Marmara Denizi’ndeki 3 farklı rengin anlamı ne? Bir bilene sorduk
Hafta sonu Marmara Denizi’ni kullanarak farklı şehirlere gidenler denizdeki üç farklı rengi tıpkı bıçakla kesilmiş gibi denizin ortasında görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi. Uzman isim Marmara Denizi’ndeki 3 farklı renkle ilgili dikkat çekici uyarıda bulundu ve ‘Seferberlik’ çağrısı yaptı.
Fotoğraf 19 Kasım 2023 tarihinde Osmangazi Köprüsü üzerinde çekildi. Şiddetli yağış sonrası Marmara Denizi’nde oluşan üç renk, görenleri meraklandırdı. Marmara Denizi’nde üç renkli yapı neden oluştu? Bir tehlike işareti mi, basit bir doğa olayı mı? Cnnturk.com uzman isme sordu: Marmara Denizi’ndeki bu üç farklı renk ne anlatıyor? Hangi tehlikelerin işareti? İşte Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici’nin bu fotoğrafla ilgili değerlendirmeleri:
İSTANBUL SAHİLİ TARAFINDAKİ RENK
Öncelikle sahil tarafına yakın bölgedeki renk oluşumu yağışlardan kaynaklı olabilir. Şehrin kirliliği, tarım alanlarından geçen çamurlu su denize doğrudan ulaştığında böyle bir görüntüye neden olabilir. İnsanın doğaya etkileri ile ortaya çıkan çevresel değişiklikler ile günümüzde “antropojenik kirlilik” olarak tanımlanıyor. Bu görüntü de antropojenik kirliliğin bir sonucu.
ORTA BÖLÜMDEKİ KOYU RENK NE ANLATIYOR?
Marmara Denizi’nde orta bölümdeki koyu renkli alana gelirsek… Benim tahminim denizdeki akıntı ışık kırılması ile birleştiğinde bu görüntü oluştu. Hem sağında hem solunda farklı renkte deniz görüntüsü oluşunca buradaki koyu görünüm daha net olarak kendisini gösteriyor.
TURKUAZ RENGİN ŞİFRESİ
Fotoğrafa göre en sağdaki görüntü ise çok farklı bir nedenle meydana gelmiş görünüyor. En sağdaki turkuaz renkli görüntü ise deniz besi elementlerinin artması soncu meydana geliyor. Özellikle azot, fosfat gibi atık maddelerin aşırı şekilde çoğalması sonucu denizde turkuaz görünümü oluşabiliyor. Denizdeki turkuaz görüntü birkaç gün ya da bir iki hafta içerisinde genellikle kaybolur.
MARMARA’DAKİ BÜYÜK TEHLİKE
Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi’ndeki kirlenmeye işaret ederek özellikle dip çamurundaki artışın denizdeki yaşamı bitirecek kadar tehlikeli olduğuna işaret etti. Özellikle kent kirliliğinin, sanayi bölgelerindeki kirliliğin su ile denize ulaşmasının Marmara için kabus senaryosu olduğuna işarete eden Erol Kesici şehrin yağmur sularının kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
İzmit Körfezi, Gölcük, Kocaeli ve Bursa’nın Marmara’nın en hassas bölgesi olduğunu dile getiren Kesici, “Çamur tehlikesi geçmezse canlı ölümleri artacak. Alg çoğalmaları artmış olabilir. Denizin bu zamanda bu rengi almaması lazım. Herkesin sorumluluğu var. Marmara Denizi için seferberlik başlatılmalı ve bu sürdürülebilir bir şekilde yapılmalı” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD - KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Kabine Toplantısı saat kaçta? Kabine Toplantısı gündem maddeleri neler? Memur ve emekli zammı, 2025 asgari ücret zammı...
MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? 19 farklı alanda 50 uzman!
İşte 2024'ün Kelimesi: TDK ve Üniversite Oylamasına 1 Milyon Kişi Katıldı
Muğla'daki ambulans helikopter kazası... Gözyaşları yüreklerdeki yangına aktı! Hayatını kaybedenler için Antalya'da tören düzenlendi