MHP'nin olağanüstü kurultay sürecinde neler yaşandı?
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi vizeyi verdi, artık MHP'de olağanüstü kurultay yapılmasının önünde bir engel kalmadı. Ancak bu sonuç, oldukça çetrefilli bir sürecin ardından geldi. Gerginliklerle geçen 4 ayda neler yaşandı, işte aşama aşama MHP'nin olağanüstü kurultay süreci...
Haberin Devamı
/

Tartışmalı süreç, MHP'deki muhalif il başkanlarının 15 Ocak'ta olağanüstü kurultay talebiyle parti genel merkezine başvurmasıyla başladı. Bu talebe genel merkez yanıt vermedi, bunun üzerine muhaliflerin avukatları 5 Şubat'ta Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
/

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan'da " Çağrı Heyeti" oluşturularak MHP'nin kurultaya götürülmesine karar verdi. Kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul delegesi Mehmet Bilgiç'ten oluşan 3 kişilik heyet kuruldu.
Haberin Devamı
/

Mahkeme gerekçeli kararını 11 Nisan'da yazdı. Kararda, 1232 delegeden 531'inin olağanüstü kurultay istediği ancak MHP Genel Merkezi'nin bu çağrıyı yerine getirmediği belirtildi. Tüzüğe göre üye sayısının 1/5'inin talebi kurultay için yeterli olduğu vurgulandı.
/

MHP yönetimi mahkemenin kararını 5 Nisan'da Yargıtay'a taşıyarak temyiz etti. Yargıtay süreci devam ederken, çağrı heyeti 19 Nisan'da bir toplantı yaptı ve kurultay tarihini 15 Mayıs olarak belirledi. MHP yönetimi jet bir yanıtla bu kararı tanımadığını açıkladı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Tam da bu anda büyük bir hukuki tartışma başladı. MHP Genel Merkezi'nin hukukçuları kurultaya için Yargıtay'ın vereceği kararın beklenmesini gerektiğini öne sürdü. Muhaliflerin hukukçuları ise mahkeme kararının tedbir niteliğinde olduğunu belirterek Yargıtay'ın beklenmesine gerek olmadığını savundu.
/

Bu tartışmalar sürerken, bazı MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine karar alan Gemerek ve Tosya asliye hukuk mahkemeleri, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını Yargıtay süreci sona erene kadar durdurduklarını açıkladı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bu kararlarla birlikte yeni bir tartışma başladı. Gemerek ve Tosya'daki mahkemelerin 'görevsiz' ve 'yetkisiz' olduğu, bu nedenle kararın 'yok hükmünde' olduğu öne sürüldü. Kurultay tarihi olarak belirlenen 15 Mayıs yaklaşırken, Ankara 25. İcra Dairesi Tosya'nınkinini değil ama Gemerek'teki mahkemenin kararını uygulamaya aldı.
/

İcra Dairesi'nin kararı doğrultusunda, MHP'li muhaliflerin 15 Mayıs'ta Büyük Anadolu Oteli'nde yapmayı planladığı kurultay Ankara Valiliği tarafından engellendi. Güvenlik güçleri bölgeye girişleri kesti, kurultay toplanamadı. Gergin günün ardından muhalifler Yargıtay kararını bekleyeceklerini açıkladı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ve Yargıtay, daha önce açıkladığı gibi mayıs ayı bitmeden kararını duyurdu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtay'dan bu yönde karar çıkması durumunda kurultayı toplayacaklarını açıkladığından, olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde artık herhangi bir engel kalmadı.