hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmaray dualarla açıldı

    Marmaray dualarla açıldı
    expand

    Yüzyıllık proje Marmaray açıldı. İlk sefer devlet zirvesinin katılımıyla yapıldı. Geçişler 15 gün ücretsiz olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayacak Marmaray törenle açıldı.

    Üsküdar'daki tören devlet erkanını bir araya getirdi.

    Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı bakan ve milletvekilleri katıldı.

    Tören de yabancı konuklarda hazır bulundu.

    Törene  Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud,  Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya  Başbakanı Shinzo Abe da katıldı.

    Törende ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu.

    Topbaş'ın ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım konuşmasını yaptı.

    Yıldırım, "Artık İstanbul, Marmaray'dan önce, Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. Marmaray projesi, İstanbul'un bilinen tarihini 6 bin yıldan, 8 bin 500 yıla çıkarıyor. İstanbul'un tarihini, Marmaray'la yeniden yazıyoruz" dedi.

    Daha sonra yabancı konuklar söz aldı. İlk olarak Romanya Başbakanı Viktor Ponta törende konuşma yaptı.

    Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım, Ponta'ya hediye taktim etti. Hediye taktiminin ardından Japonya  Başbakanı Shinzo Abe söz aldı.

    Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki dostuluğun önemini vurgulayarak, "150 yıllık rüyanızın gerçekleştiği bugün, doğu ile batıyı birleştiren metropol İstanbul'a ayak bastığımda aklımdan hep böyle düşünceler geçti. 'Asya'ya barış ve Asya'ya refah'. Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" dedi.

    Yıldırım Japon Başbakana da hediye taktim etti.

    Törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, "Daha dün denecek kadar kısa bir süre evvel, yatırım yapamayan, maaş ödeyemeyen, borç bulamayan, iki yakası bir araya gelemeyen bir Türkiye'den, iki kıtanın yakasını bir araya getiren bir güne, bir mutluluğa ulaştıysak gerçekten bugün Cenab-ı Hakk'a çok şükretmeliyiz" dedi.

    MARMARAY AÇILDI (FOTO GALERİ)

    Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da, "Marmaray Projesi, Türkiye'nin 21. Yüzyılda oynadığı önemli liderlik rolünün bir göstergesi olarak kendisini gösteriyor" dedi.



    Erdoğan: "Anlamlı bir yıl dönümünde açıldı" (VİDEO)

    Başbakan Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ın İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni etti.

    Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden bakanları ve yabancı konukları selamlayan Erdoğan, yabancı konuklara teşekkür etti.

    Fatih Sultan Mehmet'in, "Hüner bir şehr bünyad etmektir; reaya kalbin abad etmektir" şeklindeki dizelerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "1453'te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade etiği gibi, İstanbul'u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış, halkın gönlünü 'abad etme' vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde, bu şehrin fatihi Sultan 2. Mehmet'i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerle yetinmeyip bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid'e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye'yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş, başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum."

    "Asrın projesi" Marmaray'ın, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıl dönümünde hizmete açıldığını kaydeden Erdoğan, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle, 29 Ekim'de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan, "Ama bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin 10. yıl dönümünde Türkiye, inşa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek, 10. yıl kazanımlarına yenilerini ekleyerek, dem ağları, karayolları ağlarını, deniz yolları ağlarını, hava yolları ağlarını kat kat artırarak, 90. yılında benzer gurur ve şuurla idrak ediyoruz" dedi.

    Tüp geçit 2015'te bitecek

    Marmaray'ın sadece bir İstanbul projesi olmayıp, aynı zamanda bir insanlık projesi olduğuna işaret eden Erdoğan, Marmaray'ın İstanbul'un olduğu kadar İzmir'in, Trabzon'un, Antalya'nın, Diyarbakır'ın, 81 ilin projesi oldğunu kaydetti.

    Törende konuşan Japonya Başbakanı'nın, Japonya ile İstanbul'u birleştirmek istediğini söylediğini ifade eden Erdoğan, "İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu, olur. Marmaray, Pekin'den, Tokyo'dan, Londra'ya kadar inşallah tüm dostlarımızın, kardeşlerimizin projesidir. Bir barış, dayanışma projesidir" dedi.

    Erdoğan, Japonya ile başka bir adımın daha atıldığını vurgulayarak, Sinop'taki nükleer enerji projesinin Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edileceğini anlattı.

    Denizin altından geçecek bu trenlerin yolcuları olduğu kadar sevgiyi, kardeşliği, aşkı da kıtalar arasında taşıyacacağını dile getiren Erdoğan, 2015'te te biraz daha güneyden, içinden otomobillerin geçeceği tüp geçidin de bitirileceğini kaydetti. Denizin altındaki çalışmaların devam edeceğini, aynı yıl 3. köprünün de inşallah bitirileceğini dile getiren Erdoğan, bunların, İstanbul'un ulaşımı için iktidarlarının neler yaptığının ortaya koyulması
    bakımından önemli olduğunu söyledi.

    Gül: "Hükümetin büyük bir hediyesi" (VİDEO)

    Törende son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşma yaptı.

    Cumhuriyet'in 90. yıldönümünde hükümetin çok büyük bir hediye sunduğunu belirten Gül, bu projenin dünya için sayılı projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Gül, "Çok büyük projeler önce hayal edilir. Sonra ideal haline gelir ve sonra da iş bilen kararlı, vizyon sahibi insanlar çıkar bunları gerçekleştirir. 153 sene önce hayal edilen bu proje hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi" dedi.

    Marmaray'ın Pekin ile Londra'nın arasını bağlayan bir tünel olduğunu, dünyayı ilgilendiren bir proje olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Son yıllardaki istikrar, güen ortamı büyük prjeleri devreye sokma imkanı verdi. İnanıyorum ki; bu istikrar devem ettiği sürece büyük projeler Türkiye'nin hizmetine sunulacaktır. Değerli kardeşim Başbakan Erdoğan bu projeyi büyük bir kararlılıkla takip etti. Değerli Bakan Yıldırım, kararlı ve bilgili şekilde takip etti" diye konuştu.




    DUALARLA AÇILDI (VİDEO)

    Konuşmaların ardından tüm konuklar açılış için kürsüye çıktı.

    Protokolün kürsüye çıkmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet  Görmez dua etti. Protokol de Fatiha okudu. Daha sonra hep birlikte kurdele kesimi gerçekleştirildi.

    Gül istedi, Erdoğan "15 gün ücretsiz" dedi

    Kurdelenin kesiminden önce mikrofonu alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Büyük eserin açılışını yapma ve hep beraber içinden geçme sırası geldi. Biraz önce hepimiz asrın projesi dedik. Böyle bir projeyi sadece açmamalıyız. Bayramlarda köprülere ne yaptığınızı millet biliyor. Asrın projesi için bir iyilik düşünüyorsunuzdur? Başbakan'a sormam lazım" diye konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül'ün sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, ""Burasının bereketi iyi. Gerçi 5 milyar doları bulan bir yatırım.  Sayın bakanım da notunu alsın. 15 gün burayı ücretsiz yapalım" dedi.

    Bu haberin ardından Gül, "Ben de bunu bekliyordum. Bu projenin bayrımını yapıyorduk. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

    Konuşmaların ardından hep birlikte kurdele kesildi.

    Tarihi yolculuk gerçekleşti

    Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, makinist dairesinde yolculuk etti.



    İlk seferde bakanlar, yabancı konuklar, belediye başkanları, bürokratlar da yer aldı.

    Vatman Serkan Yavaş, hareket etmeden önce Cumhurbaşkanı Gül'e bilgi verdi.

    Marmaray'ın Üsküdar istasyonunda saat 17.19'da başlayan yolculuk, Asya ve Avrupa kıtalarının tam ortasında 10 dakikalık molanın ardından devam etti.

    Molada, Gül, Çiçek, Erdoğan ve yabancı konuklar, üzerinde Asya ve Avrupa yazan levhayı duvara sabitledi.

    Yolculuk başladığı sırada "Marmaray'ın açılış törenine ve tarihe yolculuğumuza hoşgeldiniz, şeref verdiniz" şeklinde İngilizce ve Türkçe anons edildi.

    İlk yolculuk, Yenikapı İstasyonu'nda saat 17.39'da sona erdi.

    Vatandaşlar akın etti

    Asya ile Avrupa kıtalarını denizin altından demir yoluyla birbirine bağlayan Marmaray, açılışın ardından vatandaşların akınına uğradı.

    Başbakan Erdoğan'ın, geçişlerin 15 gün ücretsiz olacağı müjdesinin ardından Marmaray Yenikapı durağı vatandaşların akınına uğradı.

    Bazıları ise, Üsküdar'daki tören açılışından sonra Marmaray treni ile Yenikapı'ya gelen devlet erkanını selamladı.

    Yenikapı'daki durağa gelenler ücretsiz olarak gişelerden geçerek trene bindi. Yenikapı civarında yoğun kalabalık nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

    RAKAMLARLA MARMARAY (FOTO GALERİ)

    1400 metresi denizin altında olan Marmaray, 13.6 kilometrelik mesafeyle Ayrılıkçeşme’yi Kazlıçeşme’ye bağlayarak Asya ile Avrupa kıtasını sualtı tüpleriyle birbirine bağlıyor.

    9,3 milyon lira maliyeti olan projede saatte 75 bin, günde 1 milyon yolcunun taşınması planlanıyor. İki yaka arası 19 dakikada geçilecek. Proje ayrıca, 60 metre derinliği ile "dünyanın en derin batırma tüneli" olma özelliğini de taşıyor.

    Günde 300 bin yolcu taşıyacak Marmaray için İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada yeni bir düzenleme yaptı. 181 otobüs hattı Marmaray’a entegre edilirken, İETT’ye bağlı 1419 otobüs de günde 8722 sefer yaparak Marmaray’ın aktif işlemesine olanak sağlayacak.

    Marmaray’ın bugün açılan bölümünde 3’ü yer altında olmak üzere toplam 5 istasyon bulunuyor. İstasyonların isimleri ise şöyle: Ayrılık Çeşme, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci ve Kazlıçeşme. Marmaray biletleri 1.95 lira üzerinden fiyatlandırılırken İstanbulkart da geçerli olacak.

    Osmanlı rüyası

    Bugün hizmete girecek olan Marmaray, Osmanlı'nın gerileme dönemindeki rüya projeleri arasında yer alıyordu. 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirilen ve II. Abdulhamid döneminde projelendirilen geçide "Cisr-i Enbubi" adı verilmişti. Türk Tarih Kurumu, projeyi anlatan belgesel hazırladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow