Kurban Bayramı ne zaman? | Beklenen cevap Başbakan Yıldırım'dan geldi
Kurban Bayramı ne zaman ve bayram tatili kaç gün olacak sorularına resmi cevap geldi. Bayram 12 Eylül'de başlıyor, 15 Eylül'de sona eriyor. Bayram tatili konusu netleşti, Başbakan Binali Yıldırım tatil genelgesini imzaladı. Ve tatil gün sayısı belli oldu. Ayrıntılı bilgiler haberimizde..
Tatil müjdesini Başbakan Binali Yıldırım verdi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık'tan alınan kaynaklara göre, Başbakan Yıldırım, kamu kurulum ve kuruşlarda çalışan memurların 16 Eylül Cuma günü tam izinli sayılmasına ilişkin genelgeyi imzalayarak, memurları sevindirdi.
Öncesinden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bayram tatilinin 9 gün olacağını lakin bu durumun resmi bir netlik kazanmadığını, en kısa sürede kazanılacağını açıklamıştı. Memurların bekleyişi sona erdi. Başbakan Yıldırım genelgeyi imzaladı. 16 Eylül 2016 Cuma günü resmen tatil.
Bayramda, OHAL süresinde memurların tatil yasağı tamamen kalktı ve diledikleri yerde tatil yapabilme hakkını tekrardan elde ettiler.
Kurbanlık fiyatlarda son durum
Kurban Bayramı'na 17 gün kaldı. Kurban bayramında kesilecek hayvanların fiyatları da yavaş yavaş belli olmaya başladı. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yükselmiş, geçen yılla bu seneyi karşılaştırdı. Büyükbaş hayvanlarda kilo fiyatında 1-2 lira artış olduğunu söyledi. Bu artışın sebebi olarak da, hayvan yetiştiricileri hayvanlar üzerinden yaptıkları masrafı çıkartmak istediğini açıkladı.
BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA FİYAT ARALIĞI?
Büyükbaş hayvan kesecek olanlar 4 bin ila 15 bin Türk Lirası bir ücret ödeyecekler. İslam Dini'de büyükbaş hayvan kesiminde en fazla 7 kişi ortaklaşa kesebilir. Bu durum baz alındığında kişi başı en az 571 lira, en fazla 2.142 lira ödeme durumu var.
Geçen yılın kurban kilo fiyatı 13-14 lira olduğunu söyleyen Yükselmiş, bu sene kilo fiyatının 14-16 lira olduğunu dile getirdi. Bu kilo fiyat aralığı sadece büyükbaş hayvanlar için geçerlidir. Büyükbaş hayvanlarda fark oranı en fazla 1000 liraya kadar yükselebilir, dedi.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NDAN BAYRAM GÜNLERİ AÇIKLAMASI
Diyanet İşleri Başkanlığı, Arefe gününün 11 Eylül'e geldiğini açıkladı. Kurban Bayramı'nın birinci günü 12 Eylül, ikinci günü 13 Eylül, üçüncü günü 14 Eylül, dördüncü ve son günü 15 Eylül.
15 Eylül 2016 Perşembe gününe geliyor. Bayramda tatile çıkmak isteyenler şu soruyu soruyor: Cuma günü tatil olacak mı?
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu soruya şu şekilde cevap verdi: Biliyorsunuz ki, bayram tatili süresi 9 gün olacak. Lakin bu resmi olarak onaylanmadı. Onaylanma sadece Bakanlar Kurulu'ndan geçecektir. Bakanlar Kurulu'na bayram tatili süresi daha gelmedi.
Memurların en çok merak ettiği, tatil yasağı konusu. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Memurların tatil yasağı kaldırımıştır, istedikleri yerde tatil yapabilme hakkına sahiptir, açıklamasında bulundu.
KURBAN KESMEYECEKLER İÇİN KURBAN BAĞIŞI
Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban bağışı konusunda kendi sitesinden açıklama yaptı. Buna göre; kurban bağışında bulunmak isteyenler bedel olarak ya 500 lira ya da 690 lira ödeyecekler
BAĞIŞTA BULUNMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Bayrama dair merak edilenler
KURBAN NEDİR?
Cevap: Kurban kelimesi, Arapçadan türeyen bir kelimedir. Anlamı: Allah'a adak, hediye, sunu.
İLK KURBAN KİM TARAFINDAN KESİLDİ?
Cevap: Hz. Allah ayetinde diyor ki "“(Ey Muhammed!) Onlara Adem’in iki oğlunun kıssasını doğru olarak anlat! İkisi birer kurban sunmuşlardı da birininki kabul edilmiş; diğerininki ise kabul edilmemişti..…” Maide Suresi 27'inci ayet. Bu ayete göre kurban ilk insan olan ve peygamberlerin ilki olan Hz. Adem'den bu zamana kadar süre gelen kutsal bir durumdur. Hz. İbrahim zamanında ise, Hz. İsmail'i kurban edecekken, Hz. Allah, koç göndererek, kurban olayı "hayvanlar" üzerinden daha belirgin hale gelmiştir.
İSLAM DİNİ'NDE KURBAN'IN ANLAMI VE ÖNEMİ?
Cevap: Kurban farz bir ibadet değildir. İslam dünyasına göre "sünnet" Hanefi Mezhebi'ne göre ise "vacip" bir ibadettir. Kurban'ın farz olmaması, ibadet değildir anlamına gelmez veya da insanların kendi isteklerine göre yapılan bir ibadet durumu değildir. İslami kurallara göre kurban olacak olan hayvanlar ve onların kesim şekilleri bellidir.
Soru: Niçin Kurban kesilir?
Cevap: Kurbandaki anlam, Allah'a yakınlaşmaktır. Allah'a yakınlaşmak isteyen Müslüman, Allah'ın rızası için kurban kesmektedir. Kurbanın etinden ve derisinden faydalınabilir. Lakin burada niyet önemlidir. Ve niyet ne için yapıldıysa, Kurban'ın kesilmesi de o niyete göre gerçekleşir. Kurban Bayramı'nda asl olan etin kendisi değil; Allah'a ve insanlara yakınlaşmaktır.
Soru: Kimler Kurban kesebilir
Cevap: Buluğ çağına ulaşan, akli dengesi yerinde olan, maddi durumunda sıkıntı yaşamayan tüm Müslümanlar kurban kesebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!