hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orman yakmanın cezası ne?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurdun birçok noktasından orman yangını haberleri geliyor. Sadece sıcak hava değil, insan eliyle çıkan yangınlarla ilgili soruşturmalar da sürüyor. Peki orman yakmanın cezası ne? Yanıtı haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir, Mersin, Muğla, Bursa, Antalya. Kimi sıcak hava etkisiyle kimi insan eliyle. Yurdun dört bir yanından orman yangını haberleri gelmeye başladı. İnsan eliyle çıkan yangınlarla ilgili soruşturmalar sürüyor.

    Orman yakmanın cezası ne

    Peki orman yakmanın cezası nedir?

    Bu ceza iki başlıkta inceleniyor. Kasten orman yakanlara 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası veriliyor.

    Hukukçu Şükrü Aksu CNN TÜRK yayınında yaptığı açıklamada, “10 yıldan az olmamak üzere kasten ormanı yakan kişiye hapis cezası verilir. Bununla birlikte olayın vahametine göre hem buradaki hapis cezası miktarı belirlenirken hem de verilecek olan adli para cezası da ayrıca hesaplanıyor” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orman yakmanın cezası ne

    Eğer devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş olan bir örgüt tarafından bu suç işlendiyse burada verilecek olan ceza 10 yıl değil, müebbet hapis cezası oluyor.

    Farkında olmadan yani taksirle orman yakanlara ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

    Orman yakmanın cezası ne

    “Burada dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmak var. Bu sebeple bir yangın ortaya çıktıysa 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini kanun düzenlemiş.”

    Taksirle orman yakmada, kişi yangının büyümesine engel olmak amacıyla, etkisini azaltmak için yangın ihbar hattını aradıysa ve alevlerin azalması için uğraştıysa verilecek olan ceza yarı oranında indiriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow