hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ormanlarda yehi tehlike: Sahipsiz köpekler!

    Ormanlarda yehi tehlike: Sahipsiz köpekler
    expand

    Yerel yönetimlerin sokak hayvanları konusundaki "sorumluluk" anlayışı, doğanın dengesini de bozuyor. Sokaklardan toplanarak ormanlara salınan sahipsiz köpekler vahşileşiyor ve geyiklere saldırıyor. İstanbul'da meydana gelen bu gibi birkaç olayın ardından, Antalya'dan da benzer haberler geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada sayıları 450 bin civarında olan, Türkiye'de ise Antalya'daki Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı'nda doğal ortamlarında 200 civarında kalan alageyiklere sahipsiz köpekler saldırıp telef etti.

    Antalya'da yerel olarak faaliyet gösteren Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (Doğa Der) Başkanı, Orman Mühendisi Halil Sarıbaşak, Düzlerçamı'nın 8-10 bin hektarlık bir alan olduğunu belirtti.

    Dünyada sadece bu bölgede doğal ortamlarında korunanalageyiklerin, bu alanın 4 bin hektarlık bölümünde bulunduğuna işaret eden  Sarıbaşak, "Alanın etrafı tel örgülerle çevrilmiş olmasına rağmen sayıları 200'ü ancak bulan hayvanları koruyamıyoruz" dedi.

    "Kaçak avcılar bekçilere bile ateş ediyor!"

    Alageyiklerin, yine aynı bölgede bulunan yaban keçilerinden kaynaklanan viral hastalıklar ve kene nedeniyle de sayılarının azaldığına dikkati çeken Sarıbaşak, "Kaçak avcılar da önemli bir tehdit. İnsanımızın gözü o kadar kara ki tel örgüleri aşıp kaçak avcılık yaparken, üzerine gelen milli park bekçilerine bile ateş ediyor. Son 10 yıldır en büyük tehlike ise gerek vatandaşlar gerekse belediyeler tarafından bölgeye bırakılan köpekler oldu. Terk edildikten bir süre sonra doğal ortama uyum sağlayan ve yabanileşen köpekler, sürüler halinde alageyiklere saldırıyor. Sahipsiz köpekler aç kalınca alageyiklerden büyük fire veriyoruz. Düzlerçamı'nda çok büyük sorunlar var. AB destekleme fonlarından yararlanarak Türkiye'de nesli tükenmekte olan hayvanlar konusunda nisan ayının ikinci yarısında bir çalıştay yapacağız. Bu konuyu orada gündeme getireceğiz" dedi.

    Belediyelerin görevi

    Sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından yaptırılacak bakımevleri ve barınaklarda rehabilite edilmesi gerektiğini söyleyen Doğa Der Başkanı Halil Sarıbaşak, olan alageyiklerin son buzul çağında Avrupa'da soyunun tükendiğini, 1400 ile 1500'lü yıllarda Avrupa, Amerika ve Avustralya'ya Anadolu'dan alageyikler götürülerek üremelerinin sağlandığını anlattı.

    Antalya'da ise alageyiklerin 1950 ve 1960'lı yıllarda bile Manavgat, Aksu ve bugünkü havaalanı karşısındaki bölgede sayılarının binleri bulduğunu söyleyen Sarıbaşak, bugün sadece Düzlerçamı'nda bulunan bu hayvanların yeterince korunamadığını belirtti. Sarıbaşak, "Düzlerçamı'nın, yaban hayatı geliştirme alanı olmasına rağmen 2001 yılında orada bir ralli düzenlendi. Doğasever ve orman mühendislerinin oluşturduğu 15 kişilik bir grup eylem yaparak sesimizi  duyurmuş ve orada bir daha ralli düzenlenmesini önlemiştik" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow