Nükleer Santral Yasası tartışılıyor
Türkiye yarım asırlık nükleer macerasında artık son dönemece ilerliyor. Bu yıl içinde nükleer santral inşaasında somut adımlar atılacak ancak tartışmalar bitmiş değil.
Türkiye'nin nükleere gerçekten ihtiyacı var mı? Enerjide dışa bağımlılık sorunu nükleer ile çözülür mü? Bu alanda da görüşler farklı.
Türkiye yaklaşık 50 yıldan sonra nükleer santral konusunda bir dönemeçte. İhale süreci tamamlandıktan sonra ilk olarak yer lisansı bulunan Mersin Akkuyu'da daha sonra da Sinop'ta çalışmalar başlayacak.
Ancak hala tartışmalar var. Tartışmaların odağında 11 maddelik Nükleer Santral Yasası ve nükleer enerjinin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık sorununu çözüp çözemeyeceği konusu var.
Nükleer Santral Yasası 9 Kasım 2007'de kabul edildi. Nükleer karşıtları da taraftarları da yasayı yetersiz buluyor.
İTÜ Enerji Ens. Em. Öğr.Üyesi Prof. Dr. Şarman Gençay: "Bu kanunla, bu anlayışla, bu politikalarla nükleer teknolojiye girilmez."
Yeditepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Ali Nezihi Bilge: "Yasada bir çok nokta atlanmış durumda veya ilerde yönetmeliklerle yapılabilir kanaatiyle ertelenmiş durumda. Dolayısıyla bazı eksikler mevcut, özellikle hangi teknoloji konusuna girilmemekte"
Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Tahir Çiçekçi: "Yasada o kadar belirsizlik var ki. Atıkların nereye konulacağı belli değil, bunun maliyetinin halka yüklenmesi söz konusu."
Türkiye'nin ihtiyacı nükleerden karşılanabilir mi?
Türkiye'nin her yıl yüzde 1.6 oranında artan enerji ihtiyacı nükleerden karşılanabilir mi? Nükleer santraller, enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan Türkiye'yi rahatlatır mı?
İTÜ Çevre Müh. Öğr. Üyesi İlhan Talınlı: "Rusya'ya bağımlılık İran'a bağımlılık... Ah İran kesti ah öbürü kesti... Siz zaten bağımsız değilsiniz ki santral yüzünden mi bağımsız olacaksınız. Paranızla mı bağımsızlığını teyit edeceksiniz?"
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitü Müdürü Sıddık İçli: "Yatırımlarda temkinli olup, nükleer enerjiden bütün elektriğimizi üreteceğiz hayaline kapılmamız lazım."
Şarman Gençay: "Dünya elektriğinin yüzde 16'sı nükleerden karşılanıyor...Ve bu 20 yıldır böyle. 20 sene içinde elektrik enerjisi iki katına çıktı... Demek ki nükleer reaktörler elektrik üretimini artırıyor."
Nükleer santral yapımı sürecinde, ihalenin ilk aşamasını değerlendirme süreci oluşturuyor ve bunun en az iki ay sürmesi bekleniyor.
İki ayın sonunda ihaleye katılmak isteyen firmalardan teklifler alınmaya başlanacak... İhalenin sonucu da yine yaklaşık iki ay içinde belli olacak. 2008 yılının ikinci yarısından sonra santral konusunda somut adımlar atılmaya başlanacak.
Bölüm I: Türkiye'nin nükleer macerası
Bölüm II: Nükleerde 3 tartışma: Güvenlik, atık, teknoloji
Bölüm III: Nükleer santrale Mersinli-Sinoplu ne diyor?
Bölüm IV: Nükleer santral için geri sayım başladı
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beylikdüzü'nde fabrikada yangın! Patlama sesleri duyuldu
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...