Ölüme sebebiyetten hesap verecekler
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda görev yapan 15 hakim ve savcı hakkında 'ölüme sebebiyet vermek'ten soruşturma başlattı. O savcıların içinde Zekeriya Öz de var.
İstanbul başsavcılığının Cemaat'in hakim ve savcı yapılanmasına yönelik soruşturmasında bir döneme damgasını vuran davaların özel yetkili hakim ve savcılarına ilişkin ilk iddianamede, yeni bir soruşturmanın detayları ortaya çıktı.
Hürriyet'in haberine göre, HSYK'nın aralarında iddianamedeki şüphelilerin de bulunduğu 15 hakim ve savcı hakkında soruşturma yürütttüğü, üçü eski mahkeme başkanı olan bu kişilerin, 'Türkiye Cumhuriyeti Devlet'ini yok etmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tasfiye etmek maksadıyla planlanan ve somut delil olmaksızın, sahte CD'ler, taraflı haberler, gizli tanık olarak dinlenen teröristler ve vatan hainlerinin beyanları delil kabul edilerek açılan ve kamuoyunda 'Ergenekon', 'Balyoz' ve 'Poyrazköy' adıyla bilinen düzmece davalarda, sanıklara yasal haklarını vermedikleri, gerçek failleri serbest bırakmak suretiyle bilerek ve isteyerek teröristlere ve vatan hainlerine yardım ettikleri, iftira attıkları' ifade edildi.
Nereden nereye; Zekeriya Öz'ün hikayesi
'Görevlerini kötüye kullandıkları, ölüme sebebiyet verdikleri, masumiyet karinesini ihlâl ettikleri ve vatana ihanet ettikleri' iddiasıyla soruşturma açılan isimler şöyle: Eski savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Cihan Kansız, Savaş Kırbaş, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Mehmet Murat Dalkuş, Ercan Şafak, kapatılan 13'üncü ağır ceza mahkemesi hakimleri Hasan Hüseyin Özese, Köksal Şengün, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, İstanbul 12'nci ağır ceza mahkemesi hakimleri Vedat Yılmazabdurrahmanoglu, Mehmet Erdoğan ve Mehmet Karababa.
Zekeriya Öz'den 'Ergenekon şakaları'
'Geç kalınmış bir süreç'
Ergenekon soruşturması kapsamında evinde arama yapılan 79 yaşındaki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı (ÇYDD) Prof. Dr. Türkan Saylan'ın avukatı Hüseyin Karataş açılan soruşturmaya ilişkin şunları söyledi: "O dönemde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği eğitim alanında önde gelen kurumlardan biriydi. Ahlaksız teröristler eğitimde önde gelen kişileri ve kurumları hedef aldı. Hedef alınan kişiler bu süreçte hayatlarını kaybetti. Soruşturmanın başlatılması bizi mutlu etti."
Ergenekon soruşturmasında tahliye edildikten beş gün sonra yaşamını yitiren Kuddusi Okkır'ın eşi Sabriye Okkır, "Eşimi gördüğümde destek ünitesine bağlıydı. Tutuksuz yargılanması için itirazda bulunmuştum. 2 saat sonra ret kararı çıktı. Dosyayı incelemeden karar vermişlerdi. Şimdi onlar hakkında ölüme sebebiyet vermekten soruşturma açılmış. Keşke daha önce olsaydı. Geç kalınmış bir süreç" dedi.
'Adil yargılanma istiyoruz'
Bu davalar döneminde gözaltına alınıp, tahliye edildikten sonra hakkında tekrar tutuklama kararı çıkarıldığını öğrenince intihar eden Yarbay Ali Tatar ağabeyi Ahmet Tatar 'adil bir yargılanma süreci' istediklerinin altını çizdi: "Öç almak peşinde, intikam duygusu içinde değiliz. 7 yıldır hukuki mücadelemiz devam ediyor. 15 Temmuz'dan sonra daha belirgin aşama katetmeye başladık. Her şeyden önce adil yargılanma hakları gereği davaların bir an önce açılmasını talep ediyoruz. Onların bize yaptığı buydu. Uzun süren tutukluluk dönemleri ardından usule uymayan yargılamalarla karşı karşıya kalmıştık. Adil bir süreçte yargılanmasını istiyoruz."0 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, son yolculuğuna uğurlandı
-
TSK'NIN GÖZBEBEĞİ: Bordo Bereliler'in hayat kurtaran eğitimi!
SON HABERLER | Rize'de yoğun yağmur denizin rengini değiştirdi!
Tarifsiz acı! Gözyaşlarına boğuldular
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?