Okul için ağaç söktüler!
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi'nin Zeytin Gen Bahçesi olarak kullandığı ve 386 çeşit zeytin ağaç geninin bulunduğu alandaki bir grup ağaç, Adana İl Özel İdaresi'nin talimatıyla okul yapılacağı gerekçesiyle söküldü. ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Sarıçam İlçesi Balcalı Mevkii'nde 199 ada 2 No'lu parsele kayıtlı olan kullanım hakkı ÇÜ'ye ait olan alanda ve 1976'da Ziraat Fakültesi tarafından öğrencilerin eğitimi amacıyla kurulan Zeytin Gen Bahçesi'nin bir bölümündeki 30- 35 yaşlarındaki 5 zeytin ağacı, Adana İl Özel İdaresi'nin talebi üzerine bölgeye sevk edilen Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekipleri tarafından okul yaptırılacağı gerekçesiyle söküldü.
Ayrıca daha onlarca fidanın da söküldüğü görüldü.
Durumu haber alan öğretim üyeleri, öğrenciler, sivil toplum örgütü temsilcileri alana gidip, iş makinelerinin önüne geçerek sökümü durdurdu.
Otobüslerle zeytinliğe gelen katılımcılar, zeytinlik içinde yürüyüş yapıp, sökülen ağaçları ve fidanları tekrar yerine dikmek için uğraştı.
"Tekrar oluşturmak imkansız"
Okul yapımına karşı olmadıklarını, amaçlarının gen merkezini kurtarmak olduğunu vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, "Bir daha oluşturulması imkansız olan eğitim alanımızın yok edilmek istenmesine karşıyız. Zeytin Gen Merkezi Adana İl Özel İdaresi tarafından katlediliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımızın buranın 'Ülkesel Meyve Genetik Kaynakları' projesi kapsamında 'Ulusal Zeytin Genetik Kaynakları Koleksiyonunun bir paraleli olduğu belgesine YÖK'ün Milli Eğitim'e yazdığı yazıya, bilim adamlarının verdiği olumsuz rapora rağmen İl Özel İdaresi Zeytin Gen Merkezi üzerinde okul yaptırmak isteğinden vazgeçmiyor. Türkiye'nin ikinci büyük zeytin gen merkezini yok etmek bir katliamdır. Bir değer yok edilerek, başka bir değeri hangi mantıkla yaratmaya çalışıyorlar. Ağaçlarımız için çok ağladık. Onları kestirmemek için de elimizden geleni yapacağız" dedi.
Küden, arazinin tapusunun kendilerinde olduğunu, 2008'de bilgileri dışında arazinin İl Özel İdare tarafından imar değişikliği yapıldığını ve el değiştirildiğini öğrendiklerini de ileri sürdü.
"Araştırmalar da yok edilir"
Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Adana Temsilcisi Murat Öztanrıöver de "Bu merkezde yapılan araştırmalarla zeytincilik sektöründe bölgemize ve Türkiye'ye yön verecek sonuçlara ulaşıldı. Bahçenin yok edilmesi, birçok araştırmanın da yok edilmesi anlamını taşıyor. Sabah burada ağaçların söküldüğünü görünce çocuklarımı kaybetmiş gibi oldum. Böyle bir katliam olamaz. Bunun adı 1 Nisan katliamıdır" diye konuştu.
Bahçenin durumunu görmek için alana gelen Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş da kalabalık bir öğrenci gurubunu karşısında görünce, uygulamalı ders verdi. Toprağın yapısı ve işlevleriyle ilgili öğrencilere bilgi aktaran, sökülen ağaç köklerini toplatarak laboratuar ortamında inceleyeceklerini belirten Ortaş, şöyle dedi:
"Gördüğünüz gibi verimli tarım arazilerinin kıymetini bilmeyen, 35 yaşında zeytin ağaçlarının bulunduğu bir gen merkezini yok etmek isteyenler var. Bunu bir ders olarak görün ve dikkatlice izleyin. Bu tıp davranışlarla meslek yaşamınızda karşılaşabilirsiniz."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prizden yangın çıktı! Alevler 4 eve birden sıçradı
51 İlde 607 Arsa Satışa Çıkıyor: Yüzde 25 Peşin, 24 Ay Taksit! Arsalar Nerelerde Ne Zaman, Satışa Sunulacak?
Narin cinayeti davasında yeni gelişme: Düğümü çözebilecek 45 adım!
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
TDK anketi paylaştı: 2024 yılının kelimesi için oylama başladı! İşte detaylar...