Nükleer karşıtları'ndan Akkuyu ÇED raporuna tepki
Mersin'de nükleer karşıtları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna tepki gösterdi.
Mersin'de Nükleer karşıtları, merkez Akdeniz İlçesi İsmet İnönü Bulvarı Balıkçı Barınağı civarındaki Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Merkezi önünde bir araya geldi. Aralarında Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar'ın da bulunduğu 50 kişilik grup, 'Nükleer santral istemiyoruz' pankartı açarak 'Mersin nükleer istemiyor' sloganı attı.
Putin gelmeden ÇED onaylandı
Eylem sırasında grup adına bir açıklama yapan Atar, ÇED Raporu'nun Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in Ankara'ya ziyaretine saatler kala onayladığını belirterek, "ÇED Raporu ile ilgili 10 Kasım 2014 tarihinde Mersin NKH bileşenleri olarak sunduğumuz binlerce dilekçe ve ulusal ölçekli binlerce yurttaşın sivil toplum örgütlerinin bakanlığa sunduğu itiraz dilekçelerine rağmen ÇED onaylanmıştır. ÇED Yönetmenliğinin 14'ncü maddesinin 1'nci bendine göre halkın görüş ve önerlerini almak üzere görüşe açıldığı iddia edilen bu süreç yetkililer tarafından işletilmemiştir" diye konuştu.
Türkiye'de dünyanın vazgeçtiği nükleer enerjinin alternatifsiz bir çözüm olarak dayatıldığını öne süren Seyfettin Atar şunları söyledi:
Çevre Bakanı Güllüce'den Akkuyu iddialarına yanıt
"Ülkemizin nükleer santrale ihtiyacı yok"
"Ülkemizde birçok yenilebilir enerji kaynağı mevcutken, bu alternatiflerin neden tüm dünya ülkeleri gibi kullanılmadığı, olası bir kaza sonrası güvenlik standartlarının en şekilde uygulanacağı, kaza sonrası olası riskler ve bu risklere karşı çözüm mekanizmaları bir sır gibi saklanarak nükleer santral projesi halkımıza dayatılmaktadır. ÇED Raporu oldu bittiye getirilerek geleceğimiz ipotek altına alınmaya çalışılmaktadır. Hukuk ve haksız ÇED karar sürecine karşı her platformda mücadelemizi güçlendireceğiz.
Bu rapora yaptığımız itirazları yargı sürecine taşıyarak bu projenin iptal edilmesi yönündeki haklı mücadelemizi açacağız davalarla sürdüreceğiz. Bilimin ve aklın yolundan sapanlar zamanı geldiğinde vicdanlarına nasıl hesap vereceklerdir. Bizler biliyoruz ki, ülkemizin nükleer santrale ihtiyacı yoktur. Canlı yaşamı için son derece kirli olan, güvenli olmayan, pahalı olan dışa bağımlı bu enerji yatırımından biran önce vazgeçilmelidir. Enerji politikamız enerji kaynaklarımız yeniden sorgulanarak insan odaklı doğa odaklı projeler üretilmelidir. İnsanca yaşanabilir bir dünya için bu projeden vazgeçilinceye kadar mücadelemize her alanda olduğu gibi hukuksal alanda da devam ederek sürdüreceğiz. Nükleer kazaların tüm dünyaya örnek olan, ölüm saçan Çernobillere Fukuşimalara artık yeter diyoruz."
Atar'ın konuşmasının ardından bir süre slogan atan nükleer karşıtları daha sonra olaysız dağıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Biri doktor, diğeri mühendis! Yüreğimiz yandı: Yardım için tekrar otele girmişler
Kartalkaya'da tepki çeken görüntüler! Pistler yeniden açıldı
GRAND KARTAL OTEL YIKILACAK MI? Bolu Kartalkaya yanan otel ön hasar tespit raporu!
Kartalkaya'daki yangında çocukları ile ölen çift, tatil sonrası ailelerini ziyaret edecekmiş
Özel Muayenehanede Yapılan Tedavi Hastanelik Etti: Soruşturma Başlatıldı