'Nöbetçi Yayın Yönetmenliği' davasında karar
Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin bir günlük nöbetçi yayın yönetmenliğini yaptıkları gerekçesiyle Prof.Dr. Beyza Üstün ve gazeteci Ekrem Murat Çelikkan'ın ayrı ayrı yargılandıkları dava karara bağlandı.
Prof. Dr. Beyza Üstün hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Ancak aynı mahkeme gazeteci Ekrem Murat Çelikkan hakkında aynı suçtan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Heyet, Çelikkan'ın yeteri kadar pişmanlık göstermediği ve ileride suç işlemeyeceği yolunda vicdani kanaat oluşmadığından cezasında herhangi bir indirim uygulamadı veya hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. Prof. Dr. Beyza Üstün ve gazeteci Ekrem Murat Çelikkan'ın ayrı ayrı yargılandıkları dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Beraatini talep etti
İlk olarak hakim karşısına çıkan gazeteci Ekrem Murat Çelikkan, bir gün süreyle genel yayın yönetmenliği yaptığı Özgür Gündem Gazetesi'nde yayımlanan üç yazısıyla suçlandığını belirterek "Bu davanın hiç açılmamaması gerektiğini belirterek beraatimi istiyorum" dedi.
Çelikkan'a 1 yıl 6 ay hapis cezası
Mahkeme heyeti, sanık Murat Çelikkan'ın "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediğinin sabit olduğunu ve suçun basın yoluyla işlenmesinin de artırım sebebi sayarak Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi uyarınca 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, sanığın duruşmalarda yeteri kadar pişmanlık göstermediğini belirterek cezada indirim uygulamadı. Cezanın ertelenmesi halinde ileride suç işlemeyeceği yolunda vicdani kanaat oluşmadığından cezayı paraya çevirmedi ve hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. Heyet, sanık hakkına "Suçu ve suçluyu övme" suçundan ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
"Haber alma özgürlüğü için dayanışma gösterdim"
Daha sonra sanık kürsüsüne çıkan Prof. Dr. Beyza Üstün, "Araştırmacıyım. Siyaset hayatıma devam ediyorum. Herkesin demokratik bir toplumda eşit haklara sahip olmasını esas aldım. Bunu savunuyorum. Eleştiren basın organlarına yapılan baskıyı kabul etmiyorum. Anayasa'nın 26. ve 28. maddeleri ifade ve basın özgürlüğünü koruyan maddelerdir. Yapılan bu müdahalelerin 7 Haziran 2015 tarihinden sonra gerçekleşen siyasi süreçten ayrı düşünülmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Özgür Gündem'in kuruluşundan bu yana eleştirel ve doğru haber yapmayı ilke edindiğini, gazetenin aldığı baskıyı eleştirmek için, halkın haber alma özgürlüğünü savunmak için dayanışma gösterdiğini belirten Prof. Dr. Üstün, "Gazeteyle dayanışan ve basın emekçileri adına beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.
Duruşmalardaki iyi hali ve olumlu kanaat...
Mahkeme heyeti, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek ve suçun basın yoluyla işlenmesini artırım sebebi sayarak Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi uyarınca sanık Beyza Üstün'ü önce 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak sanığın sabıkasız oluşunu ve duruşmalardaki iyi halini dikkate alan heyet, cezayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirdi. Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, kamusal nitelikte maddi bir zararın bulunmaması, tutum ve davranışlarından bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluştuğundan hükmün açıklanmasını geri bırakarak 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti. Sanık bu süre içinde suç işlemezse cezası düşecek. Heyet, sanık hakkına "Suçu ve suçluyu övme" suçundan ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!
-
İstanbul'un göbeğinde tehlike saçan duvar!
Reşit olmayan kızla otele girerken yakalandı: Yakınları polise saldırdı!
Kendisini bekleten taksiciye kızdı; lastikleri patlattı