Milletvekilleri için yeni bina inşaatına başlanıyor
TBMM, 1 Ekim'e kadar çalışmalarına ara verdi ancak Meclis'te başka bir konuda işbaşı yapıldı. Referandum sonrası milletvekili sayısının 600'e çıkması nedeniyle yeni bina inşaatı kesinleşti. İlk seçime kadar yeni binanın yetiştirilmesi için inşaat önümüzdeki günlerde başlıyor. Ancak Meclis'te çok önemli bir çalışma daha var. O da 42 metrelik 15 Temmuz anıtı için TBMM Kampusu içinde yer bulma telaşı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ( TBMM) genel kurulun 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verme kararıyla yasama çalışmaları sona ererken, yeni bina inşaatında işbaşı yapıldı. 16 Nisan 2017’de yapılan ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de içeren Anayasa değişikliği referandumunun kabulü çerçevesinde milletvekili sayısının 600’e çıkarılması nedeniyle yeni bina inşaatı kesinleşti. Halen 472 milletvekili odası bulunan mevcut halkla ilişkiler binasının kullanılması durumunda 128 milletvekili açıkta kalacağı için ilk seçime kadar milletvekili odalarının yer alacağı bu binanın yetiştirilmesi bekleniyor.
42 metre yüksekliğinde, 15 metre eninde
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre yeni bina yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Ancak, Meclis’te bina dışında önemli bir çalışma daha yürütülüyor. 15 Temmuz anıtı için sipariş verilen TBMM’de bürokratlar, 42 metre yüksekliğinde ve 15 metre enindeki anıta, TBMM Kampusu içinde yer arıyor.
Anıtın, Meclis’in ön tarafına, resmi törenlerin yapıldığı, cenazelerin kaldırıldığı Atatürk Anıtı’nın önüne yapılması ilk seçenek. Ancak, anıtın büyüklüğü nedeniyle hem Atatürk Anıtı’nı gölgede bırakacak olması hem de Meclis’in resmi yazışmalarında da kullandığı amblemini oluşturan siluet bozulacağı için bu seçeneğe sıcak bakılmıyor.
İkinci seçenek ise daha önce Bülent Arınç’ın başkanlığı döneminde bir meşale diktiği Kabatepe. Burası yüksek olduğu için 42 metre yüksekliğindeki anıt Ankara’nın farklı yerlerinden de görülebilecek.
Otoparka dikilebilir
Ancak, burasının da hem kampusun içinde bulunması hem de burada dev bir meşaleden oluşan anıt olması dolayısıyla üçüncü seçenek üzerinde duruluyor.
Bu da Meclis’in Dikmen kapısı girişinde Genelkurmay ve İçişleri Bakanlığı’na bakan ve halen otopark olarak kullanılan köşe. Hem Meclis dışından anıtın rahatlıkla görülmesi hem de TBMM Kampusu içine girmeye gerek kalmadan, güvenlik riski oluşturmadan vatandaşların ziyaretine açılabilecek olması nedeniyle bu seçeneğin öne çıkabileceği belirtiliyor.
Meclis kaynakları anıtta yer alacak motiflerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermiyor ancak anıtın 15 Temmuz gecesi saldırıların hedefi olan Meclis’te tarihi geceyi ve Meclis’in direnişini anlatacak tarzda olacağı ifade ediliyor.
Anıtın konulabileceği alternatif yerler
- Ön cephe bahçesi: Bu cephede anıt için uygun bir bahçe alanı bulunuyor.
- Kabatepe: Üzerinde daha önce Milli Egemenlik Meşalesi bulunuyordu. Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç döneminde dikilen meşale sonradan kaldırıldı.
- Genelkurmay kavşağına bakan otopark: Burada halen araç park alanı bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Özel kurumda otizmli çocuğa şiddet iddiası
SON DAKİKA: 22 Kentte Eğitime 'Kar' engeli!
Kar Yağışından Kapadokya Da Nasibini Aldı: Peri Masalı! | En Son Haberler...
SON DAKİKA! İstanbul için 'müsilaj' tehlikesi bir kez daha kapıda mı? Uzman isimden açıklama...
TEM'de hasarlı kazalar nedeniyle trafik durdu