Muğla Valiliği'ne "mal kaçırma" suçlaması
Muğla'da 30 Mart tarihindeki yerel seçimlerden 9 gün önce, valilik bünyesindeki Muğla El Sanatları (MELSA) şirketi tarafından turizm bölgelerindeki yıllık yaklaşık 8 milyon lira getiri sağlayan iki işletmenin, büyükşehir belediyesine geçmemesi için düzenlenen protokolle feshedildiği ileri sürüldü.
Muğla Valiliği İl Özel İdaresi'nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu MELSA şirketi, 6360 sayılı yasa uyarınca 31 Mart 2014 tarihinde Devir ve Tasfiye Komisyonu kararı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredildi. Ancak, şirketin büyükşehire devredilmesinden 10 gün önce bünyesindeki işletmelerden dünyaca ünlü turistlik Akçapınar Mahallesi Araplar Mevkisi ile Ölüdeniz Kumsalı'ndaki günübirlik alan ve tesislerin işletme protokolleri feshedildiği ortaya çıktı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, şirketin kaynaklarının yıllardır sosyal sorumluluk projeleri adı altında valilik tarafından kullanıldığını söyledi. Kayı, bu kaynağı besleyen tek işletme alanının Ölüdeniz Kumburnu tesisleri olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Şirketimiz ileriye dönük bütün mali kaynak planlanmasını işletme hakkı süresinin sona ereceği 31 Aralık 2021 tarihine göre yaptı. Bu tarihten önce yapılan fesih işlemi, mali dengelerini alt üst edecek, mevcut çalışan personelimizin de çalışma yaşamı ile ilgili yasalardan doğan hakların karşılanmasını imkansız hale getirecektir. Hiçbir yasal ve mantıklı gerekçeye dayanmadan Muğla valisinin fesih protokolünü düzenlemesini iyi niyet kuralları ile bağdaşlaştırabilmek mümkün değil."
Kayı, protokol öncesi şirket genel kurulu tarafından alınan bir kararın olmadığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Protokolün feshedilmesinde imzası bulunan valilik makamının şirkete yazılı veya sözlü bildirim yapmaması nedeniyle Mahalli İdareler Seçimi'nden sonra oluşan şirket yeni yönetiminin konudan haberdar olması engellendi. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 613 maddesi gereğince ortakların şirketin çıkarlarını zedeleyebilecek davranışta bulunamayacakları hükmüne aykırı davranıldı. TTK Yasası'nda öngörülen, gerekli özen gösterilmediğinden, şirketin menfaatleri dürüstlük kuralı çerçevesinde gözetilmeyerek, bağlılık borcuna uygun davranılmadı. Fesih protokolünün Akçapınar ile Ölüdeniz günübirlik alan ve tesislerine ilişkin bölümünün iptali için gereken tüm yasal işlemler şirketimiz tarafından başlatılacak. Önümüzdeki hafta Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na açılacak, davalar süresi içinde bahsi geçen alanlara herhangi bir müdahale bulunduğu takdirde uğrayacağımız zarar göz önünde bulundurulacak."
Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı ve MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, o dönemki MELSA yönetimi tarafından TTK'nın 6 bin 102 sayı yasasının 358'inci maddesine aykırı davranılarak Muğla'ya Hizmet Vakfı'na borç verilen 830 bin 590 liranın 7 gün içinde tekrar geri ödenmesi gerektiğinin altını çizdi. Valilik, iddialarla ilgili açıklama yapmadı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Besicinin 90 koyununu 1 dakikada çaldılar
Selma Ateş'e saldırıyı azmettirmişti! Eşini ve yanındaki kişiyi öldürdü: Elektronik kelepçeyi kırıp kaçtı
SON DAKİKA HABERİ... Narin cinayetinde düğüm çözülecek mi? 3. kanlı delil ortaya çıktı
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak