MS hastasına Türkiye'de ilk kez uygulandı
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi nöroloji bölümünde tedavi gören bir Multipl Skleroz (MS) hastasına Türkiye'de ilk kez "Alemtuzumab" tedavisi başarıyla uygulandı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, UÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Turan, dünya genelinde kabul gören Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ancak Türkiye'de henüz izin verilmemiş olan Alemtuzumab tedavisini, Sağlık Bakanlığından özel izin alarak gerçekleştirdi.
Turan, elde edilen bu başarının mevcut tedavilerle iyileşemeyen hastalar için umut verici olduğunu bildirdi.
Bu tedaviyi sorunsuz bir şekilde uyguladıkları için mutluluk duyduklarını vurgulayan Turan, "Yüksek hastalık aktivitesi olan ve mevcut tedavilere cevap vermeyen hastalar için yeni bir seçenek olmuştur. Endikasyon dışı başvurumuzu kabul eden ve bu ilaca ulaşmamızı sağlayan Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna göstermiş olduğu iyi niyet ve çabalara teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.
"Her MS hastasına uygulanamıyor"
Alemtuzumab tedavisiyle ilgili bilgi veren Turan, tedavinin her MS hastasına uygulanamayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Alemtuzumab, dünyada iyi MS merkezlerinde yavaş yavaş uygulanmaya başlanmıştır. Alemtuzumab'ın (Lemtrada) tedavi ve takibinin mutlaka uzman ekipler tarafından üçüncü basamak MS merkezlerinde uygulanması gerekiyor. Ülkemizde ruhsat başvurusu yapılmış, Sağlık Bakanlığının onayı beklenmektedir. Henüz geri ödeme kapsamına girmemiş bir ilaçtır. Yüksek MS hastalık aktivitesi gösteren, mevcut tedavilere karşın iyileşmeyen seçilmiş hastalarda kullanılmaktadır. Yeni tanı konmuş hastalara uygun değildir. Birinci basmak tedavilerin uygulandığı (Interferonlar, Glatiramer Asetat,Teriflunomid, Dimetil Fumarat) tedavilerden sonuç alamayan ikinci basamak tedavilerden de (Fingolimod, Natalizumab) fayda görmeyen hastalara ve yan etki veya özel nedenlerle kullanılmayan hastalarda uygulanmaktadır. Alemtuzumab'ın ülkemizde ikinci veya üçüncü basamak tedavide yer almasını bekliyoruz."
Turan, bu tedaviye ihtiyacı olan dört hasta için daha endikasyon dışı başvuru yapacaklarını ve Bakanlıkça izin verildiği takdirde tedavilerine başlayacaklarını bildirdi.
Lenfoma tedavisinde de kullanılan Alemtuzumab, "monoklonal antikor" olarak ifade edilen yüksek teknoloji ürünü bir ilaç. İlk monoklonal antikor teknolojisini geliştiren üç bilim adamı Nobel Ödülü kazanmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Rojin'in ölümünde yeni gelişme! Ek rapor çıktı: Kaybolduğu gün...
Zihinsel engelli kadın hastanın midesinden 1 kilo metal cisim çıktı
Son andaki müdahale işe yaradı! 100 bin lirası buhar olacaktı
Sahte Dolar Tedirginliği Sürüyor: 4 Kez Denedi Hepsinde Makinadan Geçti
e-Devlet üzerinden eksper raporu sorgulama nasıl yapılır? e-Devler eksper raporu sorgulama