Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık görüşmeleri başladı
TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Yapılan ilk tur oylamada 348 evet, 155 hayır, 8 çekimser, 25 boş oy çıktı. Böylece teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi kabul edilmiş oldu. Oylanan 1. madde 350 evet oyuyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Gensoru Önergesi'nin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelere geçileceği sırada, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz aldı.
Baluken, "HDP şahsında muhalefetin tasfiye edileceği, Meclis'in feshedilmesini amaçlayan dokunulmazlık kılıfıyla getirilen Anayasa değişikliği teklifinin görüşüleceği günde, hiçbir şey olmamış gibi denetim mekanizması normal işliyormuş görüntüsünü vermenin etik olmadığı kanaatindeyiz. Denetim hakkımızı saklı tutmak kaydıyla Gensoruyu çekiyoruz. Bu tavrımız, aynı zamanda 'HDP dokunulmazlık görüşmeleri engellemeye, uzatmaya çalışıyor, görüşmeleri tıkamak istiyor' şeklinde yaratılmak istenen algı operasyonuna da güçlü ve kendinden emin siyasi tavırdır. Genel Kurul ve Türkiye kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." dedi.
Dokunulmazlık görüşmeleri başladı
Meclis'te HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoruyu geri çekmesi üzerine dokunulmazlık görüşmeleri başladı.
Oylama başladı
Dokunulmazlıkların görüşüldüğü Genel Kurul'a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Partili milletvekilleri tarafından alkışlandı.
Daha sonra Davutoğlu, AK Parti Grup Başkanvekillerinin yanına oturdu. Bir süre sonra oylamaya geçileceği için Bakanlar Kurulu sıralarında oturan bakanlar da kalkarak milletvekili sıralarına geçti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da partililer salona girince uzun süre alkışladı. Daha sonra dokunulmazlık oylaması başladı.
348 oyla "evet"
TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi. Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.
Dokunulmazlık başladı, HDP'li kadın vekiller hatıra fotoğrafı çektirdi
1. madde kabul edildi
Verilen aradan sonra dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişiklik teklifinin 1. maddesinin oylamasına geçildi. Oylanan 1. madde 350 evet oyuyla kabul edildi. Oylamada 148 ret oyu verildi. Ayrıca, 27 boş, 5 çekimser, 1 de geçersiz oy çıktı.
GÖRÜŞMELER
Görüşmelerde HDP adına Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP grubu adına ise Bülent Tezcan konuştu.
MHP grubu adına Mehmet Parsak: Terörü savunan milletin sesi olamaz
Dokunulmazlık görüşmeleri çerçevesinde MHP Grubu adına konuşan Afyon milletvekili Mehmet Parsak teröre yardım edenlerin milletvekili olmayacağını vurgulayarak "Teröre yardım ve yataklık eden birisi milletvekili olamaz; terörü savunan ses milletin sesi olamaz; terörü destekleyen zihniyet büyük Türk milletinin Meclisinde barınamaz, dokunulmazlık zırhına bürünemez" dedi.
HDP adına Baluken: HDP'nni tasfiyesi başlanırsa...
HDP adına konuşan İdris Baluken, dokunulmazlık teklifine 'evet' oyu verecek olan muhalafeti eleştirerek şöyle konuştu: "HDP'nin Parlamento ve siyasetten tasfiyesi başarılırsa, CHP başta olmak üzere bütün muhalefete sıranın geleceği hususu açık ve nettir. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihŒ günde seslenmek isteriz: Tarih, diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil, ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur.Bugün saray darbesinin Meclise uzanması, sadece HDP'yi tasfiyeyle sınırlı kalmayacaktır. Gelişmeler, saray darbesinin diğer bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin, HDP'yle başlayacak Meclisin tasfiyesi ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletten alınarak tek bir kişiye bağlanması hususunda, kendi tabanı başta olmak üzere, bütün Türkiye'deki demokrasi ve barış çevreleri karşısında tarihŒ bir sınavla karşı karşıya olduğunu buradan hatırlatmak isteriz."
CHP adına Tezcan: Milleti kandırmanıza izin vermeyeceğiz
CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirterek şunları söyledi: "Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikle son on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay'ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP'lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz."