LYS başvuruları son gün ne zaman? | ÖSYM sınav takvimi
LYS sınav başvuruları son güne ne zaman sorusu ve LYS sınav ücretleri ne zaman sona eriyor sorusunu soran öğrenciler için kurumdan önemli açıklama.Sınava girecek olanlar başvuruları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) AİS'te yaparken, başvuru tarihleri ve ücretleri hakkında kurum "ÖSYS kılavuzu" açıklık getirdi. 4 Nisan'da başlayan başvurularda son gün yaklaşırken, kurum öğrencileri 2 konuda uyarıyor: 15 dakika kuralı ve ücretler. 15 dakika kuralı konusunda Kamu Denetçiliği Kurumu raporu beklenirken, öğrenciler sınava girecekleri okula 1 saat erkenden gitmeleri gerekiyor.
LYS sınav başvuruları son gün ne zaman ve LYS sınav ücreleri ne zaman sona eriyor ve hangi bankalara ücret yatırılıyor? Başvurular 17 Nisan 2017 tarihine kadar devam ederken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYS kılavuzunun ilk sayfasında duyuru, uyarı ve istenilen bilgileri paylaştı. Uyarıların her biri kişinin sınava girip giremeyeceği konusunda önem taşımaktadır. Sınava girecek olanlar kuralları yerine getirmelidir. Kurumun hassas olduğu konular kılavuzun ilk sayfasında yer almaktadır. Konular ise: Fotoğraf, 15 dakika kuralı, ücretler, sınav tarihleri, sınav sonuçları.
Fotoğraf konusunda sınava girecek olanlar ne yapmalı?
Sınav merkezine gitmeksizin internet üzerinden başvuru yapacak olanlar “fotoğraf” konusunda dikkatli davranmalılar. Sınav merkezlerinde çekilmiş fotoğrafın geçerlilik süresi 50 aydır. 50 ayı geçmemiş olan fotoğraf varsa, sınav merkezine gitmeksizin başvurular internette yapılabilmektedir.
Sınava ilk kez girecek olanlar ne yapacaktır?
Ortaöğretim kurumunda son sınıfta okuyan öğrenciler için 3 yol vardır. Başvuruları ya kendi okullarından, ya kurumun koordinatör merkezlerinden ya da kurumun sınav merkezlerinden başvuru yapabilir.
BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Sınav ücretleri
Ücretler kurum tarafından belirlenmiştir, kılavuz içerisinde yer almaktadır. Her bir sınav için 40 lira ücret ödenecektir. Fotoğraf yenilemek için 5 lira, şifresini unutanlar için yeniden şifre ücreti 5 liradır.
Sınav ücretleri ise Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)
Kurumun sayfasından ödeme yapmak için TIKLAYINIZ
15 dakika kuralı
Türkiye’de ilk defa YGS sınavında uygulanan 15 dakika kuralı oldukça tartışıldı, tartışılmaya devam ediliyor. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından incelenen bu yeni sınav saati sistemi için bir rapor yazılmaktadır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yeni saat sistemi devam etmektedir. Sınav eğer 10:00’da başlıyorsa sınava girecek olanlar için 09:45’ten sonra okula giremezler. Sınav saat 14:00’te başlıyorsa, 13:45’ten sonra okula giremezler. Kurum, okula bir saat önce gelinmesi konusunda uyarıyor.
KILAVUZU GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Sınavlar ne zaman başlıyor?
Sınavlar 10 Haziran 2017 tarihinde başlarken, son sınav tarihi ise 18 Haziran 2017. Sınavlara girecek olanlar sınavdan bir saat önce gireceği okulda bulunması gerekmektedir. İşte sınav tarihleri
LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika (Sorulacak olan konular: Tarih 44 soru, Coğrafya 14 soru)
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika (Sorulacak olan konular: Matematik 50 soru, Geometri 30 soru, Anatilik Geometriden 8 soru sorulup, Geometri içerisinde yer alacaktır)
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika (Sorulacak olan konular: Fizik 30 soru, Kimya 30 soru, Biyoloji 30 soru)
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika
Kısa cevaplı sorular
ÖSYS kılavuzunda kurum bu konuyu ayrıntılı bir şekilde anlattı. Kısa cevaplı sorular LYS sorularında olacak. Peki hangi derslerde? 11 Haziran’da yapılacak Matematik sınavında 80 soru sorulacaktır. 80 sorudan 3 soru kısa cevaplı soru olacaktır. 17 Haziran’da yapılacak olan FEN BİLİMLERİ sınavında toplam 30 soru sorulacaktır. 30 sorudan sadece bir tane kısa cevaplı soru olacaktır. 18 Haziran’da yapılacak olan Edebiyat Coğrafya sınavında toplam 80 soru sorulacaktır. Türk Dili ve Edebiyatlı sınavında 2, Coğrafyadan 1 tane kısa cevaplı soru olacaktır. 10 Haziran’da yapılacak olan Sosyal Bilimler Sınavında ise Tarih ve Coğrafyadan 1, Felsefe Grubu ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi sorularında 1 tane sorulacaktır. 17 Haziran’da yapılacak Yabancı Dil Sınavında ise toplam 3 kısa cevaplı soru sorulacaktır.
Önemli not: Kısa cevaplı sorularda, dört yanlış bir doğruyu silen uygulama olmayacaktır.
Önemli not 2: Kısa cevaplı sorular haricinde diğer sorularda dört yanlış bir doğru sistemi uygulanacaktır.
Ortaöğretim Başarı Puanı
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi bu konuda şu açıklamayı yapmaktadır:
Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.
Sınav sonuçları ne zaman açıklanacaktır?
11 Temmuz 2017 tarihinde sonuçlar açıklanırken, YGS sonuç saati baz alındığında sonuçların 17:00'den açıklanacaktır.
Sınav stresini yenmek için ne yapmak gerekiyor?
1) Müzik dinleyin
Müziği dinlemek, ruh halinizi yükseltip sizi daha etkili ve daha uzun süre çalışmaya teşvik ederek olumlu ve üretken bir ortam oluşturabilir. Beyin gücünü artırmak için klasik müzik en iyi müzik türü olarak önerilir. Sizi üzüntüye sevk edecek, canınızı sıkacak tarzda müziklerden uzak durun.
2) Hızlı yürüyün
Birçok öğrenci sanki sınavlarını tamamlamak için kitaplarını açıkken kalemleri harekete geçireceklerini düşünüyor. Bununla birlikte, araştırma, yürüyüşe çıkmak gibi egzersizlerin hafıza ve beyin gücünü artırabileceğini kanıtlamıştır.
3) Kendinizi planlayın
Bu, büyük bir sürpriz olmayabilir, ancak şok edici olan şey, kişisel bir çalışma planı oluşturmanın faydalarını düşüren öğrenci miktarıdır. İlk çabalarla öğrenme ilerlemenizi anlamak suretiyle çalışmanızda her gün daha üretken ve motive olabilirsiniz. Plan size yön verecektir, yolda bir yönünüz yoksa gittiğiniz yolun değeri yok demektir.
4) Ne çok ne az: Yeterli uyku
Gece uykusunun faydaları asla göz ardı edilemez. En önemlisi, uyku, beyninizin yeni bilgileri uzun süreli belleğinize asimile etmesine yardımcı olur, böylece test günü gelince hatırlayabilirsiniz. Yarım bir gece uykusu ile konsantre olmaya çalışan herkes, daha iyi uykuyla daha iyi odaklanmaya tanıklık edebilir.
5) Zihninizi boşaltın
Meditasyon, mola vermek ve stresinizi farklı bir perspektiften görmek için en etkili yollardan biridir. Meditasyon uygulamak, sınav öncesi stresini azaltmak için hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınızı geliştirirken odaklanmanın başka bir yoludur.
6) Koyu Çikolata Yemek
Çikolata % 70'den fazla kakao yemek stres hormonu kortizolle savaşır ve vücuda genel bir rahatlatıcı etkisi vardır. Artı çikolata, doğal bir stres savaşçısı gibi davranan endorfinleri serbest bırakır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü