ODTÜ'den Binali Yıldırım'a cevap
TR uzantılı adreslere yönelik siber saldırı sırasında o uzantıları işleten Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin yeterli önlem almadığını söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Rektör Ahmet Acar yanıt verdi. "Uluslararası literatüre geçecek düzeyde siber saldırı yaşandı. Gerekli önlemler fazlasıyla yerine getirildi" dedi.
Anadolu Ajansı'na konuşan Rektör, dünya üzerindeki en yoğun siber saldırılardan birinin 14 Aralık'ta yaşandığını söyledi. Saldırı öncesinde ve saldırı sırasında uluslararası güvenlik standartları ne gerektiriyorsa, gerekli önlem ve işlemlerin hepsini fazlasıyla yerine getirdi" diye konuştu.
Saldırı sırasında 3'ü yurt dışında olmak üzere toplam 11 alan adı sunucusunun hizmet verdiğini vurgulayan Acar, "Alt yapıda sorun olduğunda uluslalarası kuruluşlar devreye otomatik olarak giriyor. Güvenlik konusunda da uluslararası standartlar ne gerektiriyorsa onun üzerindeyiz" dedi.
Genel açıklama
Bu arada üniversiteden genel bir açıklama da yapıldı. Saldırılarla ilgili yapılan bilgilendirme açıklamasında şöyle denildi:
"14 Aralık 2015 Pazartesi günü, “.tr” alan adlarından ilgili IP adreslerine ulaşılmasını engellemek amacıyla, ülke dışındaki bazı platformlar tarafından DNS sunucularına yönelik, ülke dışı ve ülke içindeki güvenlik açığı bulunan bilgisayar sistemleri kötüye kullanılarak uluslararası kaynaklara geçecek boyutta, yoğun bir siber saldırı başlatılmıştır. Bu tür siber saldırılar daha önce ABD ve birçok Avrupa ülkesinde de yaşanmıştır.
Sosyal medyada başarılı canlı yayın yapmanın 10 yolu
ODTÜ, yaşanan bu yoğun siber saldırının ilk anından itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) yetkilileriyle yoğun bir şekilde iletişim ve koordinasyon içerisinde bulunmuştur. Saldırıya ilişkin gerekli önlemler tüm ilgili devlet kurumları ve Telekom Operatörleri’yle işbirliği içerisinde alınmıştır. Yurt içi ve yurt dışında 5 ayrı noktada konuşlanmış bulunan 6 sunucuyla verilen hizmet, saldırı sırasında 11 sunucuya (pratikte 20) ANYCAST teknolojisi dahil edilerek sürdürülmüş, DNS sistemi bu saldırı sırasında hiçbir zaman tamamen devre dışı kalmamış ve hizmet vermeye devam etmiştir.
İnternet teknolojisini ve alt yapısını ülkemize kazandıran ODTÜ, siber güvenlik alanında akademik katkılarıyla ülkemize hizmet veren çok sayıda öğretim üyesi ve uzman personeli bünyesinde barındırmaktadır. ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde, NATO işbirliği de dahil olmak üzere, birçok ülkenin ağ uzmanlarına siber güvenlik alanında eğitimler verilmektedir.
Konuyla ilgili iletişim ve koordinasyon, ilgili tüm kurum ve yetkililerle düzenli olarak sürdürülmekte ve yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak düzenli bilgi verilmektedir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Erzurum'daki Çığda Ölen Milli Judocu Emre, Son Yolcuğuna Uğurlandı: İkizi Tabutun Başından Bir An Olsun Ayrılmadı...