hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nalbantyan'dan "sınır açılsın" mesajı

    Nalbantyandan sınır açılsın mesajı
    expand

    Ermenistan-Türkiye arasındaki futbol maçıyla başlayan diyalog süreci devam ediyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü Dönem Başkanı ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, İstanbul'a geldi. Nalbantyan, "Türkiye ile sınır açılsın" dedi ve ekledi: "Bu iyilik değil, çıkar meselesidir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan çalışma yemeğinde bir araya geldi.

    Beşiktaş'taki Four Seasons Oteli'nde düzenlenen yemekten önce iki Bakan otelin lobisinde ve Boğaz manzarası önünde gazetecilere poz verdi.

    Basına kapalı olarak yapılan ve 2,5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Ali Babacan, yemekte iki ülke arasındaki ilişkileri, Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu'nu ve bölgedeki diğer sorunları değerlendirdiklerini bildirdi.

    Oldukça faydalı ve yapıcı bir görüşme olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

    "Olumlu bir atmosferde görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemde de hem siyasi hem teknik seviyede irtibatlarımız devam edecek. Burada amacımız iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesini sağlamak. Bu amaçla güçlü bir siyasi iradeyle görüşmelerimize devam edeceğiz."

    Nalbantyan ise çok iyi bir atmosferde son derece faydalı ve yapıcı tartışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, "İlişkilerimizi normalleştirme çabalarımıza devam etme kararı aldık" dedi.

    Bu arada, Nalbantyan, görüşmenin ardından Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) nezdinde Ermenistan Daimi Temsilciliği'nin Elmadağ'daki bürosunu da ziyaret etti.



    Nalbantyan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) Dönem Başkanı öğle saatlerinde ise, KEİ'nin Müşir Fuat Paşa Yalısı'ndaki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Nalbantyan, iki ülke arasında aktif diyaloğun, iki ülke Cumhurbaşkanlarının Ermenistan'da maç nedeniyle buluşması sırasında başladığını hatırlatarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu daveti kabul etmesi ve Ermenistan'a gelmesi, çok bilgece idi. Bu fırsattan yararlanarak, Cumhurbaşkanı Gül ile ikili ilişkilerimizi de görüştük. Cumhurbaşkanları arasındaki bu görüşme, iki taraf arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için iyi bir zemin oluşturdu" dedi.

    İki ülke arasındaki görüşmelerin bugüne kadar olumlu bir şekilde devam ettiğini belirten Nalbantyan, şöyle devam etti:

    "Ben iyimserim, çünkü ilişkilerin normalleştirilmesinin önünde belli başlı bir engel olduğunu düşünmüyorum. İlişkilerin normalleştirilmesi deyince, diplomatik ilişkilerin kurulmasını kast ediyorum. Ermenistan hiçbir diplomatik ön koşul olmadan, diplomatik ilişkilerin kurulmasına hazırdır. Türkiye'den de aynı yaklaşımı bekliyoruz.

    Normalleşme deyince aynı zamanda sınırın açılmasından bahsediyorum. Ermenistan hiçbir ön koşul olmadan sınırı açmaya da hazırdır. Türkiye tarafından da aynı yaklaşımı bekliyoruz. Burada Türk tarafı ya da Ermenistan tarafı diğerine iyilik yapıyor değildir. Bu bu iki tarafın da çıkarınadır. Ayrıca bölgedeki başka oyuncuların da çıkarınadır."

    Diplomatik ilişkilerde açık sınırlar olması gerektiğini ifade eden Nalbantyan, bu koşullar altında görüşebilmenin daha kolay olacağını belirtti.

    İlişkilerin normalleştirilmesi


    Bir gazetecinin, "Türkiye ve Ermenistan'ın yakınlaşması konusunda engellerin ne olduğunu ve Babacan ile neleri görüşeceklerini" sorması üzerine Nalbantyan, şunları söyledi:

    "Ben, bu yakınlaşmanın hızla gerçekleştirileceğini düşünüyorum. Çünkü, ilişkilerin normalleştirilmesinin önünde, başlıca bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Tüm diplomatik ilişkilerde olduğu gibi, bazı noktaların tartışılması gerekiyor. Yıllarca kapalı olan sınırların açılması için düzgün bir hazırlık yapılmalıdır. Bu konuları görüşeceğiz. İlişkilerin çok yakın tarihte normalleştirilmesinin önünde, büyük bir engel olmadığını düşünüyorum."

    Ermenistan iddialardan geri adım atmıyor

    Nalbantyan, "Diaspora örgütlerinin Ermeni tasarısının tanınması yönündeki çalışmalarına" ilişkin bir soru üzerine, "Ermenistan yetkilileri asla diaspora kuruluşlarına ya da herhangi bir ülkeye 'Ermeni katliamının' uluslararası olarak tanınması konusunda çabalarını durdurmalarını söylemez. Söylememiştir ve söyleyemez" yanıtını verdi.

    Nalbantyan, her iki ülkede de ilişkilerin normalleşmesine kucak açanların yanı sıra karşı çıkanların da olduğunu ifade ederek, iki ülke yetkililerinin, ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların açılmasının iki tarafın çıkarına olduğunu halklarına anlatması gerektiğini kaydetti.

    Konuk Bakan, ilişkilerin geleceği konusundaki iyimserliğinin Türk tarafıyla gerçekleştirdiği müzakerelerden kaynaklandığını belirtti.

    THY'nin Erivan'a doğrudan uçuş yapma ihtimaline ilişkin bir soru üzerine de Nalbantyan, "Türk hava yolu şirketleri doğrudan Ermenistan'a uçuş düzenlemek isterlerse, neden olmasın? Bu karşılıklı iş ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunur" dedi.

    "ABD başkanının değişmesinin Türkiye-Ermenistan ilişkilerine etkisine" ilişkin bir soru üzerine de Nalbantyan, "Öncelikle iki ülkenin doğru zamanı yakalaması gerekiyor. Şimdi doğru zamandır. Sınırları açmanın ve ilişkileri normalleştirmenin zamanıdır. Bunu yaparken başkalarının ne deyip, ne demediklerine bakmayarak, kendi kararlarımızı izleyelim" diye konuştu.

    Nalbantyan, ABD'nin şimdiye kadar iki ülke ilişkilerinin gelişmesine destek verdiğini ve bu desteği sürdüreceğini umduğunu belirtti.

    Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelecek


    Edvard Nalbantyan, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı Türkiye'de Türkiye-Ermenistan futbol takımları arasında oynanacak milli maçı izlemek üzere davet ettiğini, bunun Sarkisyan tarafından kabul edildiğini bildirdi.

    Yukarı Karabağ sorunu

    Dünyada birçok komşu ülke arasında sorunlar bulunduğunu, ancak yine diplomatik ilişkilerini sürdürdüklerini ve sınırlarının açık olduğunu kaydeden Nalbantyan, böyle bir durumda sorunların müzakere edilmesinin ve çözümlenmesinin çok daha kolay olduğunu belirtti.

    "Türkiye'nin Ermeni kültür mirasını canlandırmak için çalışma başlattığı, KEİ'nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki etkileşimi artırmak için bir rol oynayıp oynamayacağı ve Yukarı Karabağ sürecinde hangi noktada bulunulduğu" yönündeki sorular üzerine Nalbantyan, KEİ'nin gündeminde kültürel konuların olmadığını belirterek, "Ama neden olmasın? Belki bunu da gündemimize alabiliriz" dedi.



    Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dönem Başkanı Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, İstanbul'da yerleşik KEİ Sekreteryasını ziyaret etti.

    Nalbantyan, 1 Kasım 2008'de başlayan Ermenistan dönem başkanlığının öncelikleri hakkında KEİ üyeleri, gözlemci ülke ve kuruluşlar, sektörel diyalog ortakları ve KEİ'ye bağlı kuruluşların temsilcilerine sunum yaptı.

    Edvard Nalbantyan, Karadeniz bölgesinin dünya ekonomisinde artan önemi ve küresel ekonomideki yeni önceliklerin, çok taraflı ekonomik işbirliğini geliştirme, komşuluk ilişkilerini güçlendirme ve ekonomik gelişim konusunda yapıcı ve verimli işbirliği oluşturma gereklerini öne çıkardığını kaydetti.

    Ermenistan dönem başkanlığının küresel mali kriz dönemine denk geldiğine işaret eden Nalbantyan "Uluslararası toplum, uluslararası kuruluşlar, KEİ, bu zorlu sınavı aşmak için ortak çaba göstermelidir. Bu, önümüzdeki dönemin başta gelen önceliklerinden biri sayılabilir. KEİ'nin etkinliğini, verimliliğini ve görünürlüğünü artırmak da Ermenistan dönem başkanlığının öncelikli görevleri arasındadır" diye konuştu.

    Önümüzdeki dönemde ele alacakları diğer öncelikli konulara da değinen Nalbantyan, bölgesel ulaşım ağlarının geliştirilmesinde işbirliğini artırmayı, ortak bir KEİ bölgesel enerji stratejisi geliştirme konusunda ilk adımları atmayı, çevre konusunda ulusal stratejileri entegre hale getirmeyi, bilgi teknolojileri, bilim ve sosyal yaşam, organize suçlarla mücadele gibi alanlarda işbirliğini ilerletmeyi, KEİ ile diğer uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini anlattı.

    Edvard Nalbantyan, KEİ Sekreteryasının üye ülkeler ve ilgili kuruluşlarla birlikte 14'ü Ermenistan'da olmak üzere 60 kadar etkinlik düzenleyeceğini belirtti.

    Nalbantyan, KEİ'nin Karadeniz bölgesinde ekonomik işbirliğini geliştirmekten sorumlu bir organizasyon olarak, bölgesel işbirliği konusundaki en önemli zorlukları ele alması, etkinliği ve proje merkezli gündemine katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

    Patrikhaneye gitti


    Nalbantyan, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Patrikhanede Patrik Vekili Aram Ateşyan tarafından karşılanan Nalbantyan, bir süre basına kapalı olarak görüşmelerde bulundu.

    Meryem Ana Ermeni Kilisesi'ni de ziyaret eden Nalbantyan onuruna bir resepsiyon düzenlendi. Resepsiyonda konuşan diğer Patrik Vekili Şahan Sıvacıyan, iki komşu ve güzel cumhuriyetin ilişkilerinin bir an önce sıcaklaşması ve normalleşmesini temenni ettiklerini söyledi.

    Sıvacıyan, "Biz cemaat olarak, eşit bir şekilde hem Türk hem Ermeniyiz" diyerek bakan Nalbantyan'ı ağırlamanın kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow