Mücella Yapıcı: "Haydarpaşa Garı'nda yangın sürüyor"
Haydarpaşa Garı'nın yanışının 4'üncü yılında Haydarpaşa Dayanışması, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yangınla ilgili soruşturma dosyasının kapatıldığı hatırlatılarak, birinci derece tarihi eser statüsündeki binanın sürekli özelleştirme hamlelerine maruz bırakıldığı ve yalnızlaştırıldığı ifade edildi.
Haydarpaşa Dayanışması, Haydarpaşa Garı'nın yanışının 4'üncü yılında yaşananları ve garın geleceğine ilişkin gelişmeleri Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı C. Sami Yılmaztürk, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Mithat Ercan, Haydarpaşa Dayanışması'ndan Tugay Kartal ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı katıldı.
Haydarpaşa Garı'nda 4 yıl önce meydana gelen yangınla ilgili soruşturma dosyasının kapatıldığı hatırlatılarak, birinci derecede tarihi eser olan binaya aslına uygun olmayan projeler yapılmaya çalışıldığı belirtildi.
"Haydarpaşa'nın ağır göründüğüne bakmayın, narin bir yapı"
Haydarpaşa Dayanışması adına konuşan Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in özelleştirme kapsamına alınacağını söylediği Haydarpaşa Garı ile ilgili 2005 yılından bu yana 'Haydarpaşa görücüye çıkıyor' söyleminin sürdürüldüğünü ifade etti. Haydarpaşa Garı'nın işlevi dışında kullanılmak istendiğini vurgulayan Yapıcı, garın çatısına yapılmak istenen restoran ve kafe projelerine tepki gösterdi.
Haydarpaşa'nın çatısına aslına uygun olmayan işlevler yüklenemeyeceğinin altını çizen Yapıcı, "Birinci derece bir tarih eser olan Haydarpaşa, statiği açısından son derece önemli bir kültür mirasına sahip. Bakmayın ağır göründüğüne, ahşap kazıkları üzerine inşa edilmiş narin bir yapı" dedi.
Tarihe tanıklık eden 55 fotoğraf
"4'üncü yılında Haydarpaşa'da yangın devam ediyor"
Haydarpaşa Garı'nın özelleştirilmesi ve restorasyonu için 2003 yılından bu yana sürekli projeler öne sürüldüğünü belirten Yapıcı, "Boşuna uğraşmayın, 10 yıldır bütün bu projelerinize geçit vermedik, vermeyeceğiz" dedi. Haydarpaşa Dayanışması ve sivil toplum örgütlerinin 148 haftadır süren Pazar nöbetleri ve 128 haftadır devam eden Perşembe geceleri etkinlikleri ile 'Haydarpaşa Garı'nın gar olarak kalması için' nöbet tuttuklarını hatırlatan Yapıcı, "Haydarpaşa'dan trene bineceğiz, Ankara'ya gideceğiz" diye konuştu.
28 Kasım 2010'da Haydarpaşa'nın çatısında başlayan yangın sonrasında Haydarpaşa'nın kendi haline terk edildiğini söyleyen Yapıcı, "Haydarpaşa'yı sermayeye devredecek projenizin ilk adımı olan ve birinci derecede tarihi eser olan Haydarpaşa Garı'nda bilimsel, teknik ve hukuki olarak asla uygulanmaması gereken, çatı katının aslına uygun olamayan gar bütünlüğünü tehlikeye sokan kullanım sevdanızdan vazgeçin. Bir an önce garı mesleki ve evrensel ilkelere uygun olarak onarın dedi.
Dünyayı şok eden 16 fotoğraf...
"Haydarpaşa Garı olmadan demiryolu ulaşımı olmaz"
37 yıldır demiryollarında hizmet veren Haydarpaşa Dayanışması aktivisti Tugay Kartal, 2 yıldır tren yanaşmayan Haydarpaşa Garı için "İktidar alicengiz oyunu oynayıp Haydarpaşa Garı olmadan demiryolu ulaştırmasını yapabileceğini söylüyor. Bizce bu mümkün değildirö dedi. Demiryolları idaresinin Haydarpaşa Garı'nın satışına itiraz etmediğini söyleyen Kartal, "Sirkeci Garı'ndan para çıkmadı.
Haydarpaşa Garı'ndan demiryollarına para çıkacağı için demiryolları idaresi itiraz etmiyor. Böyle bir dönüşümü istiyorö dedi. Haydarpaşa Garı'na ticari fonksiyon yüklenmeden de onarım yapılabileceğini vurgulayan Kartal, "Ülkemizde yangın çıkan tarihi yapılara baktığınızda hepsi otel yapılmak istenen binalar. Haydarpaşa Gar binasına da konaklama fonksiyonu verilmişti dedi.
Yangının yıldönümünde Haydarapa Garı'na çağrı
Haydarpaşa Dayanışması, yangının yıldönümü olan 28 Kasım'da Haydarpaşa Garı önünde toplanma çağrısı yaptı.
Ölüm tarihinizi söyleyen uygulama!