Mahkumiyet 5 yıl sonra hastanede yakaladı
Diyarbakır'da PKK'ya katılan ve çatışmada öldürülen 2 çocuğunun akıbetini öğrenmek için örgüt üyeleriyle görüşen 65 yaşındaki Makbule Özbek, bu nedenle 5 yıl önce örgüt üyeliğinden hapis cezasına çarptırıldı. Özbek, tedavi için gittiği hastanede verdiği parmak izi nedeniyle yakalandı ve hapse konuldu.
Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde oturan 6 çocuk annesi Makbule Özbek'in Nihat ve Nilüfer adlı çocukları 1993 ve 1994 yıllarında PKK'ya katıldı. Çocuklarından yıllarca haber alamayan anne Makbule Özbek, 1998 yılında oğlu ile kızının akibetini bulmak için örgüt üyeleriyle görüştü. PKK'lılarla görüştüğü belirlenen Özbek, 1998 Eylül ayında polis tarafından gözaltına alınıp tutuklandı. Hakkında yasa dışı örgüt üyesi olmak suçundan dava açılan Makbule Özbek, 2 yıl 3 ay tutuklu kaldıktan sonra, "suç vasfının değişme olasılığı" bulunduğu göz önüne alınarak tahliye edildi. Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi Özbek'i savcının görüşünün aksine örgüte yardım yataklık suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırarak, cezanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verdi.
Cumhuriyet Savcısı, suçun örgüt üyeliği kapsamında kaldığını belirterek, kararı temyize gönderdi. 2004 yılında dosyayı karara bağlayan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, savcının temyiz başvurusunu yerinde bularak, yerel mahkemenin verdiği hükmü bozdu. Dosyanın Yargıtay tarafından bozulması ardından Özbek'in yargılanmasına 2004 yılında yeniden başlandı. 2009 yılında dosyayı karara bağlayan mahkeme, Özbek'e örgüt üyeliği suçundan 7.5 yıl hapis cezası verdi. Hasta ve yaşlı olduğu için tekrar cezaevine girmek istemeyen Makbule Özbek, zaman zaman akrabalarının yanında kalırken, kalp rahatsızlığı, şeker ve yüksek tansiyondan dolayı resmi ve özel hastanelere defalarca giderek tedavi oldu. Makbule Özbek, son olarak Diyarbakır'daki bir özel göz hastanesinde tedavi olup evine gittikten sonra, kendisini bekleyen polisler tarafından yakalanarak kalan 2.5 yıllık hapis cezasının infazı için cezaevine konuldu.
Makbule Özbek'in kuzeni olan avukatı Gülşen Özbek ise, hastanelerde uygulamaya konulan avuç içi ve parmak izi uygulaması sayesinde müvekkilinin yakalandığını öne sürdü. Özbek, müvekkilinin çocuklarını öğrenmek amacıyla hareket ettiğini, 2009 yılından bu yana hakkındaki ceza nedeniyle arandığını bildiğini, tedavisini sürdürmesi gerektiğini belirtirken, "Müvekkilimin sağlık sorunlarını içeren raporlarla tahliye edilmesi veya infazının geri bırakılması için Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduk. Ancak, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınması gerektiği için bu süreç çok uzun sürüyor. Cumhurbaşkanı'nın da bu tür mahkumları af yetkisi vardır. Makbule Özbek'in affedilmesi için Cumhurbaşkanı'na da başvuracağız" dedi.
Makbule Özbek'in eşi 67 yaşındaki Rıfat Özbek de tutuklama kararını eleştirdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Evinden 1 kamyon çöp çıktı! Söylediği sözler pes dedirtti
Yerin 150 metre altından 5 bin yıllık şifa! Faydası bilimsel olarak kanıtlandı
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli gelecek!
Türkiye’nin güzelliklerinden ilham alan TOGG'un 7'nci rengi belli oldu: AYDER!
1 KASIM 2024 CUMA NAMAZI VAKTİ SAAT KAÇTA? İstanbul, Ankara, İzmir cuma namazı saati Diyanet!