hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MHP'den genel görüşme önergesi

    MHPden genel görüşme önergesi
    expand

    MHP, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen Ermeni tasarısıyla ilgili olarak Meclis’te genel görüşme açılması önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuyla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen "106 sayılı kanun tasarısının", Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletini oldukça rahatsız ettiğini söyledi.

    1915 olaylarıyla ilgili iddiaların bütün dünyada yoğunluk kazandığını,bu çerçevede Türk spor, sanat, kültür ve bilim adamlarına yönelik derin bir baskı oluşturulmaya başlandığına dikkati çeken Vural, "Karar tasarısının geldiği safhayı da değerlendirmek üzere, genel görüşme açılmasını istiyoruz. Maalesef hükümet Ermeni iddiaları konusunda, özellikle Temsilciler Meclisi’ndeki bu gelişme karşısında, parlamentomuza bilgi vermekten kaçınıyor. Genel görüşmenin amacı, aynı zamanda hükümetin parlamentoya karşı sorumluluğunu hatırlatmaktır" dedi.

    Vural, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde, Türkiye'nin bu tasarı hakkında ortaya koyduğu tepkilerin geçici olduğuna dair bir kanaat oluştuğunu bildirdi.
     
    Bu kanaatin oluşturduğu zafiyetin de Türkiye'ye karşı koz olarak kullanıldığına işaret eden Vural, açılacak bir genel görüşmeyle Meclis’in kararlılığının ortaya konulacağını söyledi.
     
    ERMENİ TASARISINA KOMİTE ONAYI
     
    Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tasarı ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 10 Ekim'de 21'e karşı 27 oyla kabul edildi.
     
    Tasarının Genel Kurul'a aktarımı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından yapılacak.
     
    Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak Beyaz Saray, tasarının geçmesi halinde Türkiye'nin yaptırım uygulamasından ve Irak'taki Amerikan askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşmasından endişe ediyor.
     
    Bu nedenle, komitedeki oylama öncesinde de Bush yönetiminden "tasarıyı veto edin" çağrısı yapıldı. Ancak yönetimin bu çağrıları ve Türk parlamenter heyetinin Washington'daki temasları karşılık bulmadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow