hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'teki 23 Nisan oturumunda tarihi konuşmalar

    Meclisteki 23 Nisan oturumunda tarihi konuşmalar
    expand

    TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis'in açılışının 94. yılı dolayısıyla özel gündemle toplandı. Liderler konuşmalarında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Genel Kurul'da ilk olarak İstiklal Marşı okundu.

    Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve konuklara "hoşgeldiniz" dedi ve bir konuşma yaptı.

    BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMASI:

    Gül'den sonra kürsüye gelen Başbakan Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

    "94 yıl boyunca TBMM çatısı altında hizmet üretmiş tüm parlamenterleri şükranla anıyorum. Türkiye işgal edilip en son da İstanbul düştüğünde TBMM bir kurtuluş ümidi olarak tesis edildi. Gazi Mustafa kemal hayatının her safhasında TBMM'nin en üst mercii olduğunu her zaman vurgulamıştır. Halk TBMM'yi çok büyük bir heyecanla benimsemiş ona daima inanmış ve güvenmiştir. Halk TBMM'yi kendi kurumu olarak her zaman kucaklamış ve her zaman muhabbet beslemiştir. Ancak Meclis tek adam olma diktatör olma heveslileri için adeta iktidarlarını paylaşmak zorunda oldukları bir makam olmak zorunda olmuştur. Askeri darbeler bürokratik darbe girişimleri post modern darbeler halkın iktidarını yıpratmak amacıyla yapılmıştır. "

    Meclisteki 23 Nisan oturumunda tarihi konuşmalar

    "Milli iradeye kastediyorlar"

    Meclis bütün bu darbe girişimlerine rağmen dimdik ayakta kalmış yine bizzat millet tarafından muhafaza edilmiştir. Aradan 94 yıl geçmesine rağmen TBMM'nin tüm makam ve mercilerin üzerinde olduğunu kabul edemeyen kesimler olduğunu görüyoruz. Çetelerin illegal yapıların meclisi hiçe sayarak kendi çıkarları adına milli iradeye kast ettiklerini görüyoruz ve yaşıyoruz.

    "Şantaj görüntülerinin TBMM'yi hedef aldığını gördük"

    Kendisini elindeki kalemi ya da sermayesiyle herkesin üzerinde görenlerin meclise ve milli iradeye hükmetme gayreti içinde olduklarını görüyoruz. Meclisi yok saymaya, meclisi zayıflatmaya yönelik girişimler artık sadece silahlı darbe girişimleriyle olmuyor. Modern dünyada silahların yerini başka araçlar alabiliyor. Daha birkaç hafta öncesine kadar bunu tecrübe ettik. Sosyal medyanın kötü niyetlilerin elinde milli iradeye kast edecek bir araç olarak kullanıldığını gördük. Şantaj görüntülerinin TBMM'yi hedef aldığını gördük.

    "Siyasi partiler şantaj odaklarıyla işbirliği yaptı"

    Siyasi partilerin bu şantaj odaklarıyla işbirliği yaptığına şahit olduk. Bu ülkenin cumhurbaşkanı başbakanı genelkurmay başkanı bakanları hedef alındı. Partilerin il başkanlıklarının dinlendiği ortaya çıktı. Sanatçılarımızın gazetecilerimizin dinlenmeler yoluyla şantaja maruz kaldıkları ortaya çıktı. Hatta Dışişleri Bakanlığındaki çok gizli toplantı dinlendi. Bu millet sandığa gitti ve bir kez daha demokrasimizi güç verdi. 1947 yılında sandık namusumuzdur diyen Mersin Aslanköylü kadınlar artık 77 milyonun sandık namusumuzdur dedikleri bir atmosferin oluşmasını sağlamışlardır. Cumhuriyetimize yaraşır şekilde 100. yılımıza dünyanın en huzurlu ve istikrarlı ülkelerinden biri olarak ulaşacağız. Bu aziz millet her şeyin en iyisini ve güzelini hak ediyor. Bu aziz millet kanla canla fedakarlıkla kurduğu bu meclise canı gibi evladı gibi sahip çıkıyor ve güveniyor. Bir kez daha ilk meclisin aziz hatırasını muhabbetle yad ediyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KONUŞMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

    CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI

    Erdoğan'dan sonra kürsüye gelen CHP lideri Kılıçdaroğlu ise şu mesajları verdi:

    "Mustafa Kemal'e atıfla söylemek isterim ki ulusal egemenliğin zincirleri erimiştir. Bir dikta rejimi kurmaya çalışanların önce Atatürk'ün Balıkesir'de de yaptığı konuşmaları iyice öğrenmeleri gerekir. Milli irade sadece bir şahsın düşünmesinden ibaret değildir. Ulusal egemenlik, çoğulculuk bir rejim ve hukukta adalet meselesidir. Sandıktan çıktım ne istersem yaparım anlayışı ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclisteki 23 Nisan oturumunda tarihi konuşmalar

    "Seçim barajı egemenliği hiçe sayıyor"

    Ulusal egemenlik sandıktan çıkan oy sayısına bağlı değildir. Egemenlik bütün ulusundur. Böyle bir yönetim anlayışa cumhuriyet kelimesi yakışmamıştır. Uygulanan yüzde 10 seçim barajı egemenliği hiçe sayarak ve iktidarda kalmak için her şeyi reva gören bir zihniyetin ürünüdür.

    "Sorgulayan bireyler yetiştirmek istiyoruz"

    23 Nisan aynı zamanda dünya çocuklarına armağan edilmiş ilk ve tek bayramdır. Özgürlük eşitlik ve bilime bağlı toplumlar fikri hür nesiller yetiştirebilir. Çocuklarımızın ufkunu kin ve nefretle değil sevgi ve dürüstlükle şekillendirirsek ülkemiz büyür. Çocuklarımızı nefretten uzak yüzünü geleceğe dönmüş bir sistemle yetiştirmek istiyoruz. Çocuklarımızı küresel dünyayla uyumlu yaşadıkları dünyayı sorgulayan bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Özgür ve eşit bir gelecek özgürce gelişen nesillerle mümkündür.

    Berkin Elvan mesajı

    Bu yıl grubum adına 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramını temel hak ve özgürlükleri için canlarını feda eden gençlerimizin ve evinden çıkarak Türkiye'nin halkının kalbine gömülen Berkin Elvan'ın anısına ithaf ediyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

    MHP LİDERİ BAHÇELİ'NİN KONUŞMASI

    Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli bir konuşma yaptı. Bahçeli şunları kaydetti:

    "TBMM'nin 94. kuruluş yıldönümü münasebetiyle bir araya geldik. Sözlerimin başında sizleri ve izleyen aziz vatandaşlarımızı saygılarımla selamlıyorum. 94 yıllık maziden gelen Gazi meclisimizin kutlu hatıralarını sevinç dua ve hürmetle yad ediyorum. Bu yüksek demokrasi mabedinin anlamı üzerine tekraren ve samimiyetle düşünüyoruz. TBMM herşeyden önce Türk milletine duyulan sevgi ve saygının eşsiz bir tezahürüdür. Milli iradeye sadakatin egemenliğe bağlılığın çok açık ve net kanıtıdır. Meclis'in açılması döneminin şartlarını dikkat aldığımızda destansı bir adımdır.

    Milletimiz kendi geleceğini bizzat kendisinin yön vereceğini 23 Nisan'da göstermiş ve temsilcileri eliyle dünyaya duyurmuştur. Gazi Mustafa Kemal'in sözleriyle Meclis bizi yaşatmamak isteyenlere karşı yaşamak hakkımızı müdafaa için toplanmıştır. Çorak bağımsız Ankara'da istikametimizin rotası çizilmitşir. Mondros'taki aldatma ve işgallere en etkili cevap olmuştur. 23 Nisan 1920 boğaza demirleyen şımarık ve cüretkarlığa rest çeken milli direniştir. 23 Nisan asırlarca vatan topraklarının istilasını ve Türksüz anadolunun hayalini kuranlara karşı en kararlı duruştur. Devlet kurmadan meclisi açacak kadar cesaret sahibi Türk milleti meclisin vasıtasıyla köleliğe meydan okumuştur. Geri çekilmeleri durdurmak yeni bir dirilişe hevesle ortam açmak için Ankara'nın kutlu bağrında bağımsızlığa odaklanmış milletin sinesini tek yol olarak kabul etmiştir. 23 Nisan cuma günü Cuma namazının hemen ardından kuran tilaveti hatmi şeriflerle salavatlarla ilk meclisin kapısı aralanmış. Ulus'taki taş binaya milletin bütün hayalleri yansımış ete kemiğe bürünmüştür. Bağımlı yaşamı parya olmayı aklının ucundan bile geçirmeyen millet evlatları Ankara'da tek vücut olmuştur.

    "Farklara rağmen aykırı sesler çıkmamıştır"

    Omzumuzdaki görevlerin ağırlığını çok iyi biliyoruz. Bu vazifeyi yerine getirmek için üstlendiğimiz cesaret ve ilham tarihimizin şanlı sayfalarında vardır. İçlerinde meclisi mebusandan gelen sayıca kalabalık bir grup vardı. Toplumun her kesiminden sosyal ve ekonomik hayatın her vechesinden gelenler bulunuyordu. İlk meclis Türkiye cumhuriyetinin harcını karmış temellerini kazmış duvarlarını örmüştür. Farklara rağmen vatan ve millet konusunda aykırı ses çıkmamıştır.

    "Başka yol ve mecralar arayanları..."

    Birinci meclis bu sayede savaşlarla dayatmalarla içten içe çürüyen çözülen imparatorluğumuzdan ulus devlet çıkarmayı başarmıştır. Kararlara kardeşliğin mürekkebi damlamıştır. Telgraf masalarında tahta sıralarda dar koridorlarda hep birlikte kurtuluşun düşü kurulmuştur. Ayaz geceleri yaran ateşli toplantılarda şeref davasına ant içilmiştir. İlk meclise bakınca etnik koalisyonu değil Türk milletini görüyoruz. Biz ilk meclise bakınca mecburen bir araya gelmiş yapay bir kalabalık değil Türk milletinin bekası için kefene sarılan gerçek istiklal kahramanları görüyoruz. Türk milliyetçiliğinin yüksek erdem ve başarısını görüyoruz. Herkese de bu nazarla Meclis'e bakmasını tavsiye ediyoruz. Başka yol ve mecralar arayanları tefekkür etmeye davet ediyorum. Bu vesileyle sevgili çocuklarımızın ve bütün çocukların bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

    Bu kutlu meclisi emanet eden büyük Atatürk ve dava arkadaşların ilk meclisin muhterem üyelerine ve bugün hayatta olmayan aziz mensuplarına Allah'tan rahmet diliyorum. Sizleri ve aziz milletimizi saygılarımla selamlıyorum. "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAHÇELİ'NİN KONUŞMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

    BDP GRUP BAŞKAN VEKİLİ PERVİN BULDAN'IN KONUŞMASI

    Bahçeli'den sonra açıklamalarda bulunan BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ise şunları kaydetti:

    "Bugün 23 Nisan 1920’de çoğulcu bir anlayışla kurulan TBMM’nin 94. yılını geride bırakıyoruz. Buruk da olsa bütün çocuklarımızın bayramını kutluyorum. Demokrasi, adalet, eşitlik bağlamındaki en temel sorunları ele almak ve doğru çözümleri bulmak tarihi sorumluluktur. Sivil ve demokratik yeni bir anayasanın yapılmadığı, çözüm sürecinin henüz evrilmediği bir ortamda karşılıyoruz 23 Nisan’ı. Oysa TBMM Kürtleri, Türkleri kucaklayan bir ilkeye kurulmuştu. Bunun faturası çok ağır oldu. Ret ve inkara dayalı sistem felaketleri getirdi. Dersim katliamını yaşadık. Peş peşe darbeler gerçekleştirildi.

    Kürt halkının temsilcileri, aydınları katledildi. Hrant Dink katledildi. Adalet hiçbir zaman mülkün temeli olmadı. Yargı hiç adalet dağıtmadı. Yüzde 10 seçim barajıyla Kürtlerin temsiliyeti hep engellendi . Kadınlar ayrımcılığın en katmerlisini yaşadı. Ekonomik ve sosyal alanda çok büyük bedeller ödendi. Kamu kaynaklarını kötüye kullanma, çevreyi katletme neredeyse bir politika haline getirildi. Bu yaşananlar adil olmayan, katılımı esas alınmayan mevcut tekçi bir sistemin ürettiği sonuçlardır.

    Türkiye krizlerle iç içe yaşamaya devam edecektir bu yapıda. Demokrasi açığının büyüdüğü bir ortamda, meşru yapıların güç kazanacağını da görmek gerekir. 23 Nisan dolayısıyla üzerimizde durmak gereken bir nokta da çocukların sorunlarıdır. Bir yanda mutlu çocuklar, diğer taraf da sömürülen çocuklar. Roboski’de 19 çocuğun bedeni paramparça edildi, 23 Nisan’da onları adı yok. Muharrem’in bedenin, uğur Kaymaz’ın, Berkin Elvan’ın adı 23 Nisan‘da yok. Bugün kayıt dışı çalıştırılan kalem yerine çekiç tutuyor. Sokakta mendil satan, tacize maruz kalan çocuklar bu bayramda yoklar. Çocuk gelinler de yoklar."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow