Kürdistan Sosyalist Partisi resmen kuruluyor
Genel Sekreteri Mesut Tek'in Türkiye'ye dönüşünden sonra yasal alanda faaliyet yürütme kararı alan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini bugün veriyor. PSK'nın siyasi parti sıfatı kazanmasıyla birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla kurulmuş üçüncü parti faaliyete geçmiş olacak.
Uzun yıllar Türkiye ve Türkiye dışında yasa dışı faaliyet yürüten Kürt siyasi oluşumları, yasal alanda faaliyet için çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl Mehmet Emin Kardeş'in genel başkanlığında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T)ile Mustafa Özçelik'in liderliğinde Kürtçe adı Partiya Azadiya Kürdistanê olarak ilan edilen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) partileşmişti. Bu iki partinin ismiyle ilgili yargı süreçleri devam ediyor.
Mesud Barzani: Kürdistan bağımsızlık için yeterli olgunluğa ulaştı
İran'dan bağımsız Kürt devletine ret
"Kürdistan" yazılı forma Kiraz'ı gerdi
Merkez Diyarbakır olacak
Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre iki partinin isim değişikliğine yönelik dava süreci devam ederken "Kürdistan" adıyla üçüncü parti bugün kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na vererek faaliyet gösterecek. Dün Ankara'da Mesut Tek'in başkanlığında partileşme için ilk adım atıldı. 96 kişiden oluşan Parti Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) adıyla bugün İçişleri Bakanlığı'na resmi başvuru yapılacak. PSK'nın kuruluş dilekeçesini İçişleri Baanlığı'na vermesi ile birlikte Türkiye'de "Kürdistan" adıyla üçüncü parti kurulmuş olacak. Diyarbakır merkezli faaliyet yürütecek olan PSK bünyesinde HAKPAR'dan da çok sayıda Kürt siyasetçinin de yer alması bekleniyor. Parti dilekçesini Bakanlığa verdikten sonra özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde tabelasını asarak aktif olarak faaliyet sürdürecek.
Kendi adımızla var olmak istiyoruz
Tek, parti adında "Kürdistan" ismine yer verilmesinin gerekçesini, "Öteden beri Türkiye'de yasaklı olan sosyalizm değil Kürdistan'dır. Biz bir kez daha söylüyoruz ki, Kürdistan bizim için kırmızı çizgidir. Bazı arkadaşlarımızın isim değişikliği talebi bu bakımdan tarafımızdan reddedilmiştir. Biz siyaset sahnesinde kendi adımızla var olmak istiyoruz. Mahkemenin bunu engelleyeceğini tahmin edebiliyoruz. Fakat biz de mücadelemize devam edeceğiz" sözleri ile aktardı.
TBMM'de "Kürdistan" tartışması
Yasal faaliyet tartışma konusuydu
Kürt orjinli Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), uzun yıllar Kürdistan Sosyalist Partisi'nin (PSK) yasal kolu olarak faaliyet gösterdi. Ancak PSK lideri Kemal Burkay'ın Avrupa'dan Türkiye'ye gelmesi ve HAKPAR'ın başına geçmesi ile 7. kongrede PSK liderliğine Mesut Tek getirilmişti. Tek'in de Türkiye'ye dönüş kararı alması sonrası Kürdistan Sosyalist Partisi yasal bir parti olarak Türkiye'de faalyet kararı aldı. Bu kapsamda kısa süre önce yeni bir parti için girişim başlatıldı. PSK'nın onursal lideri olarak kabul edilen Burkay'ın kurulacak parti içinde yer alması beklenmiyor. HAKPAR içinde bir süreden beri PSK'nın yasal alanda faaliyet gösterip göstermemesi yönünde tartışmalar yapılıyordu. HAKPAR yönetiminde PSK'nın ismi konusunda görüş ayrılıkları partisel ayrışmaya yolaçtı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü