Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı?
Kurban eti saklama yöntemleri kurban ibadetini yerine getiren kişiler veya kendisine kurban eti iletilen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, kurban eti yıkanır mı? İşte uzman görüşleri ile “kurban eti nasıl saklanmalı?” sorusunun yanıtı…
Kurban etini saklamak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunuyor. İşte uzmanların et saklama konusundaki o görüşleri…
KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?
Kurban Bayramı’nda kesilecek etler büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri olarak ikiye ayrıldığını belirten Doç. Dr. Burak Mil, “Önemli olan tüketim aşamasında etin sertliğinin geçmiş olması. Rigor mortis adı verilen bir ölüm sertliği var. Etin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için bu ölüm sertliğinin geçmiş olması gerekiyor. Kurban kesim işlemi yapıldıktan sonra oksijen kesilmesine rağmen metabolizma yaşamaya devam ediyor. Devam eden metabolizma kendi içinde laktik asit oluşturuyor. Bu oluşum da etin sert kalmasına neden oluyor. Bu etin tüketilmesi ciddi anlamda sindirim ve metabolizmayla ilgili problemler yaratabiliyor. Bunun ortadan kalkması, ölüm sertliğinin geçmesi için etin bekletilmesi gerekiyor. Buna da etin olgunlaştırması adını veriyoruz.
Nasıl ki sebze ve meyveler tüketilmeden önce olgunlaştırılıyorsa etlerin de aynı şekilde olgunlaştırılması gerekiyor. Bu da genellikle sıfır ila 5 santigrat derece arasında, küçükbaş hayvanlar için 1-2 gün, büyükbaş hayvanlar için ise 7-10 gün şeklinde değişiyor” diye konuştu.
Etin 0-5 derece arasında saklanması çok önemli. Ancak dondurma işlemi bizde pek usulüne uygun yapılmamaktadır. Biz genellikle etleri buzdolabını dipfriz bölümüne koyuyoruz ama etler teknik olarak eksi 38-42 derece arasında dondurulup eksi 18’de saklanmalı. Dışarıdan hava almayacak şekilde sarılarak hiçbir şekilde soğuk havayla temas etmemesi sağlanmalı. Eğer buna uygun saklanmazsa uzun sürede donma yanıkları oluşur. Bu da etin kolay su salmasına ve bakteri üremesine yol açar. Dolayısıyla daha az sağlıklı ve kalitesiz et tüketilir”
KURBAN ETİ YIKANIR MI?
Kesilen hayvanız etine dışkı, idrar veya toprak gibi herhangi bir yabancı madde bulaştıysa bu bölgenin mümkünse kesilmesi kesilemeyecek kadar büyük olduğunda ise yıkanması gerekiyor. Yıkama esnasında diğer bölgelere yayılmamasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kez mikrobu etin tamamına yayarak bozulmasına neden olabilirsiniz.
Öte yandan koronavirüs sürecinde olunduğu için etin temizliği ile ilgili herhangi bir şüphe varsa bu bölgenin tüketilmemesi gerekiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama
HABER || Kahire'de tarihi zirve: Peş peşe önemli görüşmeler! Erdoğan'dan 'terörsüz Suriye' mesajı
Türkiye'nin kanı donmuştu! Caninin ailesinden dilekçe: Bu soyadını taşıyamayız
Terör örgütü panikledi! PKK-YPG silah bırakacak mı? Abdulkadir Selvi yazdı