OHAL komisyonuna rekor başvuru: 57 bin 340 kişi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında 100 binden fazla kişi kamudan ihraç edildi ve 5 binden fazla kurum da kapatıldı. OHAL komisyonu 17 Temmuz'dan itibaren itiraz başvurularını almaya başladı. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki 7 kişilik komisyona şimdiye kadar 57 bin 340 kişi başvurdu.
FETÖ’nün darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile 105 binden fazla kişi kamudan ihraç edildi, 5 bin civarında kurum ve kuruluş kapatıldı. OHAL’le görevine son verilenlere yargı yolunun kapalı olması nedeniyle 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Böylece OHAL uygulamaları kapsamında memuriyetten ve çeşitli görevlerden çıkarılanlara ‘itiraz’ yolu açıldı. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş baş- kanlığındaki 7 kişiden oluşan komisyon, başvuruları 17 Temmuz’da almaya başladı.
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre komisyona internet üzerinden yapılan başvuruların sayısı 57 bin 340’ı bulurken, bunların 50 bini valilikler ya da ilgili bakanlıklara teslim edilerek, onay işlemini tamamladı. Başvuruların, 100 bini aşması bekleniyor.
Başvurular 14 Eylül'de tamamlanıyor
Kapatılan Askeri Yargıtay binasında tadilat çalışmaları da büyük oranda tamamlandı. Kurum bünyesinde görev yapan personelin de hangi kurumlardan gelecek dosyaları inceleyebileceği belirlendi. Buna göre, personel görev tanımı dışındaki herhangi bir dosyaya erişemeyecek. Kurulan teknik altyapı sayesinde, bir başvurunun internet sitesinden yapıldığı andan sonuçlandırılıncaya kadar aşamaları elektronik ortamda anlık olarak takip edilebiliyor. Sistem, yetkisiz kişiler erişim girişiminde bulunduğu an uyarı verecek şekilde dizayn edildi. 17 Temmuz’da başlayan başvuru süreci, 14 Eylül’de tamamlanacak. Başvuru sürecinin sonunda, dosyalar ilgili KHK sırasına göre ele alınacak. FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında çıkarılan ilk KHK, 23 Temmuz 2016’da yayımlanan 667 sayılı KHK olmuştu.
Başvurular valilik veya kurum aracılığıyla
Komisyona başvurular, valilikler ve en son görev yapılan kurum aracılığıyla yapılabiliyor. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan tutuklu veya hükümlüler, başvuru formunu bulundukları kurumda görevli memura teslim edebiliyor. Valilikler ya da kurumlar bünyesinde oluşturulan başvuru birimlerinin, bu başvuruları komisyona iletmek dışında bir görev bulunmuyor. Bu birimler, başvuru dilekçelerini alarak, merkezi Ankara’da bulunan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na gönderecek. Komisyona doğrudan başvuru yapılamıyor.
Toplantı ve karar yeter sayısı 4 olacak
Komisyona yapılan başvurular, ön incelemeye alınacak. Süresi içinde yapılmadığı, başvuru sahibinin konuyla ilgili hukuki menfaatinin bulunmadığı, komisyonun görev alanına girmediği veya diğer şekil şartlarını taşımadığı tespit edilen başvurular reddedilecek. Dosyalar daha sonra esastan görüşülecek. Komisyon, incelemelerini dosya üzerinden yaparak başvurunun reddine veya kabulüne karar verecek. Sözlü ifade verme veya tanık dinletme talepleri ise dikkate alınmayacak. 7 üyeli komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı 4 olacak. Oylamalarda çekimser oy kullanılamayacak. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü kararları, Devlet Personel Başkanlığı’na ve ilgili kurumlara bildirilecek. Komisyonun kararlarına karşı HSK tarafından belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TSK'NIN GÖZBEBEĞİ: Bordo Bereliler'in hayat kurtaran eğitimi!
SON HABERLER | Rize'de yoğun yağmur denizin rengini değiştirdi!
Tarifsiz acı! Gözyaşlarına boğuldular
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?