LGS’ye geri sayım başladı
LGS’de son dönemece girildi. Kalan bir günlük sürede dinlenmek ve motivasyonu yüksek tutmak çok önemli. Uzmanlar artık ders çalışmayı ve test çözmeyi önermiyor; “Ancak öğrenci kendini iyi hissedecekse ders notlarına son defa bakılabilir” diyor.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınava sayılı saatler kaldı. Bu yıl yaklaşık 1.2 milyon 8. sınıf öğrencisinin katılması beklenen sınav, deprem bölgesindeki iller dahil tüm Türkiye’de 4 Haziran’da gerçekleştirilecek. 2022-2023 öğretim yılında 8. sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacak LGS’de öğrenciler, ikinci dönemin konularından muaflar. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in verdiği bilgiye göre bu yıl soruların öğrencileri zorlamayacak düzeyde olması bekleniyor.
LGS puanıyla öğrenciler, Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ile özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına geçiş yapabilecekler. Sınavda öğrencilere birinci oturum olan Sözel alanda Türkçe’de 20, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te 10, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 10, Yabancı Dil’de 10 olmak üzere toplam 50 soru; ikinci oturum olan Sayısal alanda Matematik’te 20, Fen Bilimleri’nde 20 olmak üzere toplam 40 soru yöneltilecek.
‘Telefonla vakit geçirmeyin’
Sınav yaklaştıkça öğrencilerde de heyecan artıyor. Bu heyecanı kontrol etmek ve sınav günü olumsuz bir durumla karşılaşmamak için kalan sürenin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. tonguçAKADEMİ Rehberlik Öğretmeni Çağla Akyavaş, bugüne kadar öğrencilerin oldukça fazla test çözdüklerine dikkat çekerek, “Son gün sakinleşme, dinlenme ve yarın için motive olma zamanı. Bu yüzden, gün içinde test veya deneme testi çözülmesini önermiyoruz fakat öğrenci kendini daha iyi hissedecekse akşam saatlerinde ders notlarına son defa bakıp hatırlama okumaları yapabilir” diyor.
Son günün heyecanıyla uyku problemleri yaşanabileceğini ve bunu önlemek için rahatlatıcı bitki çayları içip yatış saatinden yarım saat önce yatağa girilmesi gerektiğini kaydeden Akyavaş, telefonla da çok fazla vakit geçirilmemesinin altını çiziyor ve ekliyor: “Sınav sabahı telaş yapmamak için sınavdan bir önceki akşam gerekli kimlik, kalem, silgi gibi araçlar hazırlanmalı.”
‘Sınav hakkında konuşmayın’
Sınav sabahı öğrencilerin her zaman olduğu gibi klasik bir kahvaltı yapıp en az yarım saat önce okulda olması gerektiğine dikkat çeken Akyavaş’ın uyarıları şöyle:
*Sınav başlayana kadar öğrencilerin stres seviyesinin artmasını engellemek için arkadaşlarıyla sınav hakkında konuşmalarını önermiyoruz.
*Sınav salonuna girdiklerinde öğrenciler, sıralarının sallanıp sallanmadığına, herhangi bir yerinde dikkatini dağıtacak bir yazı olup olmadığına bakıp aksi durumda gözetmenine haber verebilir.
*Sınav sırasında ise soruların her zaman çözülen sırada çözülmesini öneriyoruz. İlk soru zor gibi görünürse kolay görünen bir soru ile başlayıp güven kazanılabilir.
*Paragraflardaki anahtar kelimeler ve soruda istenen kısımların altını çizmek yeterli olacaktır.
*Sayısalda kolay işlemler bile yazarak yapılmalı.
*Turlama taktiği sorulara tekrar geri dönüldüğünde hız kazandıracaktır.
*10 soruda bir, saati kontrol edin.
*Optik forma işaretlemeler de her soru sonrasında ya da sayfa bitiminde yapılmalı, asla sona bırakılmamalı.
*Yeni branşa geçerken 30 saniye gözler kapatılıp odaklanma sağlanabilir. Hareket etme ihtiyacı hissedilirse kollar yukarı ya da yana uzatılarak beden esnetilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama
HABER || Kahire'de tarihi zirve: Peş peşe önemli görüşmeler! Erdoğan'dan 'terörsüz Suriye' mesajı
Türkiye'nin kanı donmuştu! Caninin ailesinden dilekçe: Bu soyadını taşıyamayız
Terör örgütü panikledi! PKK-YPG silah bırakacak mı? Abdulkadir Selvi yazdı
SON DAKİKA... Beykoz'da trafik tartışmasında polisin silahla vurduğu mimar hayatını kaybetti