Ölen pilotun eşi: "Teknik arızaya rağmen uçtu"
Isparta'da 57 kişinin öldüğü uçak kazasıyla ilgili dava sürüyor. Kazada ölen kaptan pilotun eşi, duruşma arasında yaptığı açıklamada, "Eşim teknik arızalardan şikayetçiydi. Daha önce de birkaç defa teknik arıza nedeniyle uçuşa katılmak istemedi ancak evden bizzat alınıp uçuşa gönderilmişti" dedi.
Duruşmaya ilk defa katılan Kaptan Serhat Özdemir'in eşi Esra Özdemir de duruşma arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kazanın faturasının eşine kesildiğini savundu.
Kazanın teknik arızadan kaynaklandığını ileri süren Özdemir, "Eşim teknik arızalardan şikayetçiydi. Daha önce de birkaç defa teknik arıza nedeniyle uçuşa katılmak istemedi ancak evden bizzat alınıp uçuşa gönderilmişti. Kesinlikle bu konuda da eşim teknik arızayı belirtmiş ama uçmak zorunda kalmıştır. Çünkü aynı uçakta o da var. Kendisini bilerek riske atmak istemez. Teknik arızanın faturası eşime kesilmek isteniyor" dedi.
Eşi öldüğü için savunma yapamayacağını, bu nedenle şirketin eşine yüklendiğini ifade eden Özdemir, her uçak kazasında olduğu gibi ölen pilot olduğu için faturanın da ona kesildiğini söyledi.
Dava sürüyor
Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında 30 Kasım 2007'de meydana gelen, 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili olarak haklarında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan dava açılan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ (World Focus) yetkilisi 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile diğer şirket yetkilileri İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Şahin Tufan, Faruk Çağımnı, Yavuz Yaşar, Necati Küçük, Fevzi Yavuz ve Sinan Sevinç katıldı. İfadeleri alınmayan sanıkların savunmalarından önce, mahkeme başkanı Suat Yürekli, iddianamenin son bölümünü okuyarak hatırlatmalarda bulundu.
İlk olarak Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Genel Müdürü Aydın Kızıltan'ın ifadesi alındı. Kızıltan, savunmasında, kaza kırım raporunda eksiklikler bulunduğunu belirterek, raporun teknik bilgilere sahip kişiler tarafından tekrar değerlendirilmesini istedi.
Yürekli'nin kazanın sebebini sorması üzerine Kızıltan, "Gece uçuşlarının kuralları bellidir. Aletleri, sinyalleri görerek inmek gerekir ancak bu kazada cihazlar eşliğinde kontrollü alçalma yapılmadığı görülüyor" diye konuştu.
Kaza kırım raporunda 85 arıza kaydı bulunduğunu ifade eden Kızıltan, arızaların neler olduğu yönünde kendilerine ayrıntılı bilgi verilmediğini, bu nedenle net açıklamalarda bulunamadıklarını söyledi.
Kaza kırım raporu görüşlerine katılmadıklarını kaydeden Kızıltan, "Kaza kırım raporu ile cihazı kiralayan Honeywell Şirketi'nin raporu birbirini tutmuyor. Arızalı olduğu belirtilen yere kontrollü inişi sağlayan EGPWS cihazı, Honeywell raporuna göre çalışıyor gözüküyor. Bana göre de cihaz arızalı değildi" dedi.
İddianamede adı geçen pilotların yeterli eğitimi almadığı yönündeki suçlamaları kabul etmeyen Kızıltan, pilotların eğitiminin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce de kontrol edildiğini belirtti.
İstanbul-Isparta seferini gerçekleştiren pilotlar Serhat Özdemir ile Alaaddin Çelik'in eğitimli ve tecrübeli pilotlar olduğunu savunan Kızıltan, "Eğitim sorunları yok, gerekli eğitimleri aldılar" diye konuştu.
Süleyman Demirel Havalimanıyla ilgili eğitim uçuşlarının yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Kızıltan, ayrı bir eğitim uçuşu yapılmadığını ancak Isparta'ya aynı uçakla ilk seferi kendisinin yaptığını bildirdi. Kızıltan, "Meydan ile herhangi bir sıkıntı yok, çünkü Isparta'ya ilk uçuşu ben yaptım ve risk teşkil eden bir durum olmadığını tespit ettim" dedi.
Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Uçak Mühendisi Yavuz Yaşar da savunmasında Eritre'den geldiği belirtilen arızalı EGPSW'nin uçağa nasıl takıldığı yönünde net bilgisi olmadığını, uçakların kontrolünü kaptanların da yaptığını belirtti.
Cihazın arızalı olduğunun kaptan pilot tarafından tek düğmeyle anlaşılabileceğini savunan Yaşar, buna göre pilotun uçağı reddetme hakkı olduğunu, cihazla ilgili arıza kaydı bulunmadığını söyledi.
Eğitim müdürü olarak görev yaptığı belirtilen Faruk Çağımnı'nın avukatı Murat Bilgin, Çağımnı'nın gerçekte eğitim müdürü olarak görev yapmadığı kaydederek, müvekkilinin ismi üzerine sahte imzalar atıldığını tespit ettiklerini, bununla ilgili olarak cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Bu sırada, yolcu yakınlarından Cihan Zengi, Çağımnı'nın ilk duruşmada Sofya'da eğitim verdiği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "Eğitim müdürü değilse bu eğitimleri nasıl verdi" dedi. Faruk Çağımnı da kazada hayatını kaybeden pilotlara kendisinin eğitim vermediğini, asıl yargılanması gerekenin kendisi değil başkaları olduğunu savundu.
Duruşmada yolcu yakınlarının büyük kısmının vekilliğini alan avukat Hasan Kaşıkara da uçağın bakımını yapanların imza yetkilerinin ve taşıyıcı firma olarak belirtilen Atlasjet ile Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ arasında imzalanan sözleşmenin aslının mahkemeye gönderilmesini istedi. Öğle tatili nedeniyle duruşmaya ara verildi.
"Toleranslı davranılıyor" eleştirisi
Kazada yeğeni Berkol Doğan'ı kaybeden ve avukatlığını üstlenen Şehnaz Doğan Yüzer, duruşma arasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'ye toleranslı davrandığını ileri sürdü.
Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'nin eksikliklerine rağmen uçuş izni verildiğini iddia eden Yüzer, "Her duruşmada bir şaşkınlık yaşıyoruz. World Focus döküldükçe yeni konular gündeme geliyor. Uçak arızalı olduğunu haykırdığı halde uçuruluyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü şirketin eksikliklerini tespit ediyor, uçaktaki sıkıntıları sıralıyor ve bir ay içerisinde tamamlamaları için süre veriyor. Süre kazadan bir hafta sonra doluyor ama şirketin hala bu eksiklikleri tamamlamadığı görülüyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu eksiklikleri kontrol etmekle yükümlü ancak görevlerini yerine getirmiyor. Ayrıca bu yapılanlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile World Focus arasında dayanışma olduğunu gösteriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, World Focus hakkında toleranslı davranmış. Denetim raporlarında eksiklikleri belirtiyor ancak üzerine gitmiyor. Bu kadar eksiği olan bir şirkete hala nasıl uçuş izni veriliyor anlamıyoruz. Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ'nin ciddi borç içinde olduğu belirtiliyor. Borçlu şirkete uçuş izni verilmez. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bunları bile gözardı ediyor. Bunların arkasında da farklı anlamlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Yüzer, Genel Müdür Aydın Kızıltan'ın ifadesinin tatmin edici olmadığını savunarak, "İnsanın aklı almıyor, bu nasıl genel müdür anlamadım. Hiçbir şeyden haberi yok, yetkisi yok" dedi.
Avukat Hasan Kaşıkara ise 2 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, gerçek sorumluların hakim önüne çıkması için gerekirse 12 yıl bile mücadele etmeye hazır olduklarını kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çocukluk hayali 87 yaşında gerçek oldu! Cübbe giyip dava yönetti
Muğla'da zincirleme kaza! İki araç alev aldı: Yaralılar var...
Bedelli askerlik yerleri 2025 sorgulama tarihi: Bedelli askerlik yerleri ne zaman belli olacak, hangi gün?
5 ay evli kaldı, 2 yıldır boşanamıyor
Sarıyer'de 'Sahte İçki' Kavgası: Sevgilisi Hastaneye Kaldırılınca Büfeyi Bastı, Dayak Yedi!