Osmanlıca zorunlu ders oluyor
Antalya'da bugün ikinci gün grup görüşmelerinin devam ettiği 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda büyük tartışmalara neden olan Eğitim Bir- Sen'in karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması yönündeki önerisi, komisyonda kabul edilmedi. Ancak şura çok tartışma yaratacak kararlar aldı. Bunlar arasında, sendikal faaliyetlerin okul ve ders saati dışında yapılmasıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersinin zorunlu olması önerisinin reddi de yer alıyor. Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulması da komisyonda oy çokluğu ile kabul edildi.
19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda hükümete yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir- Sen'in okullarda karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması, kız ve erkek sınıfları oluşturulması yönündeki önerisi gündem dışı olduğu için, eğitim programları ve haftalık ders çizelgeleri konularının ele alındığı komisyonda reddedildi.
Eğitim Bir- Sen'in önerilerinin toplumda büyük infial yarattığını belirten Eğitim- Sen eğitim uzmanı Dr. Erhan Aydoğanoğlu, "Tepkiler üzerine muhtemelen MEB'den uyarı geldi. Bakan açıklama yapmıştı, 'Gündem dışı hiçbir konu karar altına alınmayacak' diye. İlkokulda karma eğitimin kaldırılması önerisi, komisyon başkanı tarafından gündemde olmadığı nedeniyle kabul edilmedi" dedi.
"Dedesinin mezarını okuyamayan bir nesil"
Eğitim Bir-Sen'den okul öncesi din dersi önerisi
Dr. Aydoğanoğlu, ortaokulda da konun gündeme gelmesi halinde aynı kararın çıkacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü şura hazırlık toplantılarında tartışılmayan bir konunun buraya getirilmesi son derece yanlış, etik olmayan bir davranış. Dolayısıyla burada karma eğitimin, şuranın gündemi dışına çıkma ihtimalinin gayet yüksek olduğu ihtimalini söyleyebiliriz. Genel kurula sunulmayacak. Yerel şurada da tartışılmayan bir konunun buraya getirilmesi doğru bir yaklaşım değildi zaten. Bunu bakan da belirtmişti. Ve komisyon da bu doğrultuda karar aldı. Gündem dışı olduğu için kabul edilmedi."
Atatürk'le ilgili "tarihi karar"
"Gündem dışı hiçbir şey şurada oylanamaz"
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, aynı zamanda 19'uncu Milli Eğitim Şurası Başkanı Prof. Dr. Emin Karip ise karma eğitim konusunun hiçbir şekilde oylanmayacağını açıkladı. Prof. Dr. Karip, şöyle konuştu:
"Gündemimizde yok. Öneriye dahi alınamaz. Birisi kalkıp bunu söyleyebilir ama oylanamaz. Çünkü yönetmelik çok açık. O konu buranın dışındadır ve şura gündeminde değerlendirilemez. Ama birisi kalkıp söyleyebilir, bunu engelleyemezsiniz. Karma eğitim veya bizim 4 konumuz dışındaki konu oylanamaz. Okul güvenliğinde örneğin programla ilgili öneri getirirse o orada oylanamaz. Çünkü o oranın konusu değildir. Teklifin kimden geldiğinin hiçbir önemi yok. Her kim olursa olsun söz hakkına sahiptir ama gündem dışı bir şey şurada karar haline getirilemez."
Sahte doktor konuştu: Bir insanın kalbini elime aldım
Sendikal faaliyetler okul dışında yapılacak
Şura'nın ikinci günü boyunca gündeme gelen konular arasındaki bazı başlıklar şöyle:
* Okul güvenliği kapsamında öğretmenlerin öğrencilerin bilgilerini emniyetten istemesi önerisi, itirazlara rağmen kabul edildi.
* Ortaokulda hafızlık eğitimi yapacak öğrencilere 1 yıl olarak tanınan ara verme süresinin 2 yıla çıkarılması ve hak kaybının önlenmesi için dışardan sınavlara girmesi kabul edildi.
* Sendikal faaliyetlerin okul ve ders saatleri dışında yapılması kararlaştırıldı.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersi konulmayacak
* Taşımalı sistem uygulanan okullarda dersi erken biten ilkokul öğrencilerinin boş beklediği zamanlarda, bu sürenin etüt olarak değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
* Eğitim Sen'in okullarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersinin zorunlu olması önerisi reddedildi. Ünite olarak okutulması benimsendi.
* Açık ortaokul açılması önerisi reddedildi. Mesleki ve teknik ortaokullarının açılması önerisi komisyon aşamasında reddedildi.
* Okul öncesi eğitimin zorunlu olması ve yeniden tam gün yapılması önerisi komisyonda kabul edildi.
"Kaç yıl yaşayacaksınız" söyleyen test
Liselere zorunlu 'Osmanlı' dersi
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Manavgat İlçesi'nde düzenlenen 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda 3'üncü gün görüşmelerinin tamamlandığı grup toplantılarının sonunda ilginç bir karara imza atıldı.
Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri ana başlığı altındaki grup toplantısında, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulması komisyonda oy çokluğu ile kabul etti. Komisyonun önerisi genel kurula gönderilecek.
Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak okutulmasına ilişkin öneri ise Demokratik Eğitimciler Sendikası temsilcilerinden geldi.
Toplantıda öneri, 'Biz Osmanlı döneminden birçok tarihi belgemizi okuyamıyoruz. Dedelerimizin mezar taşlarındaki yazıları bile okuyamıyoruz. Bunların öğrenilmesi, okunabilmesi gerekiyor. Geçmiş tarihimizle bağımızın kopmaması gerekiyor' diye dile getirildi.
Sendikanın bu önerisi Eğitim Bir-Sen ve delegasyonun büyük çoğunluğu tarafından da kabul gördü.
Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak okutulmasına itirazda bulunanlarda oldu.
Bedelli askerlikte idari para cezası alınmayacak
Erdoğan'ın gençliğini anlatan "Kasımpaşalı" romanının kapağı çalıntı çıktı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Erzurum'da feci kaza! Otomobil alev aldı: 3 kişi can verdi
Depremleri önceden bilmek mümkün mü? Türk araştırmacı geliştirdi! O sistemi anlattı
HABER || Ahmet Özer tutuklandı! İddiaları reddetti: Konuşma dökümü ve hesap hareketleri
Kanımız dondu! 6 yaşındaki Şirin Elmas'ın öldürüldüğü ortaya çıktı: Cinayeti itiraf etti
HABER || Meteoroloji'den yeni uyarı: Sıcaklıklar 9 derece düşecek