hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi Marmara davası 10 Ekim'de

    Mavi Marmara davası 10 Ekimde
    expand

    Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırıyla ilgili İsrailli askeri yetkililerin gıyabında yargılandıkları dava 10 Ekim'e ertelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davada 6. duruşma sona erdi.

    Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, müşteki sıfatıyla ifadesi alınan Anadolu Ajansı Arapça Haberler Fotoğraf Editörü Erhan Sevenler, olay tarihinde Mavi Marmara Gemisi'nde foto muhabiri olarak bulunduğunu söyledi.

    Sevenler, İsrail askerlerinin botlarla geldiiğini belirterek, "Üstümüzde helikopterler vardı. Bir anda çok karışık bir ortam oluştu. Camları kırdılar. Ekipmanlarımıza el koydular. Bizleri psikolojik baskı altında tuttular. Yaralılara yardım faaliyetlerinin çok geç olmasına sebep oldular. Gözümün önünde foto muhabiri arkadaşım öldürüldü. Bizi gözaltına aldılar ve sorguladılar. 'Neden buraya geldiniz?' şeklinde sorular yönelttiler. Basın kartlarımızı gösterip basın mensubu olduğumuzu söylememize rağmen çok sert muamelede bulundular. Ekipmanlarımız çok değerliydi. Geri vermediler. Üzerimizde silah yoktu. Parmak izlerimizi bile aldılar" diye konuştu.

    Sanıklardan şikayetçi olduğunu dile getiren Sevenler, davaya katılmak istediğini belirtti.

    Müşteki Muhammed Latif Kaya da saldırının ardından gözaltına alındıklarını sorgu odasında kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade ederek, "Susuzluktan ağzım o kadar kurudu ki dudaklarımı ıslatmak için ısırarak dudaklarımı kanattım. Saçlarım uzundu ve üç asker saçlarımı ayrı yöne doğru çekti. Saçlarım avuçlarında kaldı. Bize 'niçin silahla karşılık vermediniz?' diye sorduklarında, 'Kabil'e karşı Habil olmayı istedik' cevabını verdik" diye konuştu.

    Duruşmada söz alan müşteki avukatları da sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılması, sanıkların iadesinin istenmesi ve haklarında kırmızı bülten çıkarılması taleplerinde bulundular.

    Mahkeme heyeti verilen aranın ardından ara kararını açıkladı.

    Mahkeme heyeti, sanıklara uluslararası yollardan yapılan tebligatların sanıklara bizzat yapılıp yapılmadığının henüz belirlenemediği gerekçesiyle sanıklar hakkında yakalama çıkarılması, sanıkların iadesinin istenmesi ve haklarında kırmızı bülten çıkarılması taleplerini reddetti.

    Duruşma 10 Ekim tarihine ertelendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow