Mavi Marmara için savcı 'düşürülsün' dedi
Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği ve 10 vatandaşımızın hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin görülen davanın bugünkü duruşmasında savcı, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesini istedi. Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşmaya tepki gösteren Mavi Marmara şehitlerinden Çetin Toplçuoğlu'nun eşi Çiğdem topçuoğlu fenalık geçiridi. Duruşmadan çıkarılan Topçuoğlu hastaneye kaladırıldı.
Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı gerçekleştirerek 10 vatandaşımızın ölümüne, 490 vatandaşımızın da yaralanmasına neden oldukları gerekçesi ile dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levvi hakkında açılan davanın 21 duruşması yapıldı.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya firari sanıklar katılmazken, çok sayıda müşteki ve avukatı hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, bir önceki celse müşteki avukatları tarafından yapılan reddi hakim talebinin de İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini belirtti.
Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, bir önceki celse istenen Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmanın geldiğini belirterek, gelen evrağa göre bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söylerek, imzalanan anlaşmanın gönderilen Türkçe metnini okudu.
Savcı davanın düşürülmesini istedi
İsrali Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi Türkiye'nin yargılama hakkından vazgeçtiğini söyleyen duruşma savcısı Hüseyin Aslan, "Anlaşmanın 4. maddesi bizim için yargılama koşuludur. Bundan sonra davanın devam etmesi mümkün değildirö diyerek davanın düşürülmesini istedi.
Müşteki avukatları anlaşmanın yok sayılmasını istedi
Söz alan müşteki avukatı Selçuk Kar, anlaşmanın maddelerinin incelenmesi halinde verilen tazminatın himmet tazminatı olmadığını, bir lütuf tazminatı olduğunu, yok sayılması gerektiğini söylediler. Müşteki avukatı Kaya Kartal, anlaşmanın bir af niteliği taşıdığını öne sürerek, "Af niteliğinde olursa bu davayı düşürebilir. Bu nedenle mahkemenizin bu anlaşmayı iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini istiyoruz. Bu anlaşma ile hak arama hürriyeti ihlal edilmektedir. Yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı gibi temel insan hakları normlarını çiğneyen bu anlaşmanın yok sayılarak davaya devam edilmesini istiyoruz"
Mahkeme, anlaşmanın TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdiğini belirterek, bu anlaşmanın iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini reddetti.
Mahkeme, duruşmaya saat 14.00'a kadar ara verdi.
Gerginlik çıktı
Öğleden sonra yapılan oturumunda esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı Hüseyin Aslan, Türkiye ile İrsail arasındaki anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesi talebini yeniledi.
Müşteki avukatlarının hazırladığı 26 sayfalık esas hakkındaki savunmayı Avukat Kaya Kartal, özetleyerek okudu. Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmanın bu davayı düşürmeye yetmeyeceğini belirten Avukat Kartal, "Kovuşturma mecburiyeti nedeniyle yargılamaya devam edilmelidir. Kamu davasını düşüren sebepler, TCK'da ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ayrıntılı olarak ve tahdidi olarak sayılmış ve bunu genişletmek mümkün olmadığından, yargılanmaya devam edilmelidir" dedi.
Müşteki avukatları, taleplerinin yerine getirilmediğini gerekçe göstererek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti reddi hakim talebinin duruşmayı uzatmaya matuf olduğunu gerekçe göstererek oy birliği ile reddetti.
Tekbir getirerek slogan attılar
Bu sırada duruşma salonunda gergin anlar yaşanmaya başlandı. Türkiye ve İsrail arasında imzalanan anlaşmaya tepki gösteren müştekiler ve izleyicilerin, tekbir getirerek sloganlar attıkları görüldü. Bu sırada Mavi Marmara şehit olan Çetin Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu fenalık geçirdi. Müştekilerin ve izleyicilerin, "Mavi Marmara onurumuzdur", "Kahrolsun İsrail" şeklinde sloganlar atmaya devam etmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.
Gerginliğin sürmesi üzerine çevik kuvvet polisleri salona girerek önlem aldı. Fenalaşan Çiğdem Topçuoğlu, müştekiler ve izleyiciler tarafından salondan çıkarılarak çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırıldı.
Cuma gününe ertelendi
Ortalığın yatışması üzerine tekrar duruşma salonuna gelen mahkeme heyeti, duruşmanın sabah saat 10.30'da başladığını, yaklaşık 12 saat sürdüğünü, sloganlar atıldığını, gerginlik olduğunu, bu şartlar altında sağlıklı bir yargılama yapılamayacağını gerekçe göstererek duruşmayı haftaya Cuma gününe erteledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye 5 kardeşe ağlamıştı! Kahreden olayla ilgili Bakanlık devrede: Özel ekip sahaya iniyor
15 Kasım cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Yangın tatbikatında Oscar'lık performans! Hastane çalışanları zor durumda kaldı
Son dakika haberi: Meteoroloji uzmanı hafta sonu için uyardı: Sağanak, sel, su baskını...
SON DAKİKA! Van'da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunmuştu: Rojin Kabaiş'in ölüm nedeni belli oldu