hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli Eğitim Diyanet’e emanet: 1 yılda 2 kattan fazla arttı

    Milli Eğitim Diyanet’e emanet: 1 yılda 2 kattan fazla arttı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Diyanet’in ve derneklerin açtığı kreş sayılı 2015-2016 öğretim yılında 692 iken 2016-2017 öğretim yılı ilk döneminde 1448’e, ikinci döneminde ise 1552’e yükseldi. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, "Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olduğu işi, Diyanet hangi uzmanlık alanı, hangi uzman eğitimcilerle yürütüyor" diye tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in sorusu üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyelere bağlı derneklerce açılan ve 4-6 yaş arası çocukların gittiği kreşlerin sayısının 600’den 1552’ye yükseldiğini açıkladı. Yılmaz’ın yazılı yanıtına göre, 2016-2017 öğretim yılı ikinci dönemi itibarıyla toplam 104 yeni kreş açıldı. Bir önceki yıl 21 bin 20 olan öğrenci sayısı ise 51 bin 327 oldu.

    Eskişehir'deki okullarda skandal anket: Etnik köken ve dinleri soruldu

    Cumhuriyet'in haberine göre Bakan Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan kurumların programlarının ve işleyişinin Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde yürütüldüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmayan kamu kreşleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı izni ile açılan kreş ve gündüz bakım evlerinin eğitim denetimlerinin ise Milli Eğitim Bakanlığınca yapıldığını, bu kurumların eğitim programlarının da Bakanlık tarafından geliştirildiğini belirtti.

    Diyanet İşleri'nden "kız çocuklarının erken yaşta evlenebileceği" haberlerine yalanlama

    'Kabul edilemez'

    Bakan’ın yanıtını değerlendiren Adıgüzel, “Diyanet’e bağlı kurumlarda program ve işleyişin tamamıyla Diyanet’e bırakılması kabul edilemez. Hele ki son dönemlerde, kamuoyunda Diyanet’e ilişkin soru işaretleri ayyuka çıkmışken, 4-6 yaş gibi etkiye en açık bir yaş grubundaki çocuklara yönelik her türlü programın içeriğinin sıkı bir denetimden geçmesi gerekir. Özellikle yoksul ailelerin çocuklarını hedef alan bu kurumlardaki program ve işleyişin çocuğun iyi halini ve gelişimi destekleyen ortamı ne ölçüde sağladığına dair endişeler giderilmiş değil. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz bu kurumlarda eğitim veren eğiticiler kim? Formasyonları çocuk gelişimine ne ölçüde uygun? Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olduğu işi, Diyanet hangi uzmanlık alanı, hangi uzman eğitimcilerle yürütüyor” diye sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyanet: Milli Piyango haramdır

    Yoksullarda düşük

    Bakan Yılmaz, CHP’li Adıgüzel’in Meclis’teki Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında yönelttiği sorulara yazılı olarak cevap verdi. Gelen cevapta, 2016-2017 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitime devam eden çocuk sayısında yaklaşık 117 bin artış sağlanarak toplam çocuk sayısının 1 milyon 326 bine çıktığı ifade edildi. Okulöncesi eğitimde son 3 yılda okulla buluşturulan çocuk sayısının ise 265 bin arttığı belirtildi. Adıgüzel, Türkiye’de okul öncesi eğitime katılımın OECD ortalamasının altında olduğuna da dikkat çekerek, "3-5 yaş okullaşma oranı Türkiye genelinde düşük olmasına rağmen, bu oran yoksullar arasında daha da düşük. Milli Eğitim Bakanlığı okulöncesi eğitime çözüm olarak toplum temelli kurumların sayısındaki artışa bel bağlayamaz. Bu artışa karşın, bu kurumların denetimine ilişkin ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Son dönemde çocuk yaşta evlilik tartışmalarının odağındaki Diyanet’in ise eğitimdeki payı giderek artıyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow