Marmara Hukuk'un asistanları savunma alınmadan atılmak istendi
Marmara Üniversitesi'nde Gezi eylemleri kıyımı devam ediyor. Daha önce İletişim Fakültesi'ndeki araştırma görevlilerinin Gezi eylemleri sırasında sendikalarının yasal iş bırakma eylemine katılması nedeniyle görevden uzaklaştırma cezası aldığı üniversitede benzer bir süreç bu kez Hukuk Fakültesi'nde yaşanıyor. Gezi parkı eylemlerinin başladığı gün öğrencilere destek verdikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan 5 araştırma görevlisinden Dr. Tolga Şirin ve Eren Paydaş'a "kamu görevinden uzaklaştırma" cezası verildi. Araştırma görevlilerine verilen ceza YÖK'te görüşülecek. Özel güvenlik görevlilerinden alınan asılsız ifadelerle suçlanan ve ceza verilen araştırma görevlileri, hukuk fakültesinden, "savunmaları alınmadan" atılmak istendiklerini açıkladı.
Gezi Parkı eylemlerinde, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çıkan olaylarda “öğrencilere saldırdıkları,” “solcu öğrenci gruplarıyla izinsiz afiş astıkları ve öğrenci temsilcisi seçiminde illegal oy kullandıkları” iddialarıyla araştırma görevlileri Dr. Tolga Şirin ve Eren Paydaş hakkında başlatılan soruşturmanın "yalan ifade"ye dayandığı ortaya çıktı. Öğretim görevlileri hakkındaki ifadeleri veren özel güvenlik görevlilerinden İsmail Kahveci, savcılıkta, ilk ifadesinin, “görgüye dayanmadığını” itiraf etti. YÖK Genel Kurulu yarınki toplantısında, iki araştırma görevlisinin üniversiteden atılması ve kamu hizmetinden çıkarılması istemini görüşecek.
"Savunma almadan atmak istiyorlar"
Soruşturma skandalı, Gezi Parkı eylemlerinin başladığı 31 Mayıs 2013’te yaşananların ardından başladı. Türkiye’de eylemlerin yapıldığı gün Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi’nde de olaylar çıktı. Farklı öğrenci gruplarının attığı sloganların ardından çevik kuvvet yerleşkeye girdi. Olaylardan sonra Hukuk Fakültesi’nde çalışan araştırma görevlileri Dr. Tolga Şirin ve Eren Paydaş ile pek çok Eğitim-Sen mensubu öğretim görevlisi hakkında bazı öğrencilerin şikayette bulunması sonrasında soruşturma başlatıldı.
Araştırma görevlilerinin “öğrencilere taş, kemer ve sopayla saldırdığı” iddiasıyla başlayan soruşturmada ifadelerine başvurulan özel güvenlik görevlileri İsmail Kahveci ve Ebubekir Kılıçarslan, araştırma görevlilerinin ellerinde sopalar bulunan sol görüşlü grupla birlikte hareket ettiğini savundu. Güvenlik görevlileri, Şirin ve Paydaş’ı daha önce bu gruplarla beraber izinsiz afiş asarken ve öğrenci temsilcisi seçiminde illegal oy kullanırken gördüklerini de iddia etti. Soruşturulan Eğitim-Sen üyesi diğer araştırma görevlileri hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verildiyse de Paydaş ve Şirin soruşturmaya yeni eklenen “olaylardan önce solcu öğrencilerle görüştükleri” ve “olaylar sırasında cep telefonuyla çekim yaptıkları” gibi gerekçelerle üniversiteden atılmaları talebiyle YÖK Genel Kurulu’na sevk edildi. Araştırma görevlilerinin ilk ifadelerinin ardından soruşturmaya konu olan iddialar değişmesine rağmen, Paydaş ve Şirin’den bu yeni iddialar hakkında savunma da alınmadı.
"İfadem görgüye dayalı değildir"
Paydaş ve Şirin hakkında üniversiteden atılmaları istemine kadar varan soruşturma sürecini başlatan ifadelerin dayanaksız olduğu ise ifade sahibi özel güvenlik görevlileri hakkında yapılan suç duyurusu sonrasında ortaya çıktı. Araştırma görevlilerinin, yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu özel güvenlik görevlisi Kahveci savcılıktaki ifadesinde, “Görgüye dayalı herhangi bir bilgisi olmadığını”, yani olayları görmediğini itiraf etti. İfadesinde geçen “Görüntü itibarıyla bu grupları yönlendirme ve destekte bulunma amacıyla Şirin ve Paydaş’ın öğrencilerin yanında bulundukları izlenimini edindim” sözlerini yalanlayan Kahveci, ifadesini alan soruşturmacı Doç. Dr. Yusuf Yaşar’ın, anlattıklarını bu şekilde kayda geçtiğini belirtti. Güvenlik görevlisi Kahveci savcılıktaki ifadesinde, “Beyanım ifadeyi alan incelemeci tarafından yazılmıştır, görgüye dayalı bir beyan değildir” diye konuştu.
Savcılıktaki ifadesinde Kahveci’nin geri adım atmasının ardından üniversite soruşturmasındaki iddialar yön değiştirdi. İlk iddiaların yerine “olaylardan önce solcu öğrencilerle görüştükleri” ve “telefonla kayıt yaptıkları” gibi ithamlarla karşılaşan Paydaş ve Şirin, üniversiteden atılarak kamu hizmetinden çıkartılmaları istemiyle YÖK Genel Kurulu’na sevk edildi.
Sivil toplum kuruluşlarından tepki
İstanbul Eğitim-Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi bu gelişme üzerine bir metin imzaya açarak, Marmara Üniversitesi yönetiminin, öğretim elemanları ve idari çalışanlar hakkında açtığı soruşturmalarla akademik ve sendikal özgürlükleri tehdit ettiğini vurguladı. Onlarca üniversite temsilcilikleri, akademisyenlerin oluşturduğu inisiyatif ve vakıflar ile hukuk kurumları, insan hakları örgütleri tarafından imzalanan metinde, "Marmara Üniversitesi'nde son dönemde yaşananlar, ülkenin kamusal alanlarının nasıl bir mayın tarlasına döndüğünü ve bu alanda bulunanların nasıl hareketsiz ve tepkisiz kalmaya zorlandığını gösteriyor" denildi.
Daha önce de İletişim Fakültesi'nde olmuştu
Marmara Üniversitesi'nde aynı süreç daha önce de İletişim Fakültesi'nde işlemişti. İletişim Fakültesi'ndeki iki araştırma görevlisi, Dr. Figen Algül ve Can Başaran, Gezi eylemleri sırasında yasal sendikal haklarını kullanarak iş bırakma eylemine katıldıkları için soruşturma açılmış ve haklarında okuldan atılma kararı verilmişti. Algül ve Başaran ile birlikte haklarında soruşturma açılan 8 araştırma görevlisine de kıdem durdurma cezası verilmişti. Dr. Figen Algül ve Can Başaran'ın durumu da YÖK'te görüştükten sonra belli olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı