Maden ocağından yerüstüne ilk "Alo"
Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) Türk Telekomun kurduğu santral sistemiyle Türkiye'nin en derin üretim noktası olan eksi 560 seviyesindeki maden ocağından en yüksekte kurulu il Erzurum ile telefon görüşmesi yapıldı.
Türk Telekom'un TTK Kozlu ve Üzülmez müessese müdürlüklerine kurduğu özel santralin özelliklerinin tanıtılmasına yönelik yapılan ocak gezisine katılan TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, İl Telekom Müdürü Halil Aksoy ve basın mensuplarıyla yerin yüzlerce metre altındaki galerilere indi.
Maden ocağında faytonla yaklaşık yarım saatlik yolculuğun ardından kömür tozları arasında zaman zaman yürüyerek ve emekleyerek "arın" diye tabir edilen üretim alanlarına ulaşılmasının ardından yer altında incelemelerde bulunuldu.
İşçilerin göçüğün önlenmesine yönelik uzunlukları 2 metreyi bulan maden direklerinden baltalar keserek yaptığı tahkimatın altında ilerlenerek varılan eksi 560 metre derinlikte Türk Telekom İl Müdürlüğünce kurulan santralin haberleşmede sağladığı kolaylıklarla ilgili bilgi verildi.
İl Telekom Müdürü Halil Aksoy, Türkiye'nin en derin üretim noktasından, 1853 metreyle en yüksek rakımda kurulu Erzurum'un valisi Sami Bulut'u arayarak sohbet etti.
Vali Bulut'la konuşurken deniz seviyesinden 560 metre derinlikte olduğunu söyleyen Aksoy, "Şu anda çalışılan en derin noktadayız. O nedenle en yüksek rakımlı bir kenti aramak istedik. Emeğin başkentinde bir maden ocağındayız" dedi.
TTK Genel Müdürü Dağdelen de denizin alt kısmındaki üretim noktasında bulunduklarını belirterek, "Denizin altında çalışma yapıyoruz. En derin yaşam alanından en yüksek alanı aradık. Telefon sistemini yeni kurdurduk. Yolunuz düşerse Zonguldak'a bekleriz" diye konuştu.
"Bir ilk gerçekleşti"
Rıfat Dağdelen, ilk kez bir maden ocağından başka bir kentin arandığını belirterek, "Vali Bulut, Türk Telekomun çalışmasının takdire değer olduğunu söyledi. Yeni santral sistemi Üzülmez ve Kozlu müessese müdürlüklerine kuruldu. Tüm müesseselerde bunu yaygınlaştıracağız. Yer altında üretim alanları ve galerilerde çok sayıda telefon bulunuyor. Bunlar acil durumlarda ve kaza anlarında personelin yönlendirilmesi için hayati önem taşıyor. Eski santral sisteminde bakım ve operatör olmak üzere çok sayıda kişi istihdam ediyorduk. Ayrıca, dışarıdan direkt aramak mümkün olmuyordu. Bu sistemin tüm bakım işlerini Türk Telekom üstlendiğinden iş gücü aşısından da tasarrufa gitmiş olduk" dedi.
İl Telekom Müdürü Aksoy da yeni sistemin madencilere büyük kolaylık getireceğini, çalışanların yakınlarının aracıya gereksinim duymadan yerin metrelerce altında telefonla görüşebileceğini söyledi.
Santralin otomatik şebekeye bağlı olduğunu, ocaktaki sabit telefon numaralarının direkt aranabildiğini belirten Aksoy, "Şu anda hizmet verdiğimiz en derin nokta TTK'ya ait maden ocağıdır. Kurduğumuz sistemle uzaydan bile yerin metrelerce altındaki bir maden işçisiyle konuşmak mümkündür. Santral sayesinde personelin kurum içi ücretsiz görüşmesi de sağlanıyor. Günün 24 saatinde kesintisiz haberleşme imkanı da mevcut" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? 2025 MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI!
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM KONULARI 23 ARALIK 2024 | BUGÜN Kabine Toplantısı saat kaçta? Memur ve emekli zammı, asgari ücret...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Az önce deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? AFAD son deprem listesi! Malatya, Muğla...
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası