hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye, orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yangınlar artık özellikle yaz aylarının en büyük problemi. Hem tarım hem turizmi hem de yaşamı tehdit ediyor. Peki Türkiye'de son yıllarda en çok yangın çıkan yerler neresi? Nasıl önlemler alınıyor? Eksikler neler? Uzman isimlere sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanan ağaçlar, kül olan yerleşim yerleri. Evler, hayatlar. Küresel iklim krizi sonrası dünyanın akciğerleri tehdit altında. Peki Türkiye'de durum ne? Türkiye'deki son durumda orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı?

    Türkiye daha önce çok büyük orman yangınlarıyla mücadele etti. Yazın başlamasıyla önlemler duyuruldu. Ormanlara vatandaşların girmesi kısıtlandı ama yeterli mi?

    Orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı

    Türkiye'nin güneyi özellikle yaz aylarında orman yangınlarının tehdidi altında. Sıcak hava, düşük nem, rüzgar ve insan faaliyetleri gibi faktörler, yangın riskini artırıyor. Yangınla mücadele aslında yangından önce başlıyor.

    Ülkemizde orman yangınlarının en çok görüldüğü bölge Ege bölgesi. Ardından Akdeniz bölgesi geliyor. En öne çıkan iller, Antalya, Muğla, İzmir, Adana, Hatay, Denizli, Mersin ve Manisa. Bu iller dışında Çanakkale, Elazığ, Isparta, Amasya, Şanlıurfa, Eskişehir, Konya, Kocaeli, Ankara ve İstanbul orman yangınlarının yaşandığı diğer illere örnek gösterilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı

    Yangınların %88'i insan kaynaklı. Yangınlar en çok 14:00-15:00 arasında çıkıyor. Özellikle pazar gününe dikkat. En fazla yangın pazar günleri çıkıyor, ormanlarda yapılan piknik gibi etkinlikler sonrası yangın çıkabiliyor. Piknik ateşleri, sigara izmaritleri, dikkatsizce bırakılan kamp ateşleri, elektrik kontağından çıkan yangınlar gibi faktörler ön planda.

    Orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı

    Orman yangınları, doğal ekosisteme ve biyolojik çeşitliliğe ciddi zararlar verebiliyor. Ayrıca, çevre kirliliği, toprak erozyonu ve iklim değişikliği gibi uzun vadeli etkileri de var. Peki ne yapmalı? Orman yapısında değişikliğe gidilmesi yangınlarda azalmaya yol açabilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow



    Orman yangınlarına karşı, erken tespit için yangın gözetleme kuleleri, kamera sistemleri ve yangın dedektörleri gibi teknolojik araçlar artık kullanılıyor. Ama en önemlisi insanların bilinçlendirilmesi.

    Orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı

    Ormanlarda düzenli şekilde bakım ve temizlik çalışmaları da önemli. Aşırı ot birikimi, kuru dallar ve çalılar yangınların yayılma hızını artırabilir, bu nedenle ormanların düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Peki yangın çıkarsa Türkiye'nin imkanları ne? Daha önce özellikle havadan müdahaleler çok tartışma yaratmıştı. 8'i hazır 10 insansız hava aracı da yangın çıkabilecek bölgeleri her daim gözetliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orman yangınıyla mücadele nasıl olmalı

    Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine göre 20'si hazır, 2'si rezerv olmak üzere 22 uçağı orman yangınlarına müdahale için tutuluyor. Uçaklar da bölgedeki havaalanlarında. Özellikle tatil bölgelerinde Muğla, İzmir, Antalya, Mersin ve Adana'da bekletiliyor. Aynı şekilde 69'u hazır 31'i rezerv 100 helikopterde yangınlara müdahale için envanterde bulunuyor.

    Türkiye'de son dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yangına müdahale süresi 40 dakikadan 10 dakikaya düştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow