Okullarda "kaçak su" kullanımı
Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde 5 ilköğretim okulu yeni eğitim yılına susuz başladı. Ödenek yokluğundan su parasını ödeyemeyen okul yöneticileri öğrencileri mağdur durumda bırakmamak için kaçak su kullandı.
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Adapazarı Su Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (ADASU) tarafından 1.5 ay önce ilçede suları kesilen 5 ilköğretim okulunun idarecileri ödenek yokluğundan suları açtıramayınca formülü kaçak su kullanmakta buldu.
Yeni eğitim- öğretim döneminin başlamasıyla birlikte suları kesilen ilköğretim okullarının idarecileri çözüm olarak ana su borusundan hortum bağlayarak, su depolarını doldurdu ve çocukların okulda susuz kalmalarını önledi.
Olayı öğrenen ve okula gelen ADASU yetkilileri ise su depo kontrolü yapmak istedi. Okul idarecileri su depolarının kapısını açmayınca ADASU ekipleri de zabıt tuttu. Okul yetkilileri, çocukların hasta olmaması için bu yönteme başvurduklarını belirtti.
Akyazı'da yaklaşık 12 bin ilköğretim, 1000 okul öncesi eğitim ve 4 bin lise öğrencisi bu yıl ders başı yaptı.
"Sürekli uyarmıştık"
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Adapazarı Su Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (ADASU), Akyazı İlçesi'nde suları borçtan kesilen okulların kaçak su kullanmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada borcu olan okullara daha önce sürekli uyarılarda bulunulduğunu bildirdi. ADASU Genel Müdürlüğü bir hafta önce yaptığı açıklamada ise ildeki ibadethalerden su parası alınmayacağını bildirmişti.
ADASU'dan yapılan resmi açıklamada, "Uzun bir süre su borçlarını ödemeyen kurumlarımıza borçlarını ödemeleri konusunda gerekli ikazlar yapılmıştır. Yapılan ikazlar neticesinde borcu olan birçok okul su borcunu ödemiştir" denilerek şöyle devam edildi:
"Ancak bahsi geçen bazı okullar yapılan ikazlara rağmen borçlarını ödememekte ısrar etmiş bulunmaktadırlar. Bu sebeple üç ay önce başlattığımız çalışmalar neticesinde borçlarını ödememekte ısrar eden kurumlarımızın suları kesilmiştir. Biz ADASU Genel Müdürlüğü olarak her zaman eğitime ve eğitim kurumlarımıza yüzde yüz destek vermekteyiz. Söz konusu yasa ve Bakanlar Kurulu kararı ile hangi kurumlardan su faturası tahsil edilmeyeceği açıkça beyan edilmiştir. ADASU yapmış olduğu her türlü uygulamayı kanun, yönetmelik ve tüzükler çerçevesinde yapmak durumunda olan bir kamu kurumudur. Bu nedenle hukuk çerçevesinin dışında bir uygulama yapması mümkün değildir. ADASU tüm kurum ve kuruluşlarla dayanışma içinde olup her zaman gerekli kolaylıkları sağlamaktadır."
Bu arada ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, 19 Eylül'de yaptığı bir başka açıklamada ise su sayaçlarının takılmasına rağmen ibadethanelerden su parası alınmayacağını belirterek, "ADASU camilerden, camilerin şadırvanlarından, camilerin lavabolarından, camilerin ihtiyacı için kullanılan sudan, gasilhanelerden ve buralarda kullanılan sulardan ne su, ne de atık su bedeli alacaktır. Bizim herhangi bir bedel alma gibi bir düşüncemiz hiç olmadı. Zaten yönetmelikte de alınmaması açık bir şekilde ifade edilmektedir" demişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye ve PKK konusunda hangi mesajları verdi? Erdoğan'ın konuşmasının kodları
Yaya geçidinde yumruklar havada uçuştu: Trafik kilitlendi
Meteoroloji'den SON DAKİKA Uyarısı! Kar İstanbul’un Kapısında: Meteorolojiden Kar ve Fırtına Uyarısı
Papa'dan önce defineciler geldi: İznik'te kaçak kazı yaparken yakalandılar
Narin cinayetine 'farklı' bakış! Kilidi çözecek sorular soruldu: Tek bir ismi işaret etti