"MİT’le ilgili gizli talimat kime ait"
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdulkadir Selvi, Sedat Ergin'in MİT ile ilgili yazdığı yazıyı değerlendirdi. İşte Abdulkadir Selvi'nin konuyla ilgili yazısından bir bölüm;
O soruyu ancak Sedat Ergin sorabilirdi. O da sordu.
1 Haziran tarihli, “MİT’le ilgili gizli talimat neydi?” başlıklı yazımda yer alan, MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan gizli talimatın tarihini sordu. Zaten peşindeydim.
MİT’in TSK içinde istihbarat yapamaması tartışması, 15 Temmuz darbe girişiminin MİT tarafından neden daha önce haber alınamadığına ilişkin soru üzerine başlamıştı. MİT, TSK içinde istihbarat yapma yetkisinin olmadığını hatırlatmıştı.
Halen yürürlükte olan, ‘MY 114-1(C) kodlu’ talimatla MİT’in TSK içinde istihbarat yapması yasaklanmış. Tabii bir talimat varsa onun tarihini ve altında kimin imzasının bulunduğunu da vermek gerekiyor. Ayrıca yasak talimatı olduğuna göre demek ki MİT daha önce TSK içinde istihbarat yapabiliyormuş. MİT her zaman TSK içinde istihbarat yapabiliyordu da bu ‘MY 114-1(C) kodlu’ talimatla mı ortadan kalktı, yoksa MİT’e TSK içinde istihbarat yetkisi sadece kaldırılan o talimatla mı verildi, o da ayrı bir tartışma konusu.
İşte o gizli yönerge
MİT’in TSK içinde istihbarat yapmasını yasaklayan ‘MY 114-1(C) kodlu’ talimat, 28 Kasım 2011 tarihini taşıyor. TSK’daki yazışma tekniğine göre tam adı, ‘MY 114-1(C) Silahlı Kuvvetler İstihbarata Karşı Koyma, Koruyucu Güvenlik ve İşbirliği Yönergesi’.
Yönergenin altında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in imzası yer alıyor. Necdet Paşa olağanüstü bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenmişti. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları topluca istifa etmiş, yaşanan kriz sırasında Necdet Paşa, siyasi iradenin yanında yer almıştı. 29 Temmuz 2011 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili olarak atandı. 4 Ağustos tarihinde de Genelkurmay Başkanı oldu.
Necdet Paşa döneminin olağanüstü şartları sadece bu değildi. Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle muvazzaf ve emekli birçok generalin cezaevlerinde olduğu, TSK’ya yönelik operasyonların yoğun bir şekilde sürdüğü bir dönemdi. Necdet Özel, 4 yıllık Genelkurmay Başkanlığı süresinde TSK’ya operasyon yapılmasını engelleyen bir tutum içerisinde oldu.
15 Temmuz gecesinde ise bir önceki Genelkurmay Başkanı olarak darbecilerle mücadele etti. Ama bu Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde hakkında FETÖ’cü istihbaratı alınan bazı isimleri göreve devam ettirdiği gerçeğini görmemize engel değil. Bunların arasında darbenin beyin takımı olan Yurtta Sulh Konseyi’nin önemli isimleri de yer alıyor. Burada bir Necdet Özel tartışması açma çabası içinde değilim. Sadece bir süreci aktarmaya çalışıyorum.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü