hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kürt sorununda tablo ne durumda?"

    Kürt sorununda tablo ne durumda
    expand

    Hürriyet yazarı Abdulkadir Sevli Kürt sorunu hakkında yazdı. İşte Selvi'nin yazısından bir bölüm;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “ABD, PYD’yi bizden daha iyi tanıyor. PYD ile PKK arasındaki ilişki konusunda çok netler. Peki PYD ile ilişkiler konusunda neden ‘Zorunluluktu’ diyorlar? 50 yıllık müttefikin varken PYD niye zorunluluk olsun?”
    Bu sözler güvenlik politikalarını yöneten isimlerden birine ait.

    Türkiye’nin her şeyin farkında olduğunu göstermesi açısından aktardım.

    Devam ediyorum.

    “ABD, Suriye’de kurduğu üsleri işletmeye başladı. Yeni üsler yapıyor. Bu ABD’nin Rakka’dan sonra da bölgede kalıcı olduğunu gösteriyor.”

    YPG ile birlikte Rakka operasyonunu yürüten ABD diğer yandan Ankara’nın tepkisini dindirmek için, örgüte verilen silahlarla ilgili Türkiye’yi mektupla bilgilendirmeye çalışıyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, silahların kontrolü açısından bir mekanizma kurulabileceğini söyledi. Ankara, ABD’nin bu girişimini yararlı buluyor. Ama daha çok halkla ilişkiler çalışması olarak görüyor.

    Bayram’dan sonra Suriye konusundaki gelişmelerin hızlanması bekleniyor. Ankara, Rakka’dan sonrasına odaklanmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rakka'dan sonrası

    Rakka’dan sonrayı görmek gerekiyor. YPG’ye verilen silahların toplanacağı söyleniyor. Ama ABD’nin şimdiye kadar yaptığı hiçbir operasyonda yaşanmış bir durum değil. Tam aksine Rakka’dan sonra PYD’nin konumunun pekiştirilmesi bekleniyor.”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye sınırından Şanlıurfa’dan verdiği mesaj önemli.

    “Suriye’nin kuzeyinde PYD-YPG, bunlar bir gayretin içerisindeler. Yanınızda, arkanızda kim olursa olsun bilesiniz ki Türkiye Cumhuriyeti devleti, Silahlı Kuvvetler’iyle bütün imkânlarıyla kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyecektir.”

    Ankara, ABD’nin Rakka’dan sonraki adımını çözmeye çalışıyor. YPG ile ABD arasındaki ilişkinin hangi seviyede süreceğini ölçmeye çalışıyor. Çünkü bu beka sorunu.

    “YPG’yi DAEŞ’e karşı kullanmakla mı yetinecekler, yoksa ileri vadede de Türkiye’ye karşı mı kullanılacak?”

    Hayati bir soru.

    Bir kuşkuyu besleyen gelişme sadece Suriye ile sınırlı değil. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi başkanı Barzani’nin aldığı referandum kararı da etkili olmuş.

    “Irak’ta uygulanan referandum-bağımsızlık süreci bir süre sonra Suriye’de sahneye konulabilir. Barzani’nin yaptığını Salih Müslim’in yapması beklenebilir”

    Barzani’nin bağımsızlık referandumu kararında ABD’nin kafasının karışık olduğu düşünülüyor. Ancak İsrail’in Barzani lehine etkin bir şekilde devreye girdiği ve ABD’de güçlü bir lobi faaliyeti yürüttüğü gözleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow