hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mor Gabriel'in arazileri iade edildi

    Mor Gabrielin arazileri iade edildi
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Meclisi'nin Mor GabrielManastırı Vakfı'na ait 12 parselin iadesi yönünde karar aldığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arınç, Twitter hesabından Başbakan Recep Tayyip Erdogan tarafından açıklanan demokratikleşme paketi içinde yer alan Mor Gabriel ile ilgili sürecin tamamlandığını belirtti.

    Bugün toplanan Vakıflar Meclisi'nin Mor Gabriel Manastırı Vakfı'na ait 12 adet parselin sözkonusu vakfa iadesi yönünde olumlu karar verdiğini ifade eden Arınç, yeni kararın hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

    Adalet Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Boynukara da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Vakıflar Genel Kurulu'nun, Mor Gabriel Manastırı arazisinin Süryani vatandaşlara tesciline onay verdiğini" açıkladı.

    "Bizleri çok sevindirdi"

    Mardin'deki Süryani Kırklar Kadim Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Vakıflar Meclisi'nin Mor Gabriel Manastırı Vakfı'na ait 12 parselin iadesi yönünde olumlu karar almasının sevindirici olduğunu söyledi.

    Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada,kararla birlikte hakkın yerini bulduğunu kaydetti.

    Kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür ettiğini belirten Akyüz, "Bu olağanüstü karar, harika bir şey, bizleri çok sevindirdi. Demokratiklaşme paketinde Mor Gabriel Manastırı Vakfı arazisinin vakfa idae edileceğini açıklayan ve bu arazilarin vakfa iade edilmesinde büyük rol oynayan Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, kararda emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bu kararla adalet ve hak yerini buldu" dedi.

    Mor Gabriel Manastırı

    Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olarak biliniyor.

    Manastır, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisinde Süryanilerin anayurdu olarak kabul edilen Turabdin platosunda bulunuyor.

    Milattan sonra 397'de Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan manastır, 5. ve 6. yüzyıldan kalan Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, çan kuleleri, hareketli terasları, kapıları ve Midyat kesme taşlarından yapılan kapı ve motif süslemeleriyle dikkat çekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow