Kredi kartı ile kurban kesilir mi, kart ile kurban alınır mı?
2020 Kurban Bayramı için kurban ibadetini gerçekleştirmek isteyenler ancak nakit parası bulunmayanlar “kredi kartı ile kurban kesilir mi?” sorusuna yanıt arıyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, bu yıl kurbanlık fiyatları ne kadar?
Haberin Devamı
/

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, "Kurban kesecek kişinin faize girmemek şartıyla kredi kartıyla ödeme yapması kurbanda bir sorun teşkil etmez." dedi.Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesmenin Müslümanlar için önemli bir ibadet olduğunu hatırlattı.Yılmaz, Müslümanların 14 asırdır kurban ibadetini ihmal etmemeye özen gösterdiğini anlatarak, şöyle devam etti:"Durumu iyi olan Müslümanlar kurban kesmekle mükelleftir. Varlıklı, zengin Müslümanlar kadın ya da erkek fark etmeksizin kurban keserler. Tabii kurbanın nafile kesilmesi de mümkündür. Yani mükellef olmadığı halde imkanı olup kesmek isteyen kişilerin kurban kesmesinde bir sakınca yoktur."Bazı kişilerin kredi kartıyla kurbanlık alarak kestiğini vurgulayan Yılmaz, "Kurban kesecek kişinin faize girmemek şartıyla kredi kartıyla ödeme yapması kurbanda bir sorun teşkil etmez." ifadesini kullandı.
/

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILMALI?Kurban eti dağıtılırken 3'e ayrılmasının önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları anlattı:"Kurban etinin üçte birinin hane halkına, üçte birinin fakirlere, geri kalan üçte birinin de eş-dosta dağıtılması uygundur. Ayrıca gayrimüslimlere kurban eti dağıtılmasında mahsur yoktur. Hatta bazen gayrimüslimlere kurban eti verilmesinin, kalplerinin İslam'a yakınlaşmasına vesile olduğu görülmektedir."Yılmaz, kurban derisinin parayla satılamacağını, bir hayır kurumuna veya fakir-fukaraya verilmesi gerektiğini dile getirdi.Kurbanın bütünleştirici, Hakk'a ve halka yakınlaştırıcı özelliği bulunduğunu da aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:"Ülkemizde son yıllarda yurt dışında da kurban kesme geleneği başlamıştır. Özellikle Sovyetler'den dağılan ülkeler, Müslümanların azınlıkta olduğu yerler ve Afrika'daki yoksul Müslümanlara kurban etini armağan etmek, Türkiye'den oralara bir sevgi ve gönül köprüsü oluşturmaktadır.
Haberin Devamı
/

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR? Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, İstanbul'da kurbanlık fiyatlarının büyükbaşta 28 liradan, küçükbaşta ise 30 liradan başladığını söyledi.Yücesan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde Kurban Bayramı'nda 800 bin-bir milyon aralığında büyükbaş, 2,5-3 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini kaydederek, son yıllarda Türkiye'nin hayvan sayısının yeterli olduğunu ve mevcut stokun talep edilecek kurban sayısını rahatlıkla karşılayabileceğini kaydetti.
/

İstanbul'a bugün itibarıyla kurbanlıkların girmeye başladığını dile getiren Yücesan, "Büyükbaş kilogram fiyatında geçen yıla göre yüzde 7-8 aralığında artış var. Fiyatlar 28 liradan başlıyor ve 30 liraya kadar çıkabiliyor. Nadiren de olsa 27 liraya da bulunabilir ancak ortalama başlangıç fiyatı 28 lira." dedi.Yücesan, küçükbaş fiyatlarında da hafif artış yaşandığını kaydederek, "Anadolu ırkları 30 liradan, Trakya kıvırcığı ise 33 liradan başlıyor." diye konuştu.