hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Mehmet Ertaş'ın olayla ilgisi yok"

    Mehmet Ertaşın olayla ilgisi yok
    expand

    Adalet Bakanlığı, dün Tiran-İstanbul seferini yaparken Yunanistan hava sahası üzerinde kaçırılan THY uçağının kaçırılmasında ikinci kişi olarak adı geçen Mehmet Ertaş'ın olayla ilgisinin bulunmadığını açıkladı.Yolcular Türkiye'den gönderilen başka bir uçakla bu sabah İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık, Mehmet Ertaş ile ilgili ilk bilgilerin, İnterpol'den kendilerine ulaştığını belirtti.
     
    Tiran-İstanbul seferini yapan THY'nin 'Çanakkale' uçağını kaçırmakla suçlanan Hakan Ekinci'den sonra, Mehmet Ertaş'ın da olayda adı geçmişti.
     
    Bakanlık, kendilerine ulaşan bilgilere göre, uçağın İzmir doğumlu Hakan Ekinci ve Antakya doğumlu Mehmet Ertaş adlı kişiler tarafından kaçırıldığının anlaşıldığını duyurmuştu.
     
    Ancak uçağın indiği Brindisi kenti Emniyet Müdürlüğü, sadece Hakan Ekinci'nin tutuklandığını belirtti.
     
    İnterpol'den Adalet Bakanlığı'na ulaşan ilk bilgilere göre, Tiran'da tatlıcılık yapan ve Türkiye'ye tatile gelen Mehmet Ertaş'ın olayla ilgisi bulunmuyor.
     
    Bakanlık açıklamasında, ''Hakan Ekinci'nin İstanbul'da 1'inci Zırhlı Tugayı 2'nci Mekanize Taburu 1'inci Bölük Komutanlığı'nda askerlik görevini yapmakta iken Arnavutluk'a giderek iltica talebinde bulunduğu, ancak talebinin kabul edilmemesi üzerine, Tiran Büyükelçiliği'nden müracaatla Türkiye'ye dönmek üzere seyahat belgesi aldığı, kayıtlara göre 06.05.2006 tarihinde yurt dışına çıkış kaydının bulunduğu ve 01.09.2006 tarihinden itibaren asker kaçağı konumunda olduğu anlaşılmaktadır" denildi.
     
    Olayla ilgili inceleme başlatıldı
     
    Atatürk Havalimanı yetki alanında bulunan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturma açtı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, konuyu terör boyutu yönünden incelemeye aldı.
     
    Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülecek soruşturma sonucu olayın terör boyutunun saptanması halinde dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek, adli boyutta kalması halinde ise dosyaya Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı bakacak.
     
    Ekinci İtalya'da tutuklandı
     
    İtalya'ya sığınma talebinde bulunarak eylemine son veren hava korsanı Hakan Ekinci ilk sorgusunun ardından tutuklandı. Ekinci'nin havalanından sorguya götürülürken kameralara gülümsemesi dikkat çekti.
     
    Vatikan olay nedeniyle Papa'nın Türkiye ziyaretinde değişiklik yapılmayacağını duyurdu. Ekinci'nin sorgusuna ilişkin İtalyan Meclisi'ne bilgi veren İtalya İçişleri Bakanı Guiliano Amato da, Ekinci'nin Papa'ya bir mesaj getirmek istediğini söylediğini, ancak üzerinden mektup çıkmadığını belirtti.
     
    Amato, korsanın sorgu sırasında siyasi iltica talebinde bulunduğunu da belirterek, "Ekinci, sorgusunda Hristiyanlığı seçen biri olarak, Türkiye'de can güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle siyasi sığınma istedi" dedi.
     
    Bakan Amato ayrıca, "bu şahıs (Ekinci), mayıs ayında Arnavutluk'taymış. Oraya nasıl ulaştığını bilemiyoruz. Oradayken asker kaçağı olması nedeniyle Türkiye'de kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla sığınma talebinde bulunmuş. Ancak sığınma talebi kabul edilmemiş. Tiran'dan uçağa binerken de Tiran'daki Türkiye Konsolosluğu tarafından tanzim edilmiş bir seyahat belgesi kullandığını biliyoruz" dedi.
     
    Yolcular İstanbul'da
     
    Eylem nedeniyle geceyi İtalya'da geçirmek zorunda kalan yolcular Türkiye'den gönderilen bir uçakla alındı. İtalya'nın Brindisi Havaalanı'ndan saat 07.15'de kalkan uçak, saat 08.40'da İstanbul'a iniş yaptı.
     
    THY'nin TK 1476 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi 'Hatay' adlı yolcu uçağıyla 105 yolcu Türkiye'ye getirildi. Tutuklanan hava korsanı dışında bir yolcu kendi isteğiyle İtalya'da kaldı.
     
    Yolcular, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali pasaport kontrol noktasında THY Genel Müdürü Temel Kotil ve öteki ilgililerce karşılandı. Pasaport kontrolünden geçen yolcuların, Pasaport Büro Amirliği'nde ifadeleri alındı.
     
    Yolcular, savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından bırakıldı. İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ise, yolculardan 3'ünün transit ABD yolcusu olduğunu da kaydederek yolcular arasında şüpheli görülen veya gözaltına alınan kimse bulunmadığını sözlerine ekledi.

    Kaptan ve yolcular olayı anlattı



     
    HAKAN EKİNCİ
    THY'nin Tiran-İstanbul seferini yapan uçağını kaçıran Hakan Ekinci 1978 İzmir Buca doğumlu. Ekinci, hem vicdani redçi olduğunu söylüyor, hem de Hristiyanlığı seçtiğini belirterek Papa'dan yardım istiyor. Hakan Ekinci, dolandırıcılık suçundan iki kere cezaevine girmiş.
     
    Hakan Ekinci, bir bankayı dolandırmak suçundan bir süre cezaevinde kaldı. Dava sürerken tahliye edildi.
     
    Ceza almaktan korkan Ekinci, bir başkasına ait kimlik bilgileriyle pasaport çıkardı, 2003'te yakalandı, Emniyet'teki ifadesinde bu pasaportla Bulgaristan, Romanya Almanya, İtalya ve İsveç'e gittikten sonra Türkiyeye döndüğünü söyledi. Hakan Ekinci tutuklandı ancak davası sürerken tahliye edildi.
     
    Ekinci, Savaş Karşıtları Derneği'nin internet sitesinde yayınlanan mektubunda 1998 yılından beri askere gitmemek için uğraştığını belirtiyor. Ekinci önce çürüğe çıkarıldığını ancak raporun geçirsiz sayılarak 2001 'de askere alındığını öne sürüyor.
     
    Ekinci, askerden kaçtığı gerekçisiyle dört ay askeri cezaevinde kalmış.
    Savaş Karşıtları Derneği ise internet sitelerinde iki elektronik postasını yayınladıkları  Hakan Ekinci'yle daha sonra ilişkilerini kesmiş. Dernek yetkilileri, Ekincinin saçma buldukları elektronik postalarını yayınlamama kararı almış.
     
    Aralık 2005'te askerlik yaparken 6 aylık hava değişimi alan Ekinci, sürenin bitmesine bir aya kala 6 mayıs 2006'da İstanbul'dan Arnavutluk'a kaçtı. Ekinci, uçak kaçırma eylemini yapana kadar Tiran'daki Birleşmiş Milletler'e bağlı mülteci kampında kaldı.
     
    Hakan Ekinci Tiran'dayken 30 ağustos 2006'da Papa'ya mektup gönderdi. Bir internet sitesinde yayınlanan mektupta Ekinci, Hristiyanlığı seçtiğini, Türkiye'de askerlik yapmak istemediğini belirterek Papa'dan yardım istedi.
    Yolcular:
    Uçakta bulunan yolculardan ikisi THY Genel Müdürü Kotil ile basın toplantısı düzenledi. Yolcular uçakta panik yaşanmadığını belirterek, "korsan hiçbir yolcuyla diyalog kurmadı. Sadece personelle diyalog halindeydi. Sadece eyleminin sonuna doğru 'hepinizden özür diliyorum' dedi. Daha sonra kaptan onu ilgililere teslim etti" dedi.
     
    Diğer THY yolcusu da olay sırasında THY hosteslerinin yüksek performans gösterdiğini belirtti ve "korsanı sadece teslim olmasına doğru gördüm. Hepimizden özür diledi" diye konuştu.
     
    Kaptan pilot: 
    Kaçırılan uçağın kaptan pilotu Mürsen Gökalp ise, hava korsanının kokpite nasıl girdiğini anlattı. Tüm uçuşlarda kokpite sadece, uçuş öncesi belirlenen bir kodla girilebildiğini söyleyen Gökalp, bu kuralın Tiran-İstanbul seferini yapan uçak için de geçerli olduğunu, ancak hava korsanının kokpite, tam kabin amirinin girdiği sırada girdiğini belirtti.
     
    Uçak düz uçuşa geçtikten sonra kabin amirine çay, kahve vb. taleplerini ilettiklerini söyleyen Gökalp, daha sonra kabin amirinin, o sabah belirlenen kodla içeri girdiğini, aynı anda 'bilinçli bir terörist' olarak nitelediği Ekinci'nin de içeri girdiğini ve "büyük bir hışımla kabin amirini kucağına itelediğini" kaydetti.
     
    Hava korsanının 'iriyarı' olduğunu ifade eden Gökalp, "uçağı kaçıran terörist uçağın herhangi bir acil durumda hangi kodları kullandığını bilecek kadar internetten bilgili. Uçağın başının doğuya mı batıya mı dönük olduğunu bilecek kadar bilgili" dedi.
     
    "Kendisini sakinleştirmeye çalıştım" diyen kaptan Gökalp, "tek amacının Papa'ya mesaj vermek olduğunu, aksi taktirde uçağın havaya uçurulacağını belirtti. Üç kişinin ismini verdi. Sürekli olarak kokpit kapısından kabini gözleyerek, arkadaşları var gibi, beni yanılttı" dedi.

    Gökalp, kurallar çerçevesinde hareket ettiğini, uçağı İtalya yerine, İstanbul'a indirme konusunda hava korsanını ikna etmeye çalıştığını, İstanbul'da onu bir medya ordusunun bekleyeceğini ve dilediği mesajı verebileceğini söylediğini, ancak Ekinci'nin İtalya'ya gitmek konusunda ısrarlı olduğunu kaydetti.

    "Doğrudan iade talebimiz yok"
     
    Bu arada THY uçağının kaçırılmasını değerlendiren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hava korsanı Hakan Ekinci ile ilgili olarak doğrudan bir iade talep etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
     
    Çiçek, konuyla ilgili tüm bilgilerin gelmesinin ardından iade sürecinin başlayacağını bildirdi.
     
    Bakanlık olarak doğrudan iade talebinde bulunmalarının söz konusu olmadığını ifade eden Çiçek, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmalarını tamamlamasının ardından iade talebinde bulunacaklarını belirtti.
     
    İHD'ye başvurmuş
     
    İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Hürriyet Şener, THY uçağını İtalya'ya kaçıran Hakan Ekinci'nin, derneğe e-posta ile başvuruda bulunduğunu açıkladı.
     
    Şener, dernekte düzenlediği basın toplantısında, Hakan Ekinci'nin, eylül ayında e-posta ile yaptığı başvuruda, 'Türkiye'de asker firarı konumuna düştüğü için mayıs ayında Arnavutluk'a iltica ettiğini, Arnavutluk'ta silahlı iki kişi tarafından ölümle tehdit edildiğini ve can güvenliği bulunmadığı için kendilerinden basın açıklaması yapmalarını' istediğini kaydetti.
     
    Ekinci'nin iddialarını araştırmak için Arnavutluk'un Tiran İstanbul Başkonsolosluğu'ndan bilgi istediklerini belirten Şener, ancak bu yönde bir bilgi gelmediğini söyledi. Şener, bu açıdan bakıldığında Hakan Ekinci'nin uçak kaçırıp, iltica talep etmesini 'vicdani ret ve itaatsizlik eylem tarzı' ile ilişkilendirmenin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
     
    Ekinci'nin ailesi şaşkın
     
    Bu arada Hakan Ekinci'nin ablası Zeynep Aykut, ''kardeşim dinine bağlı, vatanını seven, Atatürk'e çok saygı duyan bir insandı. Hristiyan olduğuna inanmıyorum'' dedi.
     
    Aykut, kardeşi Hakan Ekinci ile en son yedi ay önce görüştüğünü, şu anda kendisinden haber alamadıklarını ve çok merak ettiklerini söyledi. Zeynep Aykut, kardeşinin uçak kaçıracak bir kişi olmadığını ve olaya inanamadıklarını belirtti.
     
    ''Askerden kaçmadı, çürük raporu verildi''
     
    Kardeşi Hakan'ın uçak kaçıracak biri olmadığını ve dün akşam televizyonda gördüklerinde şaşkına döndüklerini bildiren Aykut olayı şu sözlerle anlattı:
     
    ''Kardeşim 1998 yılında askere gitti. 18 gün sonra askerde kalp krizi geçirince tezkeresi verilerek eve gönderildi, firar etmedi. Kendisi de buna çok üzüldü ve çok ağladı. Geri hizmette askerlik yapmak istedi, kabul edilmedi.
     
    Aradan dört sene geçtikten sonra kardeşim ve annem birlikte askeriyeye gittiler. Kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavisinin yapılıp yapılmayacağını öğrenmek için. Yani kardeşim asker kaçağı olsa, sahte tezkere falan diyorlar, böyle bir şey olsa neden kendi ayağıyla gidip askeriyeye tedavisinin ne zaman yapılacağını sorsun. Askerlik Şubesi'ne gidince asker kaçağı olduğu söylenmiş. Ondan sonra askere alındı apar topar, asker kaçağı muamelesi gördü"
     
    Uçak nasıl kaçırıldı?

    Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Rinas Havaalanı'ndan İstanbul'a saat 17.20'de hareket eden TK -1476 sefer sayılı uçak, Yunan hava sahasında kaçırılma sinyali verdi. 
     
    Hakan Ekinci adlı Türk hava korsanının  uçağın rotasını "elimde bomba var" diyerek değiştirttiği belirtildi.
     
    Kaçırılma bilgisini alan Yunan F-16 uçakları, yolcu uçağına eşlik ederek İtalya'nın Brindisi Havaalanı'na indirdi.
     
    Uçakta aralarında hava korsanının da olduğu 107 yolcu ve 6 mürettabatın
    olduğu açıklandı. Uçaktaki yolculardan 5'inin Türk, 80'inin de Arnavut olduğu anlaşıldı.
     
    Hakan Ekinci'nin önce Papa'yı protesto etmek için uçağı kaçırdığı iddia edildi.
    Ancak hava korsanıyla temasa geçen İtalyan yetkililer, silahı olmayan Hakan Ekinci'nin Papa'ya bir mesaj iletmek istediğini söyledi. Hakan Ekinci'nin bu talebi reddedildi ve yolcuları bırakması istendi.
     
    Tutuklama kararı çıkarıldı
     
    İtalya'ya siyasi sığınma talebinde bulunan Hakan Ekinci, yaklaşık dört saat sonra eylemini sona erdirdi. Havaalanında ilk sorgusu tamamlanan Ekinci hakkında tutuklama kararı çıktı.
     
    Yolcular uçaktan bir süre bekletildikten sonra indirilerek havaalanında bekletildi.
    İstanbul Valisi Muammer Güler, "asker kaçağı olduğu bilinen Hakan Ekinci Türkiye'ye gelseydi gözaltına alınacaktı" dedi. Güler, "yetkililer Ekinci'nin Türkiye'ye gelişinden haberdardı" diye konuştu.
     
    Hakan Ekinci'nin daha önce Papa'ya Hristiyan olduğu ve Müslüman bir orduya hizmet etmek istemediğine dair mektup yazdığı ortaya çıktı. Vatikan da Papa'nın olayı yakından izlediğini belirtti. 

    Uçakta Arnavut güzeller de vardı
     
    THY'nin Tiran-İstanbul seferini yaparken kaçırılan uçakta, Arnavutluk'ta yapılan Miss Globe International 2006 güzellik yarışmasına katılan güzeller de bulunuyordu. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre, yarışmanın yetkililerinden Petri Bozo, İstanbul'a giderken kaçırılan uçakta Hindistan, Malezya, Filipinler ve Singapur güzellerinin bulunduğunu belirtti.
     
    Olay İtalyan basınında

     
    THY uçağının Tiran-İstanbul seferini yapmakta olduğu sırada kaçırılmasının ardından Brindisi Hava Limanı'na iniş yapmak zorunda kalması bugünkü İtalyan gazetelerin büyük bölümünde manşetten verildi.
     
    Haberlerde, Hakan Ekinci adlı korsanın, Hristiyanlığa geçmiş bir vicdani retçi olduğu ve de askerlikten kurtulmak için Papa 16'ncı Benedict'ten yardım istediği belirtiliyor.
     
    Uçak kaçırma eylemiyle birlikte İtalyan basınında Papa'nın kasım ayı sonunda Türkiye'ye yapacağı seyahate ilişkin güvenlik kaygılarının yeniden ön plana çıkması da dikkat çekiyor.
     
    Corriere della Sera gazetesi:
    Gazete olayı, 'Uçağı kaçırdı: Papa bana yardım et' manşetiyle duyurdu. Spot cümlelerinde ise "bir Türk'ün tehditleri nedeniyle korkulu saatler yaşandı. Olay, Brindisi'de teslim olmakla sonuçlandı. Silahsız olan eylemci, 'Ben Hristiyanım, Papa'ya mesajım var' dedi ve de sığınma talep etti'' denildi.
     
    La Repubblica gazetesi :
    Gazete ilk sayfada yer verdiği haberi, ''Uçağı kaçırdı, 'Ben bir Hristiyanım' dedi'' başlığıyla verdi. Haberin üst başlığında ise şu ifadelere yer verildi:
     
    ''Papa'dan yardım isteyen Türk'ten eylem. Brindisi'de korku. Eylemci, 'Müslümanlarla askerlik yapmak istemiyorum' diyor''
     
    La Stampa gazetesi:
    Olayı manşetinden okuyuculara duyuran gazete, haberi ''Uçak kaçırıldı, Papa için alarm'' başlığıyla yayımladı. Eylem ve yaşanan gelişmeler, spotta şu cümlelerle özetlendi:
     
    ''Uçak, Brindisi'ye F-16'lar eşliğinde indirildi. Tiran-İstanbul seferi yapan uçağı kaçıran korsan: '16. Benediktus'a bir mesajım var'. Papalık Anadolu Temsilcisi, Papa'nın Türkiye seyahati konusunda El Kaide tehdidine dikkati çekti.''
     
    Il Messaggero gazetesi:
    Gazete, ''Brindisi'de korku. Türk korsan teslim oldu'' diye manşet attı. Il Messaggero, eylemcinin askerlikten kurtulmak için Papa'dan yardım istediğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
     
    ''Tiran-İstanbul seferini yaparken kaçırılan THY uçağı, F-16'lar eşliğinde Brindisi'ye indirildi. Korkulu anlar yaşandı, ama neticede alarm sona erdi. Papa'ya mesajı olan genç Katolik, aslında Roma'ya gitmek istiyordu. Eylemci, 'Papa'dan yardım istiyorum' dedi. Vatikan'a göre Ratzinger'in Türkiye seyahati öngörülen biçimiyle gerçekleşecek. Ama El Kaide'den Papa'ya yeni tehditler var.''
     
    L'Unita gazetesi:
    Solun Demokratları Partisi'nin yayın organı olarak bilinen L'Unita gazetesi ise ''Kaçırılan Türk uçağı Brindisi'ye indi: Ben Hristiyanım, Papa bana yardım etsin'' diye başlık attı.
     
    Il Tempo gazetesi:
    ''Önce uçağı kaçırdı, sonra özür diledi'' başlığını atan Il Tempo gazetesi ise ''Tiran-İstanbul seferini yapan uçağı kaçıran Türk, Brindisi'de teslim oldu ve siyasi sığınma istedi'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow