hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ODTÜ'de Başbakanı protesto eden öğrenciler "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla hakim karşısında

    ODTÜde Başbakanı protesto eden öğrenciler terör örgütü üyeliği iddiasıyla hakim karşısında
    expand

    ODTÜ'de geçen yıl Başbakanı protesto eden 11 öğrenci hakkında açılan "terör örgütüne üye olmadan terör örgütü adına suç işlemek suretiyle örgüte üye" olmak davası başladı. Öğrencilerin sanık olduğu duruşmaya, Çevik Kuvvet polisleri ise şikayetçi olarak müşteki sıfatıyla katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ODTÜ'de geçen yıl Göktürk-2 uydusunun Çin'den fırlatılması için düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto eden 11 öğrenci hakkında "terör örgütüne üye olmadan terör örgütü adına suç işlemek suretiyle örgüte üye" olmak suçlamasıyla açılan dava başladı.

    Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya yargılanan 9 öğrenci ve avukatları ile çevik kuvvet polisleri ile güvenlikçilerden oluşan bazı şikayetçiler katıldı.

    Mahkeme Başkanı Önder İrfan Yorgancılar, ODTÜ Rektörlüğünün davaya katılma talebinde bulunduğunu bildirdi.

    Sanık savunmalarına geçilmeden önce söz alan sanık avukatı Deniz Özbilgin, "İddianame, Marksist ya da Leninist olmayı potansiyel terörist olma ön yargısıyla hazırlanmıştır. Oysa Marksist ya da Leninist olmak sizi suçlu yapmaz. CMK'da iddianamenin reddine karşı savcının itiraz hakkı var. Biz de tamamen taraflı ve doğrudan suç yükleyici iddianamenin kabulünün hatalı olacağı ve adil yargılanma hakkına zarar vereceği düşüncesiyle iddianamenin kabul kararına itiraz ediyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanık avukatları, ayrıca görevsizlik itirazında bulundu. Mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısının da görüşü doğrultusunda itirazların reddine karar vererek, sanık savunmalarına geçti.

    Yargılanan öğrenciler, savunmalarında "terör suçlamaları kapsamında savunma hazırlamadıklarını" bildirdiler ve savunma için süre istediler.

    Can Kaya, Göktürk-2 uydusunun Çin'den fırlatılması sırasında üniversiteye adeta "çıkarma" yapıldığını ifade etti ve bunun üniversitenin doğasına aykırı olduğunu söyledi. İddianamede, haklarında daha önce açılan soruşturma ve davalara yer verildiğine işaret eden Kaya, "Hakkımızda o kadar çok yargı oluşturulmaya çalışılmış ki, beraat ettiğimiz ya da kesinleşmeyen dosyalar bile dosyada gösterilmiş" dedi.

    Hasan Koç, ODTÜ'ye protesto için gittiğini, ancak daha protesto başlamadan okul içinde "polis terörü" başladığını kaydetti ve iddianamenin ön yargılı olduğunu savundu.

    Güven Kazım Altunkaya, olaylar sırasında ODTÜ'de derste olduğunu anlatarak, "Dersten çıktığımda hava kararmıştı. Gündüz çekilen görüntülerde olmam imkansız" dedi.

    İlk yardım bilgisi olduğu için dersten çıktıktan sonra yaralanan bazı kişilere yardım ettiğini, bunlardan birinin beyin kanaması geçirdiğini ifade eden Altunkaya, olaylardan birkaç gün sonra polisin kendisini evinde gözaltına aldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlhan Aslan, ODTÜ'deki olaylarla ilgili kimi davaların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet, kimilerinin ise terör suçlamasıyla açıldığına dikkat çekti. Yasal derneklere üyeliğin terör örgütü iddiasına delil olarak gösterildiğini ifade eden Aslan, "Eğer bunlar terör örgütüyse, valilik terör örgütlerine onay vermektedir" diye konuştu.

    Pınar Ünal ise Ankara Üniversitesi öğrencisi olduğunu, ODTÜ'de kütüphaneye gittiğini, bu sırada protestoya katıldığını bildirdi. Bunun hakkı olduğunu söyleyen Ünal, "Derdimiz şiddete başvurmak değil, okulumuza sahip çıkmaktı. Ancak saldırıya karşı herkes cevap vermek zorunda kaldı. TMK kapsamında yargılanmayı kabul etmiyorum. Terör eylemi içinde bulunmadım" ifadelerini kullandı.

    Tayfun Yıldırım da DTCF öğrencisi olduğunu, bir araştırma için bir hafta kadar ODTÜ'ye gittiğini anlatarak, "AKP'nin dış politikasının eleştiriler aldığı dönemdi. Başbakanın üniversiteye geldiğini öğrenince basın açıklamasına katıldım. O gün, yoğun polis saldırısı gerçekleşti" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cem Dursun, Mert Atmaca ve Batuhan Uluergüven de suçlamaları reddetti.

    Müşteki beyanları

    Sanıklardan sonra müştekilerin beyanları alındı. Mahkeme, üniversitede güvenlik görevlisi olan Oğuzhan Erdoğan ile Çevik Kuvvet polisleri Gökhan Deveci, Mehmet Doruk, Kadir Bozoğlu'nu şikayetçi olarak dinledi.

    Yurt dışı yasağının devamı talebi

    Yargılanan öğrencilerin avukatları, müştekilerin beyanlarını kabul etmediklerini kaydetti.

    Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Şahin, ODTÜ Rektörlüğünün katılma talebinin kabul edilmesini, yurt dışına çıkış yasağı hariç, sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını istedi.

    Şahin, sanık avukatlarının, görevsizlik kararıyla dava dosyasının, asliye ceza mahkemesine göndermesi talebinin reddedilmesini talep etti.
    Sanık avukatları, müvekkillerinin, ODTÜ'ye zarar vermediği gerekçesiyle, katılma talebinin reddini istedi. Sanık avukatı Deniz Özbilgin de
    gelecek celse, görüntü sistemi hazır etmek istediklerini söyledi.

    Mahkemenin kararı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ODTÜ Rektörlüğünün katılma talebini kabul eden mahkeme, sanık avukatlarının, görevsizlik kararı talebini reddetti.

    Sanıklar hakkındaki adli kontrol kararını, yurt dışına çıkma yasağı da dahil olmak üzere kaldıran mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

    İddianamede sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ve kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow