Musa Anter davası Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü
Diyarbakır'da 1992 yılında, yazar Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin davanın görülmesine Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. MİT ve Jandarma Komutanlığı’nın istenen belgelere yönelik cevap vermemelerini eleştiren avukat Selim Okçuoğlu, davada bir arpa boyu yol alınmadığını söyledi. Duruşma iler bir tarihe ertelendi.
Davanın 5. duruşmasına tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi, katılan ve taraf avukatları yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Meral Danış Beştaş katıldı. Duruşma salonunun ilk üç sırasına ise Çevik Kuvvet polisi oturtuldu. Duruşmayı izlemek isteyen kişiler ise aranarak mahkeme salonuna alındı.
Mahkeme, Mahmut Yıldırım olduğu iddia edilen kişi için yapılan fethi kabir ve buna ilişkin işlemler sonrasında DNA örneklerinin alınması için yazılan müzekkereye sadece Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan cevap geldiğini bildirdi. Mahkeme ayrıca adlı tıpa gönderilen örneklere ilişkin henüz bir bilginin mahkemeye ulaşmadığını kaydetti.
Mahkeme, Aziz Turan’ın ifadesinin alınması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıya henüz cevap verilmediğini ifade etti. Elazığ Emniyet Müdürlüğü ise mahkemeye gönderdiği yazıda, Mahmut Yıldırım adına herhangi bir silah ruhsatı kaydına rastlanmadığını bildirdi.
Gelen belgelerin ardından söz alan avukat Selim Okçuoğlu, davada bir arpa boyu yol alınamadığını söyledi. Şu anki mahkeme heyetinin bu yargılamayı yapan üçüncü heyet olduğunu kaydeden Okçuoğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü, MİT ve Jandarma Komutanlığı’nın istenen belgelere yönelik cevap vermemelerini ve tutumlarını eleştirdi. Devletin ilgili kurumlarının yargılamanın şekline açık olması gerektiğini ifade eden Okçuoğlu, “Ankara Emniyet Müdürlüğü, MİT ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın refleksi devletin aynı devlet olduğunu gösteriyor. Hiçbir devlet kurumu yargıdan bilgi ve belge saklayamaz.” dedi.
Ayrıca sanık Aziz Turan’ın ifadesinin 3 senedir alınamamasını ise eleştirdi. Eskişehir’deki JİTEM davasında beraat kararının çıktığını hatırlatan Okçuoğlu, “Kamuoyunda bir dönemin karanlık ilişki sahipleri bu dönemin karanlık ilişki sahipleri anlaştı izlenimi var.” ifadelerini kullandı. Avukatların taleplerinin ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme, tutuklu sanık Hamit Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Eksiklerinin giderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı iler bir tarihe erteledi.
Daha önce Diyarbakır’da görülen dava, güvenlik gerekçesi ile Ankara’ya alınmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Hamit Yıldırım, Aziz Turan ve Savaş Gevrekçi hakkında, 'taammüden adam öldürmekten' ve ‘halkı isyan ve birbirine öldürmeye teşvik’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti