hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Onbinler türban düzenlemesini protesto etti

    Onbinler türban düzenlemesini protesto etti
    expand

    76 sivil toplum örgütünün katılımıyla bugün Ankara Sıhhiye Meydanı'nda "Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi" düzenlendi. Onbinlerce kişinin katıldığı mitingte yapılan konuşmalarda, türbana yönelik yapılan Anayasa değişikliğinin laikliğe aykırı olduğu savunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Miting, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Mitingde, Faruk Demir ve Sadık Gürbüz de konser verdi.
     
    Daha sonra "Düzenleme Komitesi" adına ilk konuşmayı yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, İzmir, Antalya, Mersin'den Cumhuriyet'e sahip çıkacaklarını hep ifade ettiklerini ama seslerinin duyulmak istenmediğini söyledi.
     
    "Türbanla ilgili düzenlemelerle laiklik ilkesinin ortadan kaldırılması ve bir İslam Devleti kurulmasının hedeflendiğini" öne süren Sarıhan,"meydanda bulunanların Cumhuriyet'in gerçek sahipleri olduğunu" ifade etti.
     
    Sarıhan, "Türbanın siyasi simge olduğunu kabul edip Anayasa'yı delik deşik etmeye çalışıyorlar. Bu, hukuk dışı bir davranıştır. Yapılmak istenen Anayasa'nın kendisine ihanettir. Kanuna karşı hiledir. Anayasa Mahkemesi bunu görecektir" dedi.
     
    Geçtiğimiz hafta da yoğun bir katılımla Anıtkabir'i ziyaret ettiklerini hatırlatan Sarıhan, "Bize 'ağlamaya mı gidiyorsunuz' diyorlar. Hayır. Mustafa Kemal bir direnç merkezidir. O'ndan ateş almaya gittik, ağlamaya değil. Hepimizin geniş bir cephede birleşmeye ihtiyacı var. O geniş cephe partilerin isimleri değildir. Cumhuriyet'in var olma savaşıdır" diye konuştu.
     
    Yapılan tartışmanın kadınların sorunlarını çözmeye yönelik olmadığını, "Anayasa'nın türbanla örtülmek istendiğini" savunan Sarıhan, buna karşı olduklarını söyledi.
     
    "Tehlike büyük"
     
    Türkiye Gençlik Birliği Genel Sekreteri Osman Yılmaz ise bugün büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, "Bunlar ilk değil. Cumhuriyet kurulduğundan beri ayaklanmalar olmuştur. Karşı karşıya bulunduğumuz tehlike büyük, ancak bu alanı dolduranlar kadar büyük değil" dedi.
     
    Yılmaz, Türk gençliğinin kararlılıkla Atatürk'ün verdiği görevi yerine getireceğini de kaydetti.
     
    Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolları adına konuşan Sinem Atacan da Türkiye'de bir dönem sağ-sol çatışmaları yaşandığını şimdi ise bunun yerini türban tartışmalarının aldığını söyledi. Atacan, bunun dışgüçlerin Kurtuluş Savaşı'nı intikamını almak istemesinden kaynaklandığını belirtti.
     
    Erdoğan'ın sözlerine tepki yağdı
     
    Bu arada, konuşmalar sırasında sinevizyon gösterimiyle sunulan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna ve AK PartiIsparta Belediye Başkanı Hasan Balaban'ın başörtüsüyle ilgili sözlerine mitinge katılanlar tepki gösterdi. Aynı sunumda CHP Genel Başkan Yardımcısı Önder Sav, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un başörtüsüyle ilgili açıklamaları ise alkışlandı.
     
    Öte yandan, miting devam ederken alandan ayrılan bir grup, "Haydi Meclis'e" sloganları atarak, Mithatpaşa caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Sakarya caddesinde polisin oluşturduğu güvenlik barikatıyla durdurulan gruptakiler, burada bir süre bekleyerek, hükümet ve MHP aleyhine sloganlar attı. Kısa bir süre oturma eylemi yapan grup, polisin uyarısı üzerine dağıldı.
     
    Bu arada, İzmir'den gelen bir başka grup daha sonra Sakarya caddesinde toplanarak, hükümeti ve MHP'yi protesto eden sloganlar attılar.
     
    TBMM'yegitmek istediklerini söyleyen gruba polisin engel olması üzerine Anıtkabir'i ziyaret etme kararı alındı. Grup, güvenlik önlemleri altında Anıtkabir'i ziyaret etti. Mitinge, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ve bazı CHP milletvekilleri de katıldı. Sıhhiye Meydanı'ndaki miting olaysız şekilde sona erdi.
     
    Yoğun güvenlik önlemi alındı
     
    Yaklaşık 3 saat süren miting nedeniyle mitingin yapıldığı alan ve çevresinde yaklaşık 6 bin polis memuru görev yaptı. Özel hareket timleri, çevik kuvvet, atlı polis birliği ve çeşitli birimlerden görev yapan polisler, miting öncesinde çevre güvenliğini sağlayarak, üst araması yaptılar.
     
    Miting süresince güvenliği sağlayan polisler, miting sonrasında da vatandaşların alanı güvenli şekilde terketmelerine yardımcı oldu. Miting sırasında bir kişi, katılanları provake ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.
     
    Alanda fenalaşanlara 112 Hızır Acil Servisi ekipleri müdahale etti. Öte yandan, mitingi Lübnan, İran ve Japon televizyonları ve bazı yabancı basın kuruluşlarının temsilcileri de izledi.
     
    222 A mitingi
     
    AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı düzenleme, 2 Şubat'ta Ankara'da onbinlerce kişinin katıldığı bir eylemle protesto edildi. Anıtkabir'de toplananlar, laiklik vurgusu yaptı.
     
    Sivil toplum kuruluşları "222 A" yani "2'nci ayın ikisinde, saat 2'de (14.00) Anıtkabir'de" parolasıyla bir araya geldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow