LYS'de geri sayım başladı
LYS'ye sayılı günler kala, Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, LYS ile İlgili önemli tespitlerde bulundu. Hatice Yılmaz, 'Üniversitelerin lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylardan YGS'den 180 ve üstü bir puan almış olanlar, Nisan ayı içerisinde LYS başvurularını tamamlamıştı. Üniversite yolundaki son adım olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) uygulanmasına 2 haftadan az bir zaman kaldı. Bu sınavlar hem içerik hem de uygulama açısından YGS'den farklı olacak.' diyerek ayrıntıları anlattı.
3 Ayrı Müfredat
İçerik konusunu daha anlaşılır kılmak için öncelikle şu anda liselerde 3 ayrı müfredatın uygulandığını belirtmek gerekiyor. 12. sınıf öğrencilerinin 11. sınıfta gördüğü derslerin içeriği ile şu anda 11. sınıf olan öğrencilerin gördükleri içerik farklı. Bunun yanında 9 ve 10. sınıfta okuyan öğrenciler de ayrı bir eğitim programı gördüğü için onlar da 11. sınıfta ne şimdiki 11. sınıflar ne de geçen senekiler ile aynı içeriği görecek. Aslında ders konuları hep aynı, fakat öğretildikleri sınıf düzeyi ve sene içindeki sıralamaları farklılık gösteriyor. Bunun sebebi, eğitim sistemindeki değişikliklerin kademeli olarak yapılması. Kademeli olarak geçiş yapılmaz ve şu anki 9 ve 10. sınıfların sistemi 12. sınıflara uygulanırsa, içerik farklılığı sebebi ile 12. sınıf öğrencileri bazı konuları hiç öğrenmeden mezun olur. 12. sınıfların mevcut sistemi, onların tüm konuları öğrenmesine olanak tanıyacak şekilde daha önceden planlanmış. Kısaca, liselerde şu anda içerik olarak birbirine denk, ancak konu sıralanışı ve uygulanış açısından farklı 3 tane eğitim müfredatı bulunmakta.
YGS, hangi seçmeli dersleri seçmiş olursa olsun, lise eğitimini bitiren her öğrencinin almak zorunda olduğu derslerin içeriğinden sorularla öğrencinin karşısına çıkacak şekilde ayarlanır. Ancak, burada mevcut çoklu sistem sebebi ile bir karmaşa yaşanmakta. Şu an 12. sınıfta olan öğrencilerden, Fen Bilimleri ağırlıklı dersleri seçmemiş olanlar, sadece 9. sınıfta gördükleri Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin bilgileri ile YGS'deki tüm içeriğe hâkim değildi. Çünkü, sınavın içeriği bu seneki uygulanan eğitim müfredatına göre yapıldı. Ancak bunu öngören kurumlarda okuyan öğrenciler ile ve bu duruma yönelik yayınlarını hazırlamış olan yayın evlerinin yayınlarını kullanan adaylar bu engeli aşabildiler. Biz Oğuzkaan Koleji olarak bu durumu öngörerek öğrencilerimizi bu seneki müfredata göre hazırlayarak önlemimizi aldık.
LYS içeriği ise tüm lise yılları boyunca seçmeli dersler ile verilmiş olan ve zorunlu olan tüm bilgileri kapsıyor. Örneğin, Matematik sınavında tam başarı elde etmek isteyen bir adayın, hem zorunlu olarak verilmiş olan Matematik derslerini tamamlamış hem de tüm Seçmeli Matematik derslerini seçmiş ve konularını tamamlamış olması gerekiyor. LYS başvuru sürecinde bu konuya özellikle dikkat çekmiş ve öğrencilerin üzerine eğitim almadıkları ve hazırlık yapmadıkları sınavlara girmelerinin hedefleri ile örtüşmediği sürece onlara enerji ve zaman kaybı yaşatacağını anlatmıştım.
Sınavlara 3 haftadan az bir zaman kalmışken adaylar, sınav içeriğine yönelik çalışmaları tamamlamış olmalı ve sınavın diğer önemli kısmına, yani taktik ve stratejik kısmına odaklanmalıdır.
Deneme Sınavları Çok Önemli
LYS'yi YGS'den farklı kılan en önemli özellik, sınavın uygulanış biçimidir. YGS sırasında öğrenciler, istedikleri testten başlama, istediği zaman o testi bırakma ve başka bir teste geçme özgürlüğüne sahiptiler. Tüm bunları, hem soruyu okuma-anlama-çözümleme hem de optik forma işaretleme süresi olarak soru başına 1 dakika düşecek şekilde yapmak zorundaydılar. 160 soruyu 160 dakikada yapmaya zorlayan YGS, süre konusunda cimri davranırken, adaylara testler arasında istedikleri şekilde hareket etme özgürlüğü de tanıyordu.
LYS uygulamasında ise durum çok farklı. Her sınavın alt testleri için bir süre belirlenmiş ve bu testler belirlenen süre içinde tamamlanıyor. Üstelik testlerin hangi sıra ile çözüleceği de önceden ÖSYM tarafından belirlenmiş ve kılavuzda gösterilmiştir. Örneğin, LYS-2 (Fen Bilimleri) sınavına giren bir aday, istese de istemese de, önce Fizik, ardından Kimya, en son da Biyoloji testini çözmek zorunda. Bu üç test için verilen 45'er dakikalık süreyi de aşamaz. Testi erken bitirir ise sessizce bir sonraki testin gelmesini beklemek zorunda. Diğer bir deyişle, Fizik testini 20 dakikada tamamladığı zaman, arta kalan 25 dakika boyunca sessizce beklemeli, çünkü bu 25 dakikayı diğer testler için kullanamaz.
Bu uygulamaya alışık olmayan adayların sınav sırasında sorun yaşama ihtimali son derece yüksek. Bu yüzden önümüzdeki günlerde, başvuru yaptığı sınavların deneme sınavları ile kendisini test eden adaylar, bugüne kadarki emeklerini sınav sırasında daha iyi ortaya koyacak. Hiçbir deneme hazırlığı yapmadan giren adaylar ise sınav sırasında yaşadıkları şaşkınlık sebebi ile motivasyonlarını kaybedecek ve emeklerinin karşılığını almayı riske atacaklar. Öyle ki sınav sırasında bir testi erken bitirip, sessizce testin süresinin dolmasını beklemek bile bir eğitim gerektiriyor. Bunu anlamak için şu anda analog bir saatin kadranına bakıp saniyelerin geçişini seyredin ve hiç konuşmayın. Zamanın, hiçbir şey yapmadığımız zaman ne kadar yavaş aktığını fark edeceksiniz. Bu keşfi sınav sırasında yapmak ve dakikalarca beklemenin sıkıcılığı ile orada ilk defa karşılaşmak yerine, disiplinli bir ortamda bir deneme sınavında bunu yaşamak, adaylar için son derece faydalı olacaktır.
ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yayınlanan ÖSYS Kılavuzundaki bilgilere göre sınav tarihleri, içerikleri ve çözüm için öğrencilere verilecek olan süreler aşağıdaki gibi:
LYS-1: 14 Haziran 2015, Pazar - 10:00
Matematik 50 soru 75 Dakika
Geometri 30 Soru 60 Dakika
LYS-2: 20 Haziran 2015, Cumartesi - 10:00
Fizik 30 Soru 45 Dakika
Kimya 30 Soru 45 Dakika
Biyoloji 30 Soru 45 Dakika
LYS-3: 21 Haziran 2015, Pazar - 10:00
Türk Dili ve Edebiyatı 56 soru 85 Dakika
Geometri 24 Soru 35 Dakika
LYS-4: 13 Haziran 2015, Cumartesi - 10:00
Tarih 44 soru 65 Dakika
Coğrafya 14 Soru 20 Dakika
Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
8'er Soru (1)Psikoloji, (2)Sosyoloji, (3)Mantık ve (4)Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 32 Soru 50 Dakika
LYS-5: 14 Haziran 2015, Pazar - 14:30
Yabancı Dil (İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden başvuru döneminde aday tarafından seçilmiş olan biri) 80 soru 120 Dakika
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Heyelana uykuda yakalandı! "Odanın içine topraklar girmişti"
AVM'de köpek kavgası: Güvenlik görevlisinden 'enteresan' müdahale! | Son Haberler
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI! Resimli, anlamlı Dünya Çocuk Hakları Günü sözleri, mesajı 2024
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Kan donduran olay! Annesini yaraladı, eniştesinin boğazını kesti