hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban alırken bunlara dikkat!

    Kurban alırken bunlara dikkat
    expand

    Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, kurbanlık hayvanda aranacak en önemli özelliğin sağlıklı olması gerektiğini belirterek, bunun hem İslami açıdan, hem insan sağlığının olumsuz etkilenmemesi için zorunlu olduğunu söyledi. Sağlam, "Küçükbaşlarda küpeli olmasına, büyükbaşlarda veteriner hekim sağlık raporu olmasına dikkat edin. Kestiğiniz etleri 24 saat sonra tüketin. Etleri en az 6 saat beklettikten sonra buzdolabına alın" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayrama sayılı günler kala kurban pazarları hareketlenirken, Bursa Veteriner Hekimler Odası, kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hususlar ve etlerin tüketilmesi ve saklanması konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

    Oda Başkanı Sinan Sağlam, kurban alımına gidecek vatandaşların en başta sağlıklı ve İslami açıdan aranan koşullara uyulmasını istedi.

    Küpe ya da sağlık raporu

    Büyük ve küçükbaş hayvanlarda aranan yaş kriterine dikkat edilmesini isteyen Sağlam, sağlık yönünden göz önüne alınması gereken hususlara da değinerek, şu uyarılarda bulundu:

    "Küçükbaş hayvanların kulak küpesi, büyükbaş hayvanların veteriner sağlık raporu olmalıdır. Hayvanların sağlıklı ve verimli olması önemlidir. Zayıf, yeni doğum yapmış ya da ileri düzeyde gebe hayvanları kurban olarak kesemeyiz. Ağız, burun, göz, meme veya cinsel organlarından akıntı gelmesi hastalık belirtisidir.

    Ayrıca rahat nefes alamayan ve öksüren hayvanları da sağlıklı kabul edemeyiz. Ağız ve burun içinde yaralar bulunmamalı. Hayvanda kene, pire gibi parazitler olmamalı. Sindirim sistemi rahatsızlığı olan hayvanlar ile vücudunda ödem oluşmuş ve topal olan hayvanlar kurban edilemez. Ayrıca hayvanın psikolojik açıdan da sağlık olması gerekir. Saldırgan, aşırı tepki veren ya da çevreye karşı ilgisiz olması, hayvanın ruh sağlığının bozuk olduğunu gösterir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlam, verim açısından da kurbanın besili olması gerektiğini söyledi. Vatandaşların hayvanın fiziksel özelliklerine bakarak verimli olup olmayacağını anlayabileceğini ifade eden Sağlam, hayvanı göğüs çevresinin geniş olması, kuyruk sokumu ve kalçanın dolgun ve yuvarlak olması, sırt çizgisinin düz ve dolgun olması ve boynun kısa ve etle dolu olması gibi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

    "Etleri hemen tüketmeyin"

    Sağlam, kurban etlerinin saklanması ve tüketilmesiyle ilgili de önemli uyarılarda bulundu.

    Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Sağlam, 14 derecenin atında, hava almadan en az 5-6 saat bekletilip etin soğutulması gerektiğine vurgu yaptı.

    Sağlam, "Kesilen hayvanın kanının tamamen akıtılması önemlidir. Hemen tüketirseniz çok sert olması nedeniyle hazmı da zordur. Bekleme yaparsak, kaslar ete dönüşür ve yumuşar. En uygunu 24 saat sonra yemektir" dedi.

    Saklama koşuları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurban etlerinin öncelikle güneş görmeyen yerlerde temiz kaplarda bekletilip, daha sonra tüketilmesinin ya da buzdolabına konulmasının önemli olduğunu anlatan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, etin buzdolabında 0-2 derecede 6 gün, buzlukta ise 2 hafta saklanabileceğini söyledi.

    Bu sürenin derin dondurucu da (-18 derecede) 3 ay süreye çıkabileceğini kaydeden Sağlam, "Etler derin dondurucuya birer yemeklik halinde konulmalı. Etlerin buzları çözüldükten sonra tekrar buzdolabına konulması son derece sakıncalıdır" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow