinden olumsuz etki bırakmamalı. Bu zaman zarfında daha rahat hareket etmeleri. 120 dakikalık bir sınavda olumsuz ufak bir etki, konsantre eksikliği meydana getirebilir
- Sınava giderken sabahları nasıl kalkıyorsa kişi, sınav sabahında da aynı saatte kalkmalı. Sınavların en büyük düşmanı "uyku sorunu" olarak görülür
- Sınav sayısal ve sözel üzerine kurulu olduğu için, kişi, kendisine en yatkın yerden başlamalı. Zor olan yerden başlamak, sınavı daha zor bir hale getirmeye sebep olur. Kişinin kendisinin bildiği alanda sorulara bakması ise, özgüvenini arttırma sebebi olarak gözükmektedir.
- Mümkün olduğu müddetçe sınavda "saat"e bakılmamalı. Öğrenci, belirli zamanlar içerisinde saate bakmalı ve ona göre kendini kontrol etmeli. Sınavda anbean saate bakılması, stresi aktif edecektir. Stres ise öğrencinin soruya bakma durumunu olumsuz olarak değiştirecektir. Ve yapamadığı soruda daha çok vakit ayırmasına sebep olacaktır.
- Öğrencilerin en çok Türkçede zorlandığı bölüm paragraf bölümü. Uzmanların ortak kanaati, paragraf sorularında ilk olarak "soru"nun okunması. Paragrafa geçiş sırasında göz ucuyla soruya tekrardan bakılması. Bunun yapılma sebebi ise, uzun paragraflarda istenilen durumun soru üzerinde unutulma olayı.
- Türkçede en çok zorlanan sorulardan biri de, numaralanmış cümlelerde gereksiz bir cümleyi bulma olayı. Öğrencilerin bu konuda dikkat etmesi gereken durumda paragrafta bütün bir konu varken, bütünün dışına çıkan cümleyi tespit etmelidir.
Sınavda neler sorulmaktadır?
DGS sınavı ALES sınavının küçüğü olarak görülmektedir. ALES ile DGS sınavı arasında konular ortaktır. Arasındaki tek fark, ALES sınavının daha zor olması.
Sınavda 120 soru vardır. 60 tanesi Türkçe, 60 tanesi ise Matematik. 120 soruya 140 dakika verilmektedir. Her soru 1 dakikadan biraz fazladır. ÖSYM'nin vazgeçmediği sınav sistemi bu sınavda da vardır. Dört yanlış her zaman bir doğruyu siler.
Matematikte çıkan sorular: Çarpanlara ayırma, Rasyonel Sayılar (en çok çıkan bölüm), Kümeler, Sayılar, Bölünebilme Kuralları, Üslü İfadeler, Köklü İfadeler, Eşitsizlik, Mutlak Değer, Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Denklemler, Problemler, Sayısal Mantık, Geometri.
Türkçede çıkan sorular: Sözcük ve cümle (olmazsa olmazlardandır ve en az 10-12 soru çıkmaktadır) Paragraf (ÖSYM'nin en çetrefilli sordukları sorular), Anlatım Bozukluğu, Şifre Çözümü, Çözümleme ve Mantıksal Akıl Yürütme (ALES ile aynı benzerliktedir)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul, Esenler'de makas atan sürücü dehşet saçtı! Çarptığı araç takla attı: 6 yaralı
İstanbul'da 110 Milyon Euroluk Vurgun!
Türkiye’de Geçen Yıl 937 Bin Bebek Doğdu: En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu | Son Dakika
Türkiye Uzayda Tarih Yazıyor: Yerli Uydu ve Fırlatma Aracıyla Geleceğe Adım
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor